Demokrat Zafer

Çataltepe TBMM Gündeminde! CHP’den Flaş Soru Önergesi!

Hayalleri 2007’de başlayan, 2008’de filizlenen Bursa’da 2011 yılında Kestel ilçesi Çataltepe bölgesinde yapımına başlanan ve ilerleyen süreçte yarıda kalan sanayi sitesi projesi mağdurları, haklarını aramak ve bugüne kadar gerçekleştirdikleri çalışmalar için temaslarını Ankara’ya taşımışlardı. CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, 3 bin mağdur esnaf için ilgili bakanlığa soru önergesi verdi.

Öztürk; önergesinde;

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’na

Aşağıdaki sorularımın, Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanı Sn. Mehmet Özhaseki tarafından, Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim. 18 / 10 /2023

Bursa’nın Kestel İlçesi Çataltepe mevkiinde 2008 yılında BESOB(Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği) tarafından bir proje başlatıldı. Adı; BESOB Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi Projesi.
3 milyon metrekarelik alan üzerinde 62 milyon TL’lik kamulaştırma bedeliyle planlanan proje 3 bin esnafı kapsadı.

Söz konusu tarihte 129 milyon TL’ye ihale edildi, bugüne kadar sadece 1.Etapta 125 işyeri yapıldı, sonrasında müteahhit iflas etti. 2018 yılında TOKİ’nin yönlendirmesiyle kurucu ortaklarının bir tanesinin de BESOB olduğu 7 kişi bir araya gelerek 7 bin TL sermayeli bir kooperatif kurduruldu . 3 milyon mt² sanayii arazisini bedelsiz olarak BESKOOP adı verilen bu kooperatife 7 nolu mutabakat ile mart 2019 yılında devri gerçekleştirilmiştir. BESOB hak sahibi olan 3000 kişiden oluşan Bursa esnafının bilgisi olmadan sadece yönetim kurul kararı ile genel kurul kararı olmaksızın bu devir gerçekleşmiştir. BESOB yanlış yaptığının farkına vararak 15 / 05 / 2022 de olan seçimli genel kuruldan 19 uncu maddenin içeriğini değiştirerek genel kuruldan sessizce geçirmistir . Şu an 444 üyesi bulunan kooperatifte, 3 bin kişi içinden yalnızca 163 esnaf ilk hak sahibi olarak bulunuyor. Diğerleri 281kisi çoğu şehir dışından hatta ülke dışından olan şahıslara koop içinde usulsüz devirlerde rant amaçlı pazarladığı tesbit edilmiştir .

Kendilerini Çataltepe mağdurları diye isimlendiren ÇATSANDER çatısı altında birleşen 1000 lerce mağdur tarafından yargıya da taşınan projede, kamulaştırılan yerlerin bugünkü değeri 2 milyar dolar, yani yaklaşık 55 milyar TL.

Bütün bu bilgiler doğrultusunda;

SORU 1- 2008 yılında, 3 milyon metrekarelik alan üzerinde 3 bin esnafa işyeri temini amacıyla başlayan, sadece 1.Etapta 125 dükkan yapıldıktan sonra yapımı yılan hikayesine dönen ve binlerce esnafın mağduriyetine yol açan Bursa Kestel Çataltepe Esnaf Sanayi Sitesi ile ilgili bakanlığınızın geliştirdiği bir çözüm önerisi var mı?

SORU-2 Kamulaştırma bedeli 62 milyon TL olan bu projede yer alan 3 bin esnafın, sonraki süreçte saf dışı bırakılarak mağdur edilmesi ve projenin halen, TOKİ marifetiyle kurulan 444 üyeli kooperatife dönüştürülerek devam ettirilmesi ile ilgili, halen devam eden yargı kararı öncesinde herhangi bir tespit raporu hazırlandı mı?

SORU 3- Bugünkü değeri yaklaşık 2 milyar dolar( 55 milyar TL) eden istimlak edilen yerlerin tamamının TOKİ tarafından bu kooperatife 54 milyon TL’ye 10 adet senet karşılığı devredildiği doğru mudur? Bu durumda 2008 yılındaki asıl hak sahiplerine yapılan hakkaniyetsizliği nasıl gidermeyi düşünüyorsunuz?

SORU 4- Söz konusu kooperatifte, 3 bin hak sahibi esnaftan yalnızca 163 esnafın bulunmasının sebebi nedir? Kooperatif dışında kalanların haklarının, hukuklarının korunmasıyla ilgili bir çalışma söz konusu mudur?

SORU 5- Seçim döneminde Çataltepe Mağdurları Derneği(ÇATSANDER) ile kahvaltılı bir toplantı yapan önceki dönem Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Mustafa Varank’ın, “Mağduriyetinizi gidereceğiz!” sözünü, ‘Devlette devamlılık esastır’ teamülü gereğince yerine getirecek misiniz?

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ