Demokrat Zafer

EMRE ER İLE GAYRİMENKULE DAİR HER ŞEY !!

Emlak sektöründe güzel çalışmalar ortaya koyan Er Grup İnşaat & Gayrimenkul Danışmanlığı’nın  kurucusu Sayın Emre Er ile geçmişten günümüze birçok merak edilene cevap bulduğumuz, okuyucu sorularını yönelttiğimiz kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

**** Emre Bey öncelikle bizleri Gemlik’teki Ofisinizde konuk edip ağırlamış olmanızdan dolayı teşekkür etmek istiyoruz.Kısaca sizi tanıyalım ,sonrasında sorularımıza geçelim isterseniz?

—- Bizlere Er Grup  İnşaat & Gayrimenkul Danışmanlığa böylesine güzel bir fırsat tanımış olmanızdan dolayı ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum. 1989 Yozgat doğumluyum. 3 yaşındayken Avusturya’ya gitmişiz.Babam orada işçiydi bu anlamda bizi de yanına  almış götürmüş, ben orada büyüdüm, Liseyi orada bitirdim.Yaklaşık 4 yıl önce 2019’da Bursa’ya geldim, Türkiye’de ticaret yapmak için.Daha öncesinde Avusturya’da da 3-4 yıl kadar şirket kurmuşluğum işletme sahipliğim var.Buraya gelince gayrimenkul işine girmeye karar verdim. Kurumsallarda danışman olarak başladım.Orada bu işin eğitimini aldım. Onun sonrasında kendi ofisimi kurdum daha öncesinde ofisimiz Bursa Nilüfer- 23 Nisan Mahallesi’ndeydi yaklaşık 1 yıldır da Gemlik’teyiz.

**** Gemlik’i seçmeniz ile ilgili özel bir neden var mıydı? Kadronunuzla da ilgili bizlere bilgi verirseniz sevinirim.

GEMLİK’TE FIRSATLAR ÇOK FAZLA..!!

—- Şöyle Gemlik’te fırsatların çok fazla olduğunu gördüm.Sahil şehri olmasına rağmen aslında fiyat anlamında çok uygun cazip fiyatlı yerler denk geldi.Daha çok bu tarafa yatırım yapmış olduğumuz için dikkatimi çekti her zaman araştırma içerisindeyiz şirket olarak nereden fırsat çıkar, nerede uygun yatırımları yapabiliriz diye bu anlamda Gemlik sıklıkla önümüze çıktığı için burasını tercih ettik. Daha öncesinde de Mudanya özelinde çok çalışıyordum. Çünkü sahil kentlerini severim ben. Gemlik’in  bu anlamda sunmuş olduğu fırsatlar benim dikkatimi çekti, yaklaşık 2-3 yıldır da aktif bir yatırım yapmışlığımız da olmuştu ve bu sayede de işte takriben bir sene kadar önce buraya geldik.

NİCELİKTEN ZİYADE ,NİTELİK ÖNEMLİ..!!

Kadro anlamında, mentalitemiz şu; Nicelikten ziyade nitelik diye düşünüyoruz. Az ve öz bizim prensiplerimize uygun kişilerle  çalışıyoruz.Zaten Mustafa Bey’i tanıyorsunuz kendisi buranın yerlisi. Sude Hanım sosyal medya uzmanımız kendisi halkla ilişkiler bölümünden mezun.Beyza Hanım’da asistanımız iki tane daha danışmanımız var onlar şu an burada değiller sahadalar bu şekilde çalışmalarımızı  yürütüyoruz.

****Emre bey tabii sizlere konuk olacağımız söylediğimizde genelde halkımızdan işte gayrimenkul ile ilgili altınla ilgili bunların gelecekte ne olacağı ile ilgili sizin tahminlerinizi sormuşlar?

— Yatırım tavsiyeleri  ile ilgili bir kanun çıkmış galiba geçenlerde görmüştüm ama ben şöyle söyleyebilirim. Önümüzdeki dönemde altının orta vadede çok yükseleceğini düşünüyorum. Altın neden kesinlikle yükselir diyorum, çünkü altın petrole paralel yükselen bir emtia.Şimdi savaş var Ortadoğu’da inşallah kısa sürer bu orada  ailelerini kaybeden çocuklarını yakınlarını kaybeden herkese Allah’tan rahmet diliyorum.Bu savaş sürdüğü sürece altını ons olarak ta etkileyecektir,fiyatlar yükselecektir.Petrol fiyatı  yükseldiği için  aynı zamanda altın yükseliyor.Malum kışta geliyor bu tarafta  Ukrayna-Rusya Savaşı da devam ediyor. Biz bu krizler bitecek derken başka bir yerden başka krizlerde çıkabiliyor aynı zamanda piyasada şişme de var.Tek gerçek para da biliyorsunuz altındır, tarihten bu yana kadar. Bu anlamda altın her zaman her türlü nakitin  önüne geçecek gibi geliyor orta vadede.

***Diğer  bir soru son zamanlarda gayrimenkul fiyatları düşmüş olmasına rağmen diğer taraftan faizlerin yükselmesi ile konuta ulaşım zorlaştı bu konu ile ilgili neler söylersiniz biz nasıl ulaşabiliriz konuta diye soruyor bir çok okuyucumuz.

PİYASA “TAKAS” EKONOMİSİNE DOĞRU GİDİYOR..!!

—-Bence faizlerin yüksek olması çok uzun vadede sürdürülemez.Bir iki sene içerisinde bu faizlerin ben düşeceğini tahmin ediyorum.Bence şu an piyasamız takas ekonomisine doğru gidiyor.Örnek veriyorum Aracınız var, Ev ihtiyacınız var aracınızı verdiniz Ev aldınız. Bir araziniz var arazinizi verdiniz diğer arazi ile takas ettiniz bu şekilde.Çünkü piyasada Canlı Para dönmüyor. Bunun bence en büyük sebebi de mevduat faizlerinin çok yüksek olması. Mevduat faizi yüksek olunca tabii ki kredi faizi daha da yüksek  oluyor.Bu sebepten ötürü de kimse kredi çekemiyor,karlı olmuyor çünkü kurtarmıyor. Çektiğiniz zaman çok yüksek faizlerle çok yüksek geri ödemelerle geri ödeme yapmanız gerekiyor.Dediğim gibi bu durumun ben çok uzun süre devam edeceğini tahmin etmiyorum. Bu durum sürdürülebilir değil.

Benim tavsiyem bilemiyorum sorular arasında var mı kriz sonrasına hazırlık yapılmalı. İnsanlar yatırımcılar şöyle ki ben Seçimden sonra piyasaların bir tık daha daralacağını düşünüyorum .Mart ayından sonra daha da daralacak. Bu anlamda kriz acısını çıkartacak diye tahmin ediyorum insanların üzerinden ve sonrasında bir rahatlama olacak. Çünkü her şeyin bir sonu vardır. Bu krizin de sonu gelecek. Krizin daha dibi görmediği  kanaatindeyim. Malum seçim var önümüzde illaki birazcık daha yumuşak ilerliyor ekonomik anlamda iktidar.

ENFLASYONUN VE FAİZLERİN DÜŞMESİ ÇARE OLUR..!!

****Kentsel dönüşümle de ilgili birçok soru gelmiş. Bu anlamda çare olabilir mi diye?

—-Kentsel dönüşümden ziyade inşaat maliyetleri o kadar çok arttı ve satış hızı o kadar çok düştü ki şimdi yeni yeni inşaatlar pek yapılmıyor, yapılıyorsa da çok az yapılıyor. Gerektiği kadar talep var ama arz  yetersiz, o yüzden fiyatlar yüksek Diğer taraftan krediler yüksek ,faizler yüksek. Bugün itibariyle kentsel dönüşüm buna bir çare olmaz burada çare enflasyonun düşmesi ya da faiz oranlarının  aşağıya düşmesi gibi gözüküyor.

**** Peki Er Grup Gayrimenkul& İnşaat olarak gelecek hedeflerinizde neler var?

— Şöyle benim şu anki mentalitem krizi atlatmak kriz  elbette fırsatlar da sunar aynı zamanda ,ama önemli olan krizde ayakta kalmak da başarı. Bir maceraya girişip de elindekinden de olmaktansa krizi atlattıktan sonra zaten talep illaki gayrimenkul sektörüne yönelecektir o talebin gelmesini beklemek. O arada da farklı çalışmalar  içerisine girip bütçeyi sarsmayacak şekilde riske  girmeyecek şekilde bu krizi atlatmak olacak kısa vadede böyle düşünüyoruz.

YURT İÇİ VE YURT DIŞINDA GELECEKLE İLGİLİ PLANLARIMIZ VAR..!!

Elbette gelecekle ilgili  güzel düşüncelerimiz planlarımız var. Hem ulusal çapta hem de bazı ülkelerde planlarımız var ama tabii kriz dönemine denk geldiğimiz için bunları askıya alıp bekleme kararı aldık ama ilerleyen süreçte piyasa rahatladığı zaman bu süreci atlattıktan sonra farklı illerde olsun hem de bazı ülkelerde yurt dışında buna göre büyümeye gitme hedefimiz bulunmakta.

Ayrıca konu gelmişken şunu belirtmek isterim. Yatırım Ortaklığı diye bir sistem geliştirdik, kendi bünyemizde.Burada her türlü sözleşmeyi noter onaylı olarak Yatırım Ortaklığı kurabiliyoruz. Şöyle düşünün sizin mesela 300 bin liranız var, diğerinin 500 bin lirası vardır ama birbirinize güvenip bir ortaklık kuramıyorsunuzdur, bir yer satın alamıyorsunuzdur. Tamamıyla bizim garantörlüğümüzle birlikte biz sizin yerinize alıyoruz tekrardan satmak üzere tabii ki.Sadece paranızı doğru değerlendirebilmek adına böyle bir ortaklık kuruyoruz .Burada da sadece kazançtan belli bir oranda kar payı alarak tekrardan paranızı iade ediyoruz ya da devam ederseniz sürdürebiliyoruz.

YATIRIMCILARA FIRSAT SUNUYORUZ..!!

Al satı  sizin yerinize biz yapıyoruz. Araştırmalarını her türlü hukuki süreçlerini vesaire aynı şekilde şirket üzerinden alıyoruz, satıyoruz bunu da sizinle noter onaylı sözleşmelerle belgeliyoruz. Örnek veriyorum %25 ya da %33 hak sahibi olduğunuza dair, noter onaylı sözleşmelerle avukatımız sözleşmesini hazır ettiğinde dahili bir sistem. Birkaç yakınımıza bunu  uygulamaya başladık bu şekilde eğer yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımız fırsatları yoktur belki nakitleri az gelir.Kişinin parası mesela ormanın içerisinde dağ başında yolu olmayan yere anca yetebiliyordur, Bunun böyle olmaması lazım. Bir araziyi  alırken geri satmak için iyi bir arazi almanız lazım kötü bir arazi aldığınız zaman piyasa rahatladığında  da satamazsınız dağın başındaki araziyi hiç kimse istemez, ister kriz olsun başka bir şey olsun ama iyi bir arazi krizde bile belki satılabilir. Şimdi sizin 500 bin liraya sıkıntılı bir yeri almanız mı daha mantıklı yoksa 4 kişi birleşip 2 milyona daha iyi bir yer daha gözde bir yer almanız mı mantıklı.Daha iyi bir yer alırsanız dolayısıyla değeri daha hızlı artar satışı da daha kolay olur. Aldığımız yerde eğer kar ettiremezsek cezayi  bedel anlamında aldığımız yeri kendimiz satın alıyoruz belli bir kar oranı garantisi veriyoruz size.Böyle bir garanti de veriyoruz. Bunu da sırası gelmişken sizlerle paylaşmak istedim.

***Peki Emre Bey yatırım anlamında insanlara ne gibi önerileriniz olacak?

TOPRAK,TOPRAK ,TOPRAK..!!

— Ben ulusal bazda her zaman Toprak sahibi olmayı tavsiye ederim. Şöyle ki ,şunu düşünüyorum bu benim şahsi fikrim tarım reformu olmazsa olmazdır bu ülkede tarım reformda yapılacak .Bunu zaten ben hükümet politikasında da okumuştum.Gelecek ile ilgili vaatlerden  birisi de Tarım reformuydu. Ben gerçekten bunun olacağına inanıyorum çünkü bölgemize baktığımız zaman savaşların krizlerin ortasında olan bir ülkeyiz. En azından tükettiğimizi üretmek zorundayız, bu da eskiden  olduğu gibi toprağı tarlayı kıymetli yapacak. Tarım yapılabilecek araziler,tarlalar  çok kıymetli olacak. Çünkü bugün baktığımızda hiçbir şekilde tükettiğimizi karşılayamayan bir ülkeyiz ve hatta yurt dışından gıda ithal eden bir ülke durumuna düştük. O yüzden tarım arazilerinin çok büyük değer kazanacağını düşünüyorum elinde imkanı olan tarım arazisi alsın imkanı  olmayan eşiyle dostu ile akrabasıyla gücünü birleştirip tarım arazisi alsınlar, toprak alsınlar kesinlikle.Tabii burada tarım arazisi  derken İşte bu arazinin tarlanın yolunun olması ulaşımın olması bu gibi özellikler önemli bu anlamda da mutlaka ama mutlaka gayrimenkul danışmanlarından yetkili gayrimenkul danışmanlarından bilgi alsınlar onlara danışsınlar, istişare etsinler.Tarım yapan insanlarla konuşsunlar. Elbette tarım yapılabilir arazi olması,arazinin  geleceğinin olması karlarına kar katacaktır.

****Bizim sormayı unuttuğumuz sizin eklemek istediklerinizi de almak isteriz Emre Bey?

— Benim özellikle söylemek istediğim şey şu;Ekonomik durumlar kötüye gittiği zaman ister istemez dolandırıcılıkların çeşitleri ortaya çıkıyor.Çünkü biliyorsunuz kimi insanlar kolay yoldan para kazanmayı sever, olmayınca da dolandırıcılığa başvurabiliyorlar.Burada ben insanlara özellikle ve de özellikle yetki belgesi olmayan pazarlamacılara ve sabit mekanı olmayan güven vermeyen pazarlamacılara dikkat etmesi gayrimenkul danışmanlarına emlakçılara dikkat etmesi gerektiği hususunda uyarıda bulunmak istiyorum.Çünkü biz de görüyoruz bazı asılsız ilanlar var gerçi çok kısa bir süre öncesinde sahibinden.com’da e-devlet üzerinden kimlik doğrulama yöntemi getirdi ama böyle bir sistem geliştirdi ama yine de çok dikkat etsinler lütfen yetki belgesi olmayan güven vermeyen kimseye hiçbir şekilde kapora ,satış anlaşması, vesaire bunlardan uzak dursunlar. Güven veren mekanlara gitsinler güven veren gayrimenkul uzmanlarıyla çalışmaya özen göstersinler zaten zor dönemden geçiyoruz elindeki birikimleri de kaybetmemeleri için buna mutlaka ama mutlaka dikkat etsinler. Varsa birikimleri benim kanaatimce konut ihtiyacı varsa konuta yoksa araziye değerlendirmeye baksınlar.Kriz dönemleri aynı zamanda fırsat dönemleridir krizde bulduğunuz fiyatı kriz bittiği  zaman asla bulamazsınız kat ve kat değeri artar.

****Tabii 2023 Cumhuriyetimizin 100. yılının da Yüz yıl dönümü. Bu anlamda siz neler söylersiniz, kısaca acaba bu konu özelinde Emre Bey?

VATANINI EN ÇOK SEVEN İŞİNİ EN İYİ YAPANDIR..!!

—- Öncelikle ben bütün insanlarımızın Cumhuriyetin 100. Yıl dönümlerini kutluyorum. Türkiye Cumhuriyeti olarak 100 Yılı tamamladık. Anadolu’da 3. devletimizi kurmuşuz. Ben Türkiye’nin güçlü olmasının bölgeyi rahatlatacağını düşünüyorum, ve güçleniyoruz ekonomik anlamda istenilen seviyelerde değiliz çok fazla dış etkiye maruz kalabiliyoruz ama ilerleyen dönemde ben bunun değişeceğine  inanıyorum. Umutlu olmak da her zaman fayda var. Ben insanlarımıza umutlu olmasını tavsiye ediyorum ve dediğim gibi herkesin Cumhuriyetin 100. yıllarını kutluyorum. Hepimiz yaptığımız işi güzel yapmaya çalışalım Atatürk’ün de dediği gibi vatanını en çok seven işini en iyi yapandır. Bu çerçeveden hiçbir zaman ayrılmadan çalışmalarımıza yön vermemiz lazım.

YOLUN AÇIK OLSUN “ER GRUP”..!!

Uzun yıllar Avusturya’da, sonrasında Bursa’da ve son olarak şimdi de Gemlik’te Gayrimenkul ve  İnşaat sektöründe güzel çalışmalar ortaya koyan genç dinamik kişiliği ile etrafına güven veren ve kar garantili sistemiyle de güzel bir uygulamayı da halkımıza sunmuş olan Er Grup Gayrimenkul & İnşaat’ın kurucusu Genç İş insanı Emre Er’e

Mustafa Bey’e ve tüm çalışanlarına  çalışmalarında ve gelecek hedeflerine ulaşma anlamında başarılar diliyoruz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ