Demokrat Zafer

Yuvamızı Başımıza Geçirmeyin! Yıkımları Durdurun!

Akbük mevkii ile Kıran, Sarnıç, Kuyucak mahallelerinde yıkım kararı alınmış ev sahiplerinin, ‘yuvamızı yıkmayın’ eylemiyle ilgili vatan partisi’nden de destek açıklaması geldi, “Bu yıkımları durdurun, Muğla’nın geleceğini koruyun!”

Muğla’nın Menteşe ilçesinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği ile İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından imara aykırı yapılan binalar ve kaçak bölümleri ile ilgili yıkımlara geçen hafta başladı.

Menteşe ilçesi Akbük mevkii ile Kıran, Sarnıç, Kuyucak mahallelerinde imara aykırı yapılan binalar ile kaçak bölümlerine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği ile İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan tespitler sonrasında, geçtiğimiz hafta Menteşe Belediyesi ekiplerince yıkımlara başlandı.

Bölgedeki ev sahipleri dün Menteşe Belediyesi ile Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü önünde eylem gerçekleştirerek, açıklamalarda bulundular.

Eyleme destek veren Vatan Partisi tarafından da basın açıklamaları yapılarak, yıkımların durdurulması istendi.
Köylüler adına basın açıklaması yapan Vatan Partisi Muğla İl Sekreteri Emin Can Polat tarafından okunan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Bizler bugün Menteşe İlçemiz köylerinde atadan kalan mirasımıza sahip çıkarak yaşam süren ve evleri haksız şekilde yıkıma uğratılan köylüleriz.
Her birimiz hukukun üstünlüğüne ve hukuk kurallarının gereğine saygılıyız. Evlerimizin yıkımı hakkında verilmiş kararlar da olsa, bu kararlar bugün kesinleşmiş de olsa yaşam alanımızın bu şekilde yıkıma terk edilmesi bizim için de kamu içinde haksız ağır ve yıpratıcı bir sonuç doğurmuştur.
Anayasamızın 170. Maddesine göre yerel yönetim bizim gibi orman sınırında ve korunması kamu yararına olan alanlarda yaşayan köylülerimizin varlığını sürdürmesi için gereğini yapma ve tedbir almakla yükümlüdür.
Ancak, aksine sit alanı uygulamasına sığınılarak yürütülen süreçler ve sadece köylünün aleyhine olan hükümler dikkate alınarak varlığımız yok sayılmaktadır.

Bizler Anayasamızın ve hukukumuzun eşitlik ilkesi var oldukça sosyal ve demokratik bir hukuk devletinde yaşadığımız inancını koruyabiliriz.
Buna rağmen belediye yetkilileri lehimize bir çözüm üretme çabasında, müzakereden, koruyucu bir tedbir oluşturma ödevinden kaçarak, başkaca yıkım kararı bulunan yapı kayıt belgesi dahi almamış rant elde eden ruhsatsız yapılara sessiz kalıp ormanı koruyan, üreten, çiftçilik yapan, toprağı imar ve ihya eden doğal yapıya uygun evlerde atadan gelen mirasa sahip çıkarak yaşayan biz köylülerin evlerine, bizlere bir süre ve hak dahi tanımadan yıkıp geçmektedir.”

“ASLINDA BU HUKUKUN VE HUKUK DEVLETİ YAPISININ YIKIMIDIR”

Eşitlik ve hakkaniyet gözetilmemektedir vurgusu yapan Vatan Partisi Muğla İl Sekreteri Emin Can Polat açıklamasına şöyle devam etti;

“Birlikte yaşadığımız bölgedeki yapılar için verilmiş yürütmeyi durdurma kararları hukuken Belediyemizde bir soru işareti dahi yaratmamıştır. Aynı bölgede verilen emsal kararın bağlayıcılığı yok sayılmıştır. Herkesin bildiği üzere; hukuk devletinin yegâne kurucu unsuru hukuk güvenliği ilkesidir. Bu ilke gereği hukuk kuralları ile bunların uygulanmasında görev yapan idarenin tasarrufları belirli, istikrarlı ve öngörülebilir olmalıdır. Hepimiz, köylü yurttaşlar olarak bu güvenle yaşam alanlarımız için başvurular sunarak yapı kayıt belgelerimizi aldık.
Bedelleri dahi tahsil edilen ve idarece düzenlenip tarafımız teslimi ile bizlerde güven doğuran belgelerin iptal edilmesinin, idare nezdinde haklılığı da mazereti de söz konusu olamaz.
Devletimizin yapı kayıt belgesiyle birlikte vermiş olduğu bu belgeler düzenlendiği anda hukuken kazanılmış hak niteliğindedir. Ancak hukukun gereği yok sayılmıştır. Hükümet de yerel yönetimler de bu haksızlıktan sorumludurlar.”

Menteşe Belediyesi ve yerel yönetimlere seslenen Polat;
“Hepsinden öte 1/25.000’lik Nazım İmar Planı’nın geçmişe etkili şekilde ve bağlı işlemleri de etkileyerek, ortadan kalkmış olduğu bir süreçte; açıkladığımız hukuki gerekleri de yok sayarak tedbirden, imar planına ilişkin sonuçları gözden geçirip tartışma önceliğinden kaçınarak ve yine birçok korunamaz sabit hukuki ihlallerin üzerine gitmek yerine geri dönülemez sonuçlar oluşturacak şekilde evlerimizin yıkımına yönelmesi bizim kanaatimizde yerel yönetimin ayıbı ve haksız uygulamasıdır.
Menteşe ilçemizin yıkım işlemi uygulanan yapı kayıt ve imar planı mağduru köylüler olarak bu haksız yıkım işlerine bir an önce son verilmesini, öncelikle iptal edilen Nazım İmar Planı’nın doğurduğu imar kaosunun çözümlenmesini, eşitlik ilkesi ve Anayasal hükümler doğrultusunda hakkımızda yıkım kararı değil koruyucu tedbir alınmasını ve yaşam alanı yok edilen biz mağdur yurttaşların sesinin duyulmasını ve duyurulmasını istiyoruz. Kimse unutmasın ki Muğla’mızın cennet köşesi kıyılarımızın, halkına kapatılmasına, turizm rant alanı inşa edilmesine, gücü ile hukuku yönetmek isteyen zümrelerin oteller inşa edip doğanın kalbine hançer saplamasına değil atadan beri bu cennet vatan parçasını yaşatan koruyan ve gözeten biz köylülere ihtiyacı vardır.”

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ