Demokrat Zafer

Elektra Elektronik 2024’te globalleşme yolculuğunu hızlandıracak

2023’te döviz bazlı yüzde 10 büyüyen Elektra Elektronik, 2024 yılı hedeflerini açıkladı

Üretim kapasitesi, çalışan sayısı ve ihracat oranı açısından Türkiye’de alçak gerilim trafo ve reaktör sektörünün lideri konumunda olan Elektra Elektronik, 2023 yılında döviz bazlı yüzde 10 büyüme kaydetti. 2022’de tamamladıkları Ar-Ge merkezi yatırımının başarılı sonuçlarını 2023 yılında aldıklarını belirten Elektra Elektronik Genel Müdürü Armağan Şakar, “Böylece yeni ürün geliştirmeye yönelik çalışmalarımızı hızlandırdık. 2024’te yeni makine yatırımlarımızın yanı sıra mevcut makinelerimizi yeni teknoloji ile uyumlu hale getirerek Ar-Ge çalışmalarımıza yeni bir açılım getireceğiz” dedi. 2024 yılında üretim, ihracat ve Ar-Ge odaklı faaliyetleriyle globalleşme yolculuklarına hız kazandıracaklarını vurgulayan Şakar, yüzde 20 büyüme hedeflediklerini söyledi.

Türkiye’den 6 farklı kıtada 60’ı aşkın ülkeye trafo ve enerji kalitesine yönelik elektronik ürünler ihraç eden Elektra Elektronik, 2023’te çift rakamlı büyüme hedefine ulaştı. 2023 yılını değerlendiren ve yeni yıl hedeflerini açıklayan Elektra Elektronik Genel Müdürü Armağan Şakar; “44’üncü yılımıza gireceğimiz 2024, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik zorluklarla mücadele ettiğimiz bir yıl olacak. Şirket olarak ülkemize olan güvenimiz ışığında, yüksek Ar-Ge ve inovasyon kültürümüzle yeni ürün ve teknoloji yatırımlarına odaklanarak yurt içindeki faaliyetlerimize dinamizm kazandırıp globalleşme yolculuğumuzda emin adımlarla ilerleyeceğiz” dedi.

Elektra Elektronik olarak 2023 yılında yoğun bir üretim dönemi geçirdiklerini kaydeden Armağan Şakar;“Yılın ilk yarısında tüm dünyada satın almalar yavaşlarken Türkiye’de hareketli bir dönem başladı. İlk yarıda yurt içi piyasalarda, ikinci yarıda ise dünya çapında yaşanan hareketliliğin etkisiyle üretim faaliyetlerimizi hızlandırdık. Özellikle uluslararası piyasalarda ağustos ayından sonra oluşan hareketlilik karşısında üretimde yoğun bir döneme girdik. Yıl sonuna doğru tempomuzu daha da hızlandırarak siparişleri yetiştirmek için özveriyle çalıştık. Toplam ciromuzun yaklaşık yüzde 50’sini oluşturan ihracat faaliyetlerimiz en büyük avantajımızı oluşturuyor. Bu sayede yurt içinde ve yurt dışında mevcut pazar payımızda denge sağlayabiliyoruz” ifadelerinde bulundu.

“Ar-Ge çalışmalarımıza yeni bir açılım getireceğiz”

2024’te istihdam oranını koruyarak üretimi artırmaya yönelik adımlar atacaklarını vurgulayan Armağan Şakar,üretim ve Ar-Ge hedeflerine yönelik şunları söyledi:“2023’te toplam 90 bin adet üretim gerçekleştirdik. Bu, sektörümüz için oldukça ciddi bir rakam. 2024’te üretim miktarını artırmaya odaklanırken, Ar-Ge çalışmalarımıza da yeni bir açılım getireceğiz. Yurt içinde hayata geçirdiğimiz trafoların sayısını artırmak ve marin sektörüyle kurduğumuz çözüm ortaklığını ileri seviyelere ulaştırmak gündemimizin en önemli maddeleri arasında yer alacak. Ar-Ge yatırımlarımız sonucunda geliştirdiğimiz Statik Var Üreteci (SVG) ürünümüz, yurt içinde büyük bir talep gördü. Enerji kalitesi problemleri yaşayan tesislerin çoğuna doğrudan nokta atışı çözüm sunduğumuz ürünümüz, teknolojik üstünlüklerinin getirdiği güvenle ihracat faaliyetlerimizde de yerini aldı. Teknolojik alt yapısını ve arkasındaki güçlü Ar-Ge’yi vurgulayarak SVG’yi ihracat faaliyetlerimizde ana aktör olarak konumlandırmayı planlıyoruz.”

“Katma değerli ihracata odaklanacağız”

Geçtiğimiz yıl portföylerine ekledikleri altı Güney Amerika ülkesi ile bölgeye gerçekleştirdikleri ihracatı artırdıklarına değinen Şakar;“2023’te Güney Amerika bölgesinin ihracat faaliyetlerimizden yüzde 10’luk bir pay almasını hedefliyorduk ki bu oranı yüzde 20’ye çıkarmayı başardık. 2024’te bölgeye daha yoğun bir şekilde ihracat yapmayı planlıyoruz. Geride bıraktığımız 2023 yılında olduğu gibi 2024 yılında da yeni ülkelere ihracat faaliyetlerimize artan bir ivmeyle devam edeceğiz. Ar-Ge ve inovasyon rüzgarını arkamıza alarak geliştirdiğimiz ürünlerimizle katma değerli ihracata odaklanacağız” diye belirtti.

Geleceğin mimarı gençleri desteklemeyi sürdürecek

Transformatör üretimi ve enerji kalitesi alanında gerçekleştirecekleri çalışmaların yanı sıra toplumsal sosyal sorumluluk projelerinin de 2024’ün ajandasında yerini aldığını kaydeden Şakar;“Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneği iş birliğinde üniversitelerde sektörel dersler veriyor, Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen RLC Günleri’nde geleceğin mühendislerini destekliyoruz. Teknofest’te sponsor olduğumuz projeye verdiğimiz desteği de sürdürerek geleceğin mimarı gençlerimizin yanında yer almaya devam edeceğiz. Gerçekleştirdiğimiz üniversite iş birlikleriyle sektörümüzde rol model olmayı amaçlıyoruz” dedi.

Elektra Elektronik Hakkında

Türkiye elektronik sanayisinin öncü markası Elektra Elektronik, 43 yıl önce İstanbul’da transformatör (trafo) üretmek amacıyla kuruldu. Transformatör üretimi ve enerji kalitesi alanındaki çalışmaları ile yıllar içinde hızlı büyüme gösteren Elektra Elektronik, 2010 yılından itibaren Ar-Ge’ye yaptığı yatırımlarla öne çıkmaya başladı. Trafo sektöründeki öncü ürünlerine ek olarak 2015 yılından itibaren ileri teknoloji elektronik ürünlerin üretimine ağırlık veren şirket, günümüzde transformatör, reaktör, sargılı elemanlar, enerji kalitesi ve güç elektroniği çözümleriyle Türkiye’de ve dünya genelinde sanayinin birçok alanında hizmet veriyor. Türkiye’de ilk ve tek yerli üretim olan aktif harmonik filtreleri üreten Elektra Elektronik, enerji kalitesi alanında dünyaya ileri teknoloji çözümler sunuyor. 6 farklı kıtada 60’ı aşkın ülkeye yerli ve milli trafo ve elektronik ürün ihracatı gerçekleştiren Elektra Elektronik’in Türkiye’nin yanı sıra Almanya’da Elektra GmBH şirketi, Çin ve Amerika’da ise satış ofisleri bulunuyor. Elektra Elektronik ürünleri ve çözümleri ile Türkiye’de havalimanı, raylı sistemler, şehir hastaneleri gibi önemli projelerin yanı sıra yurt dışında Çin demiryolları, Guangzhou atık su projesi, Sırbistan Elektrik İdaresi ve Rusya demir çelik fabrikaları gibi çok sayıda projeye katma değer sunuyor. 2016-2018 yılları arasında hızlı tren projeleri kapsamında istasyonlardaki elektrik panolarının uygulamasını gerçekleştirmesi sonucunda önemli bir sıçrama yaşayan şirket, son 4 yılda büyüme ortalamasını yüzde 20’ler seviyesine çıkardı. Yurt dışı pazar payının ve iş hacminin her geçen gün hızla artmasıyla 2019 yılını “Atılım Yılı” ilan eden Elektra Elektronik, İstanbul Esenyurt’ta kurulu fabrikasında üretim hattını büyüttü. Yeni yatırımı ile fabrika kapasitesini ikiye katlayan şirket, 10 bin metrekare kapalı alana sahip yenilenen üretim hattında Ar-Ge çalışmalarına ivme kazandırıyor. TÜBİTAK ortaklı projelere yoğunlaşarak sanayi-üniversite iş birliği projeleri geliştiren şirket, 2020 yılında “Elektra Elektronik Ar-Ge Merkezi” kurulum sürecini başlattı. Elektra Elektronik, 2022 yılında tüm süreçlerini tamamlayarak Ar-Ge Merkezi oldu. Üretim kapasitesi, çalışan sayısı ve ihracat oranı açısından Türkiye’de alçak gerilim trafo ve reaktör sektörünün lider firması konumunda olan Elektra Elektronik, Türkiye’de kendi sektöründe Amerika’ya ihracatı mümkün kılan UL Belgesi’ne sahip sektöründe tek firma.

www.elektra.com.tr

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ