Demokrat Zafer

Kırk yıllık firmaya sendikacı çilesi

Yetkisiz sendika Birtek-Sen, illegal eylemlerle üretim ve ihracatı baltalıyor

Yaklaşık 40 yıl önce kurulan ve Türkiye’nin en büyük hazır giyim üretim firmalarından biri haline geline gelen Özak Tekstil, Şanlıurfa Fabrikası’nda yetkisiz sendika Birtek-Sen’in başlattığı yasa dışı grev ve tehditlerle üretimi durdurmaya zorlanıyor. İstanbul, Malatya ve Şanlıurfa olmak üzere Türkiye genelinde konumlanmış üç entegre fabrikası ile dünyanın lider markalarına hizmet veren ve ülkemizin tekstil ihracatına önemli katkı sağlayan Özak Tekstil, işçi sendikası Birtek-Sen tarafından ortaya atılan haksız iddialar ve yasa dışı grev ile karşı karşıya…

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Özak Tekstil Yöneticileri, “Türkiye’nin denim ihracatında çok çeşitli ürün gruplarının üretimini yapan, 30’un üzerinde farklı ülkeye ihracat gerçekleştiren, sektöründe öncü ve takip edilen firmalar arasında yer alan Özak Tekstil, 3 bini doğrudan olmak üzere atölye ve yan sanayi ile birlikte yarattığı 6 bine yakın istihdam ile ülke ekonomisine çok ciddi katkı sağlamaktadır. 1996-97-98 yıllarında Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan firmamıza karşı son günlerde yurt içinde ve yurt dışında asılsız iddialarla bir algı operasyonu yapılıyor. Birtek-Sen Sendikası yöneticileri, firmamızın yurt dışındaki müşterilerine mektuplar yazarak, firmaların merkezleri önünde eylemler başlatarak karalama kampanyasını uluslararası boyuta bile taşıyarak üretimimizi ve ihracatımızı baltalamaya çalışıyorlar” dediler.

“İddialar mesnetsiz… Sendikal hakları her zaman destekledik”

Özak Tekstil’in sendikalara karşı olduğu, sendikal haklara saygı göstermediği gibi mesnetsiz iddialar ortaya atan Birtek-Sen Sendikası’nın temel amacının ülke ekonomisine darbe vurmak olduğu belirtilen açıklama şöyle devam etti:

“Özak Tekstil kurulduğu günden bu yana çalışanların sendika haklarına ve sendikalaşmaya her zaman saygı duymuştur. 2013 yılında kurduğumuz Şanlıurfa Fabrikası’nda 2015 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yetki almış olan, Öz İplik-İş Sendikası ile Toplu İş Sözleşmesi imzalamıştır. Halen 400’ü aşkın çalışanımız Öz İplik İş üyesidir. Eğer Özak Tekstil sendikalaşma hakkına saygı duymuyor olsaydı kurulduktan hemen sonra bu kadar hızlı sendikalaşma sağlanamaz ve Toplu İş Sözleşmesi imzalanamazdı. Öte yandan bizi sendika düşmanlığı ile itham eden Birtek-Sen’in de 200’e yakın üyesi halen fabrikamızda çalışmaktadır. Yasalara göre; firmamızla toplu sözleşme görüşmesi yetkisi bulunmayan Birtek-Sen Sendikası, 27 Kasım tarihinde S… G… ismindeki 6 aylık bir çalışanımızın görevinin gereğini yerine getiremediği için işten çıkarılmasını çarpıtarak, Öz İplik İş sendikasından ayrılarak kendi sendikalarına üye olduğu için işten çıkarıldığı iddiasını ortaya attı. Bununla da kalmayıp, kendi üyelerini kışkırtarak, yasa dışı şekilde grev başlattı” dediler.

Olay Özak Tekstil veya işçi hakları değil, bölgeyi fakirleştirmek

Birtek-Sen yöneticilerinin yaptıkları grevin yasal olmadığını yineleyen Özak Tekstil Yetkilileri, “Bunu bile bile çalışanları güvenlik güçleriyle karşı karşıya getirerek, sanki işçi düşmanlığı yapılıyor izlenimi yaratmaya çalışıyorlar. Fabrikamız çalışanı olmayan dışarıdan insanları da örgütleyerek, işlerine devam eden Öz İplik İş üyesi çalışanlarımızı da tehdit ediyorlar. Birtek-Sen’in amacı, işçinin haklarını savunmak değil, bu tür olaylarla güç devşirerek kendisini muhatap olarak kabul ettirmek ve toplu sözleşme görüşmelerine katılmaktır. Gerçekten işçinin haklarını gözetiyor olsalardı, sendikalı çalışan işçileri tehdit etmek yerine, yüzde 92’si sendikasız çalışan bölgedeki diğer işçilerin sendikalı olması için çaba gösterirlerdi” diye konuştular.

Bölgede yedi firma fabrikasını kapatmak zorunda kaldı

Resmen yasa dışı bir örgüt gibi hareket eden Birtek-Sen’in bu tavrının sadece kendilerine yönelik olmadığını, bugüne kadar yapılan kanun dışı uygulamaların da etkisiyle 7 fabrikanın kapısına kilit vurduğunu belirten Özak Tekstil açıklamasında şöyle denildi:

“Bu fabrikaların kapanması nedeniyle binlerce insan işsiz kaldı. Yakın bir zamanda kapanacak işletmeler bulunuyor. Amaç bizlerin de fabrikamızı kapatarak bölgeyi kaderine terk etmemizi sağlamak. Özak Tekstil, tüm yaşanan zorluklara rağmen, bugüne kadar bölgede üretim yapmayı, istihdam yaratmayı sürdürüyor. Unutulmamalıdır ki bizim gibi işletmelerin birer birer üretimden vazgeçmesi, zaten işsizliğin yüksek olduğu Şanlıurfa’da binlerce yeni insanın işsizler ordusuna katılmasına, ekonomik kayba uğramasına ve gelecek endişelerinin artmasına yol açacaktır. İçte ve dışta bin bir güçlükle rekabet ederek en fazla döviz kazandıran sektörlerin arasında yer alan tekstil ve hazır giyim sektörü, bu tür yaklaşımların sonucunda yurt dışı pazarlarını birer birer kaybeder hale gelirken, zararı ise ülke olarak hepimiz ödeyeceğiz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ