Demokrat Zafer

ÇGD BURSA ŞUBESİ’NİN 34. KURULUŞ YILI ÖDÜLLERİ AÇIKLANDI

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi’nin 34. Kuruluş yıl dönümü etkinliği ve 2023 Yılı Ödül Töreni’nde gazetecilik mesleğine olduğu kadar daha adaletli bir yaşam mücadelesine katkı sağlayan kişi ve kurumlara verilecek ödüller, açıklandı.Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi, birinci kuruluş yıl dönümünü kutladığı 1990 yılından başlayarak bugüne dek medyanın özgürlük alanının kısıtlanmasına karşı dimdik ayakta durduğu gibi; fikir özgürlüğü, hukuk, barış, emek ve gerçek demokrasiye dikkati çekmek amacıyla farklı dallarda ödüller veriyor. ÇGD Bursa Şubesi’nin Danışma ve Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan jürisi, 7 kategoride 11 ödül verilmesini kararlaştırırken, ödüller 1 Aralık Cuma gecesi Mudanya Montania Otel’de yapılacak törenle sahiplerini bulacak.

BASIN DAYANIŞMA ÖDÜLÜ
TİMUR SOYKAN, 
SPUTNİK DİRENİŞÇİLERİ
Basın tarihi, ülkemizde neredeyse her dönemde karşılaşılan baskılarla mücadele tarihidir aynı zamanda. Dünya dönüşür, insanlar değişir ama gazeteciliğin temel ilkeleri değişmez. On yıllar geçse de gazetecilik özünden bir şey kaybetmez. Elbette bu yaklaşım, mesleğini onurla sürdüren gazeteciler için geçerlidir. Mesleğini kaleminin onuruyla bugünlere taşıyan ve başta 6 yaşındaki kıza tarikat nikahı, cezaevi girişinde çıplak aramalar, badeci şeyhin rezillikleri olmak üzere birçok konuyu kamuoyu önüne taşıyan Timur Soykan,ÇGD Bursa 2023 Yılı Basın Dayanışma Ödülüne layık bulundu. Ağustos ayında işten atılmaları üzerine ücret ve sendikal hakları için greve çıkan Sputnik basın emekçileri, 3 ayı aşkın bir süredir direnişte. “Bizim direnişimiz kendi direnişimiz olmaktan çıktı, bu mücadele yarın mesleğe hiç başlamamış ya da bir meslek büyüğümüzün, üniversiteye yeni giden gazetecinin mücadelesi olacak” diyen, sendikalaşmanın, birlikte hareket etmenin, mücadelenin yasal bir zemine oturmasının önemini bir kez daha hatırlatan Sputnik çalışanlarını, “2023 Yılı Basın Dayanışma Ödülü” ile selamlıyoruz.

GENÇ KALEMLER ÖDÜLÜ
FATİH MISIR

Gece gündüz demeden haber peşinde koşan, gazetelerin ve televizyon haber bültenlerinin en önemli parçalarını oluşturan, çoğu zaman adlarını duysak da yüzlerini pek bilmediğimiz, mesleğin gizli kahramanları, muhabirler… Başarılı haberciliği ile adından söz ettiren, genç bir meslektaş olarak gelecek için umut vaat eden isimlerden biri olan Fatih Mısır, ÇGD Bursa 2022 Genç Kalemler ödülüne layık görüldü.

KENT KÜLTÜRÜNE KATKI ÖDÜLÜ
ŞEHRENGİZ DERGİSİ, DENİZ DALKILINÇ, MURAT KUTER

Kent kültürü kısaca, o yerleşim yerindeki tarihin tüm evrelerinden süzülüp gelen birikime verilen isim. O kentteki birikimleri gelecek kuşaklara aktarmak için atılan her adım, kent kültürünün oturup yerleşmesine, gelişmesine, çocuklarımıza miras kalmasına olanak sağlar. Bu çerçevede;Bursa’nın tarihine mercek tutan, Bursa kültürünü, tarihini genç nesillere okutmak için inatla ve ısrarla yayın hayatına devam ederek, 14’ncü yayın yılına ulaşan “Şehrengiz” dergisi,Bursa’nın kültür yaşamına renk ve güç katan “Bursa’nın Kadın Yüzü”, “Bursa Sağlık Tarihi”, “Merinos Fabrikası 80 Yaşında” adlı kitapları ve yayınlanan makaleleriyle Deniz Dalkılınç,Bursa yerel basınında muhabir ve köşe yazarı olarak görev yapan, Bursa’yı anlatan 30’u aşkın kitabıyla, konu aldığı dönemlere ışık tutan Murat Kuter,ÇGD Bursa 2023 Kent Kültürüne Katkı Ödülüne layık bulundu.

SANSÜRE KARŞI DİRENİŞ ÖDÜLÜ
NEJLA DEMİRCİ

60. Antalya Altın Portakal Film Festivali bu yıl sansür uygulamasıyla gündeme geldi. “Ulusal Belgesel Yarışma” kategorisinde yer alan, Nejla Demirci’nin yönettiği “Kanun Hükmü” belgeseli, festivalden çıkarıldı. Jüri üyelerinin çekilmesi üzerine yeniden seçkiye dahil edilen film, iktidarın yoğun baskısı ile bir kez daha listeden çıkarıldı. Filmin çekim aşamasından yayınına dek her aşamada engelleme ve sansür girişimine hedef olan, yılmadan sansüre karşı mücadele veren Kanun Hükmü’nün yönetmeni Nejla Demirci,ÇGD Bursa 2023 Sansüre Karşı Direniş Ödülüne layık bulundu.

ÇEVRE MÜCADELESİ ÖDÜLÜ
AKBELEN KADINLARI

Çevre mücadelesi yıllardır Türkiye’nin gündeminde. Bursa’da Kirazlıyayla kadınlarının verdiği mücadelenin bir örneği de Muğla Milas’a bağlı İkizköy’de yaşandı. Köyde yaşayanlar ve yaşam savunucuları tarafından iki yılı aşkındır nöbet tutularak korunmaya çalışılan Akbelen Ormanı’na jandarma ve polis eşliğinde iş makineleri girdi. Köylülerin birlikte büyüttüğü ağaçlar, Limak Holding ve İÇTAŞ’ın ortak projesi olan YK Enerji termik santral sahasının genişletilmesi için bir bir kesildi. Yıllardır direniş gösteren köylüler bu kıyımı jandarma ve polis barikatının ardından izlemek zorunda kaldı. 760 dönümlük alandaki ağaçların birçoğunu kaybeden köylüler adına, Akbelen kadınları;ÇGD Bursa 2023 Çevre Mücadelesi Ödülüne layık bulundu.

KARA ÖDÜL
ULUDAĞ ALAN BAŞKANLIĞI

ÇGD Bursa Şubesi, fikir özgürlüğü, hukuk, barış, emek ve gerçek demokrasiye dikkati çekmek amacıyla ödüller verirken, toplumun taleplerinin tam aksi yönde uygulamalara da tepki gösteriyor. Bu çerçevede geçen yıl Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın layık görüldüğü “Persona non Grata” yani “kara ödül”ün bu seneki sahibi Uludağ Alan Başkanlığı.Bursa’daki akademik meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin Uludağ’a zarar vereceğini adeta haykırarak ilk günden buyana karşı çıktığı Uludağ Alan Başkanlığı’nın kurulmasıyla, 1961 yılında Milli Park ilan edilerek Milli Parklar Kanunu hükümleri kapsamında yönetilen Uludağ’ın 13.000 hektar büyüklüğündeki koruma alanının 2.100 hektarlık bölümünün yönetimi, Milli Park statüsünden çıkarılarak Alan Başkanlığı’na devredildi. Oysa Alan başkanlığına çevrilen Kapadokya’da yaşananlar çevre suçu örneği olarak gözler önünde duruyordu. Hükümet itirazların hiçbirini dinlemedi. Bu çerçevede, Uludağ’ı yapılaşmaya açan Uludağ Alan Başkanlığı,ÇGD Bursa 2023 Kara Ödülüne layık bulundu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ