Demokrat Zafer

MALİYET ARTIŞI TURİZM SEZONUNU OLUMSUZ ETKİLEDİ

POYD Bodrum Temsilcisi ve Bodrium Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin: “Sezon Genel Beklentiyi Karşıladı; Ancak Gerçek Potansiyele Ulaşamadık”

2023 yaz sezonunu değerlendiren POYD Bodrum Temsilcisi ve Bodrium Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin, sezonun genel beklentiyi karşıladığını, ancak artan maliyetler nedeniyle gerçek potansiyele ulaşamadıklarını söyledi.

Özellikle İngiltere, Almanya ve Hollanda gibi merkez Avrupa ülkelerinden kente olan uçuşların sayısında azalma olduğunu kaydeden Girgin, Bodrum’un uluslararası pazarda fiyat açısından rekabetçi özelliğini kaybettiğini dile getirdi.

ANA PAZARLARDA DÜŞÜŞ YAŞANDI

Otel doluluklarına bakıldığında, Bodrum’un geneline paralel olarak, beklentilere uygun bir sezon geçirdiklerini belirten Yiğit Girgin, sözlerine şöyle devam etti: “Beklentilerimiz genel anlamda karşılanmasına rağmen, hem bütçe hem de doluluk anlamında daha iyi olabilirdik. Çünkü çok ciddi bir maliyet artışı yaşadık. Turizm sektörü aslında 60’tan fazla sektöre hitap eden ve onlara can veren bir yapıya sahip. Otellerin yavaşlaması diğer sektörlerin de yavaşlamasına neden oluyor. Artan enflasyon, personel, enerji ve diğer maliyetler de sonuçta oda fiyatlarına yansıyor. Sektör olarak bu durumu zaten öngörüyorduk. Artık her yıl farklı senaryolarla karşı karşıyayız. Pandemiyle başlayan bu süreç tüm dünyada enflasyonun artmasına; gıda, enerji ve ulaşım gibi tüm kalemlerdeki maliyetlerin de yükselmesine neden oldu. 2023’e merhaba derken ciddi bir planlama ve artış yakalayacağımızı düşünmüştük. Ancak, Ağustos sonu itibariyle özellikle İngiltere, Almanya ve Hollanda gibi ana pazarlarda ciddi düşüşler yaşadık. Planlanan uçuşlar gerçekleşmedi. Bu yılki rakamlar geçen yılın Ağustos ayının gerisinde kaldı”

MALİYET ARTIŞINDAN OLUMSUZ ETKİLEDİK

Artan maliyetlerin otellerin fiyat politikalarına da yansıdığını anlatan Girgin, şu ifadeleri kullandı: “Bodrum maalesef artan maliyetler, kira ve ulaşımla birlikte farklı bir noktaya evrildi. Kentin yaz aylarındaki artan nüfusuna ise mevcut altyapının cevap vermesi mümkün olmadı. Öte yandan Türkiye genelinden de farklı olarak Bodrum’un fiyat politikası daha yüksek bir noktaya evrildi. Sezon süresi fiyata bağlı olarak daha da daraldı. Avrupalı turist için Bodrum artık fiyat açısından rekabetçi özelliğini kaybetti. Turizmle uğraşan birçok sektörde de daralma söz konusu. Airbnb’ye karşı değiliz aslında. Biz ruhsatsız, vergisiz, kayıt dışı yapılan ve turizme hizmet etmeyen bir organizasyona karşıyız. Turizmciler olarak bu kadar büyük sorumluluk ve maliyetleri yüklenmişken ve devlet regülasyonlarının altına girmişken yerli – yabancı bazı kişilerin mülklerini kafalarına göre kiralamaları mantıklı ve kabul edilir bir durum değil. Bu da turizme darbe vurdu”

KAPILARIMIZ YIL BOYUNCA AÇIK

Bodrum’un coğrafi anlamda uzun bir sezona sahip olduğunu, Ekim – Kasım aylarında da konaklamaya elverişli olduğuna dikkat çeken Yiğit Girgin, bu dönemde daha uygun maliyetlerle konaklama yapmak isteyen turistleri beklediklerini söyledi.

Bodrium olarak yılın 12 ayı kapılarının açık olduğunu vurgulayan Girgin, “Bodrium olarak önümüzdeki süreçte artık kültür, sanat aktivitelerinin içinde daha çok yer almak istiyoruz. Özellikle yerli turistler kendilerine 12 ay boyunca farklı aktiviteler bulabiliyor. Özellikle yerli turistler üzüm bağlarını keşfetti. Buradaki gastronomi anlamdaki restoran çeşitliliği de arttı. Oteller bünyesinde hizmet veren Spa ve güzellik salonları sayısı da arttı. Bunlar buradaki işletmelerin yıl boyunca devamlılığını sağlayacak önemli unsurlar. Biz de Bodrium Hotel & SPA olarak her zaman üst seviyedeki kaliteyi deneyimli ekibimizle birlikte sunmaya devam ediyoruz”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ