Demokrat Zafer

MİSAFİRLERİMİZİ EN İYİ ŞEKİLDE AĞIRLAYACAĞIZ

Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden olan turizm, salgın nedeniyle zor günler geçirdi. Pandeminin hızını kesmesiyle hareketlenen sektör şimdi de Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde faaliyetlerini sürdürmeye çalışıyor. 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası’nda sektör temsilcileri umutlarını koruduklarını ancak devlet desteklerinin devamını beklediklerini ifade etti. 

TÜRSAB Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve BURKON Turizm & Kongre Genel Müdürü Hasan Eker, turizmin, yarattığı istihdam, 54’ün üzerinde sektöre direkt etkisi ve cari açığı kapatması gibi özellikleri nedeniyle Türkiye için önemli bir sektör olduğunu belirterek, “Son 4-5 yıldır turizm haftasını çok mutlu kutlayamıyoruz. Tam pandemiden çıktık derken Rusya-Ukrayna krizi patladı. Konaklama, personel, ulaşım maliyetlerimiz çok yüksek. Bu da turizmciyi zorda bırakıyor. Özellikle yakıta gelen zamlar taşımacı acentelerimizi çok zor durumda bıraktı. Bir takım desteklere ihtiyacımız var. Konaklama sektörünün enerji, seyahat acentelerinin de personel, yakıt desteğine ihtiyacı var. Bazı vergiler, stopajlar kaldırılmalı. Kâr elde etmeyen şirketlerden bunların kaldırılması turizmcinin yüzünü güldürecektir. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle turizmciler buralara ikame pazar arayışı içindeler. Öte yandan Suudi Arabistan’ın hac ve umre için Türkiye’den de ziyaretçileri kabul edecek olması sevindirici bir gelişme. Özellikle Arap pazarına hitap eden İstanbul, Bursa ve Karadeniz gibi bölgelerimizi bu yaz için umutlandırıyor” dedi.

Eker, turizmin barıştan beslendiğine işaret ederek, “Turizm dostluk ve kardeşlik demektir. Ayrıca ruh sağlığına da iyi gelir, insanlara yaşama sevinci verir. Pandeminin hızının yavaşlaması turizm hareketini hızlandıracak. Biz umutlarımızı koruyoruz ancak işimizi yapsak bile kâr edemeyen bir sektör var karşımızda. Bu nedenle devlet desteklerini bekliyoruz. Turizmin önemini anlatmak için üniversite hocamızın bir sözünü de anımsatmak isterim; turizmci soyulmuş bir elma diliminin ihracatıdır ve nakliyesi de müşteriye aittir” şeklinde konuştu.

MİSAFİRLERİMİZİ EN İYİ ŞEKİLDE AĞIRLAYACAĞIZ

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Turizm Komitesi Üyesi Erol Bodur, turizmin, istihdam başta olmak üzere birçok alanı besleyen ve ülkeye sağladığı döviz getirisiyle Türkiye’nin önemli sektörlerinden biri olduğunu ifade ederek, “Pandeminin hızını kesmesi ile gelen süreç turizmin de canlanmasına neden oluyor. Kültür turları ve yurt dışı seyahatlerin yanı sıra ülkemize gelecek turistler açısından da sektör hareketlendi. Misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlayacağız” dedi.

Suudi Arabistan’ın hac ve umreye Türkiye’den de ziyaretçi kabul edecek olmasının sevindirici olduğuna işaret eden Bodur, “Turizm haftası müjdelerle geldi. Başarılı bir sezon olmasını umut ediyoruz. Ancak sektörümüz zorlu bir süreçten geçti ve hâlâ geçiyor. Bu konuda sektöre devlet desteklerinin devamını bekliyoruz” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ