Demokrat Zafer

“Altıparmak, Çarşamba ve Demiryolu altı mahallerinden birinden başlanması…”

Osmangazi Belediye Meclisi’nde iddialı sözler! İYİ Parti Osmangazi Belediye Meclis Üyesi ve Gurup Sözcüsü Büşra Şahin guruba adına söz alarak önemli konulara temas etti. Büşra Şahin; “Öncelikle değinmek istediğimiz bazı konular var onları gündeme getirecek ardından bütçe ile ilgili görüşlerimize değineceğim.

1881’de doğan güneş, mavi gözlü bir dev olup bu ülkenin makuz kaderini değiştirdi ve bu toprakları vatan yaptı. 100 yıllık mirası için başbuğ Atatürk’e sonsuz teşekkürler. 85 yıl önce aramızdan ayrılan ama kalplerimizde yaşayan ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı, özlem ve minnetle anıyoruz. Ruhu şad olsun.

Geçtiğimiz ay 3/7 maddesinde vermiş olduğumuz karar kamuoyuna ve basına çarpıtılmak sureti ile istenildiği gibi aktarılmış. Alınan karar ne Belediye Kanununa aykırı ne de Sayıştay denetimde usulsüz işlem olarak geçmektedir. İlgili kanun maddesini bizzat okumak isterim.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 75.maddesi ‘’a’’ bendinde’Mahalli idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait yapım, bakım, onarım ve taşıma işlerini bedelli veya bedelsiz üstlenebilir veya bu kuruluşlar ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirebilir ve bu amaçla gerekli kaynak aktarımında bulunabilir. Bu takdirde iş, işin yapımını üstlenen kuruluşun tabi olduğu mevzuat hükümlerine göre sonuçlandırılır.’’

Alınmış olunan karar bu maddeye dayandırılmış ve her şey usulüne uygun olarak yapılmıştır. Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye başkanıyken Artvin’in Ardanuç ilçesi belediye binasını yaptırırken de bu maddeye dayandırılmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi kullanılabilir nitelikteki otobüsünü Artvin’in Şavşat ilçesine verirkende ilgili maddeye dayandırılmıştır. Bu örnekleri çoğaltabilirim ancak vaktinizi almak istemem. Mal bulmuş mağribi gibi basına aktarmak bir meziyet olsa bizlerde hizmet içi eğitimlerde odalarda yalnız kalma pahasına çift kişilik oda bedelinin belediyeye ödettirilmesini basına aktarabilirdik pekala. Aktardık mı hayır. Aktarır mıyız belki. Zira bu tam anlamıyla belediyeyi zarara uğratmaktır. Osmangazililerin bütçesini keyfi ihtiyaçları için kullananlara; bizlerin kamunun delikli kuruşuna dahi yeltenmediğini hatırlatmak isterim. Konu ile ilgili son olarak şunu söylemek isterim “ kişi kendi gibi bilir işi”

7 Ekim 2023 tarihinden bugüne kadar devam eden ve tam anlamıyla soykırım uygulayan İsrail’i kınıyoruz. Sivil, masum halkı, çocuk ve kadınları hedef alan saldırıları insanlık suçudur ve cezalarını çekmeleri, saldırıların son bulması tek temennimizdir. Ancak Filistin için akan göz yaşlarını, protestoları, söylem ve eylemleri Urumçi için Doğu Türkistan için görmedikçe samimiyetsizlik olarak adlandıracağız. Dil ve din kardeşimiz olan Doğu Türkistan kan ağlarken Çin mallarını protesto etmeyenlerin insanlık söylemleri boş nağralardır.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ‘’Çalışanlarımızı ve emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik, bundan sonrada ezdirmeyeceğiz.’’ şiirini okuduğu ülkemizde Enflayson:%55.30 – Dolar:28.50 TL  – Euro:30.45TL

Türk lirası yabancı paralar karşısında değer kaybederken kimi kime ezdirmiyor Sayın bakan bilemeyeceğiz ancak vatandaş enflasyonun altında kalmış durumda. Yönetilemeyen ekonomimiz her geçen gün daha da kötüye giderken vatandaş ile dalga geçercesine söylemler hiç hoş olmamakta. Osmangazi Belediyesi’nin bütçesi bile enflasyondan etkilenip bir önceki yıla göre %50 artmışken Bakan beyin açıklamalarına inanmak mümkün değil.

Türkiye geçen yıl yapılan Dünya Sefalet Endeksi’nde dünyada sefaletin en yüksek olduğu 10’uncu ülke olarak sıralandı ve her şey geçen yıldan kötü maalesef.

İşte bu sefalet ve felaket ortamında Başkanımız Sayın Mustafa Dündar’ın ve çalışma arkadaşlarının 2024 tahmini bütçesini değerlendireceğiz.

Başkanımız Mustafa Dündar’ın göreve geldiği 2009 yılında tahminen 220 milyon liralık bütçesinden 3 Milyar 519 milyon liralık hatırı sayılır bir bütçenin incelemesini yapacağız.

Geçtiğimiz yıllarda gelirlerin gerçekleşme oranı %65 ila %70 arasında olduğu görülmekte. Bu oran arttırılarak %100’e yaklaştırılması konusunda belediye başkanlığının daha etkin ve verimli çalışması gerektiği kanısındayız. Gelirlerin arttırılması demek direkt olarak borçlanmayı etkilediği için bu konuda yoğun çalışmalar sergilenmelidir.

2024 bütçesinde hangi müdürlüklere ne kadar pay ayrıldığına bakacak olursak;

İnsan Kaynakları Müdürlüğüne 326.435.000 lira (2023à   186.090.000)

Özel Kalem Müdürlüğüne 36.165.000 lira (2023à  27.293.000)

Basın Yayın Müdürlüğüne 35.660.000 lira (2023à   20.400.000)

Kültür Müdürlüğüne 18.595.000 lira (2023à 15.059.000)

Bilgi İşlem Müdürlüğüne 27.890.000 lira (2023à 13.231.000)

Yukarıda saydığımız müdürlüklere bütçeden ciddi bir pay ayrıldığını görmekteyiz. Gerçekleşme oranı %80 ila  %100 arasında olan  bu müdürlüklere ayrılan rakamlardan aslında  halka hizmet konusunda birinci sırada sayabileceğimiz  Fen İşleri Müdürlüğüne, diğer müdürlüklerin asli ihtiyaçları yok sayılmadan aktarım yapılarak 3.519.000.000 liralık hizmet bütçesinin desteklenmesi gerektiği kanısındayız. Ayrıca 754.095.000 liralık Sermaye Giderlerine katkı yapılarak hem yatırımlara destek verilmiş olup, hem de borç tutarı ve  12.000.000 liralık ödenecek faiz gideri yükü azaltılabilir.

721.013.000 liralık Fen İşleri Müdürlüğüne bütçeden yaklaşık %21 oranın da pay ayrıldığını görüyoruz.  Az önce saydığımız müdürlüklerin bütçelerini göz önünde bulundurursak yatırım bütçesindeki bu rakamlar Türkiye’nin en büyük 4.ilçesine yakışmamaktadır Başkanım. Ayrıca geçen yıl bütçedeki oranı %27’iken 2024 yılı için bu oranın %21’e düşmesi yatırımdan uzaklaşıldığını göstermektedir.

İnsan Kaynakları Müdürlüğüne ayrılan paydan personel giderlerini çıkarttığımızda da ciddi bir ödenek aldığından bahsedebiliriz. Burada dikkatimizi çeken ve açıklanmayı bekleyen en önemli husus ise 291.130.00 TL’lık mal ve hizmet alımıdır. İnsan Kaynakları müdürlüğü hangi mal ve hizmeti alıyor meclisin bu konuyla ilgili bilgilendirilmesini talep ediyoruz.

Seçime 5 ay kaldığını ve sizlerin bir daha seçilemeyeceği söylemleri kamu oyundadolaşırken yapmadığınız ve seçim vaadi olarak sunduğunuz projeleri uzun vadede yapmanız gerektiğinden bahsetmeyeceğiz. Ancak başlanmış projeler sizlere seçim yatırımı Osmangazi’ye kazanım olacaktır. Bu sebeple;

Deprem kuşağı üzerinde bulunan ilçemizde yeşil alan ve acil toplanma alanları yokluğunu göz önünde bulundurulursak kentsel dönüşümün acil bir ihtiyaç olduğunu söylemekte fayda var. Kentsel dönüşüm bekleyen mahallelerimiz özellikle merkezde bulunan Altıparmak, Çarşamba ve Demiryolu altı mahallerinden birinden başlanması önem arz etmektedir.

Depremlerle yaşadığımız gerçeğini hatırlatarak 2009-2014 döneminde ciddi rakamlara hazırlatılan ve bizlerinde beğendiği Master Planın hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sıvılaşmış, şişmiş alanların, fay hatlarının, heyelan bölgelerinin  1/1000’lik uygulama imar planına işlenmelidir. Jeoloji Mühendisleri Odası ve ilgili odalarla görüşmeleri alınarak seçim döneminde yapılmalıdır.

Osmangazi Meydan Projesinin ilk halinde yolun alttan geçtiğini biliyoruz. Yolun alta alınarak geçişin sağlanması vizyon projenize son ve vurucu dokunuş olacaktır. Ancak o şekliyle tam anlamıyla Bursa’ya değer katacaktır.

Geçtiğimiz yıl 18.480.000TL tutarındaki Temsil ve Tanıtım Giderlerinin bu yıl 30.100.000 TL olarak arttırılmasını seçim yatırımı olarak mı değerlendirmeliyiz Başkanım ? Tanıtım giderleri kaleminde kamu yararına yaptığınız hizmetler mi yer alıyor yoksa sizin yani Mustafa Dündar’ın tanıtılması mı daha önemli sormak isteriz. Seçim sürecine 5 ay kala bu bütçenin ne kadarının kullanılacağı takip edilmeli seçim sonucunda bir kez daha sorgulanmalıdır.

Basın Yayın Müdürlüğüne geçen yıl 20.400.000TL, bu yıl ise 35.660.000TL  bütçeden pay ayrıldığını görüyoruz. İlgili müdürlüğün bütçesindeki artışı seçim dönemine mi bağlamalıyız başkanım?

2021 yılında DownTown için eleştirişlerimizi dile getirmiştik başkanım. Geçtiğimiz ay açılan ve eleştirdiğimiz her şeyi gördüğümüz projeniz Doğanbey’den sonra şehrin kalbine vurulan 2.hançer oldu. Acemler bölgesindeki trafiğe birde DownTown trafiği eklendi. Hedeflenen ziyaretçi sayısına ulaşmadan yaşanan sorunlar uzun dönemde bizleri haklı çıkartacak. Yapılan köprülerden havaalanı yolu üzerinde bulunan köprünün trafiği çözmekle bir ilgisi yok sadece ve sadece DownTown’a dönüşü sağlamak amacıyla yapılmış. Deprem sonrası toplanma alanları eksikliği göz önündeyken, kentsel dönüşüm bekleyen mahalleler varken, park bahçe ihtiyacı olan yerler dururken AVM Osmangazi’nin en son ihtiyaç duyduğu şeydi başkanım. Yaptık oldu denilecek bir yer olmayan bu devasa kütle Osmangazi’ye ihanet olarak kayda geçmelidir.

Temizlik İşleri Müdürlüğümüzü çalışmalarından dolayı tebrik ediyoruz. Seçim dönemine girmeden yapılması en kolay çalışmalardan birisi olan Osmangazi’nin dört bir yanını çöp kutusu ve konteynerı ile donatmalısınız başkanım. Seçime 5 ay kala yapabileceğiniz ve fark yaratacak bu çalışmayı bir an önce hayata geçirmelisiniz.

2022 yılı Performans Programınıza değinecek olursak; 2803 çalışanın görev aldığı Osmangazi Belediyesi’nde 479’u kadın, 2324’ü erkek olarak görüyoruz. Yani %17.09’u kadın, %82,91’i erkek. Kadın istihdamının arttırılması gerektiğini düşünüyoruz Başkanım. Çalışma hayatında kadının yerinin pastadan daha büyük bir pay aldığı Osmangazi mümkün. Buna paralel olarak söylemek isteriz ki Başkanım Belediye Başkan Yardımcılarınızdan tek bir tanesinin bile kadın olmaması büyük eksiklik. Son 5 ayda belki bir kadını belediye başkan yardımcısı yaparak bu eksikliği giderirsiniz Başkanım.

İYİ PARTİ gurubu olarak bugüne kadar gösterdiğimiz çalışma şekli ile her zaman yapıcı olduk daha yaşanabilir bir Osmangazi için doğru bulduğumuz projelerle sizlere destek olduk. Yanlış ve yandaş projelerinizde de daima karşınızda durduk ve durmaya devam edeceğiz.

Fakat Türkiye’nin en büyük 4. İlçesi olan Osmangazi’nin daha yaşanabilir hale gelmesi için az öncede değerlendirdiğimiz gibi yatırımlara daha büyük pay ayrılmaması, sadece reklam ve popülizm kokan kalemlere neredeyse sermaye yatırımı kadar bütçeden pay ayrılmasını kabul etmiyoruz.

Bu sebeple İYİ PARTİ grubu olarak bütçenin amir hükümlerine kabul, Osmangazili vatandaşlarımızın faydasından uzak, yatırımlardan çok reklam harcamalarının yapıldığı akraba bütçesinin yani 2024 bütçesinin sermaye yatırımı ve bütçenin tamamına RED oyu vereceğimizi arz ederek saygılar sunuyorum.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ