Demokrat Zafer

Ankara’daki öğrenciler, kadın girişimcileri hedefleyen programla eğitim ve mentorluk alacak

Ülkemizdeki girişimcilik ekosistemi her geçen gün büyürken, bu alandaki programların kapsayıcı olmaması, girişim kurma serüvenini özellikle kadınlar ve öğrenciler için zorlu kılıyor. Bu tabloyu yerel çapta tersine çevirmek için harekete geçen TED Üniversitesi ise SHE Leads platformuyla Ankara’daki kadın üniversite öğrencilerine eğitim ve mentorluk vermeye hazırlanıyor. Platformun ilk dönemi için kayıtlar 29 Eylül’e kadar sürecek. 
Ülkemizde cinsiyet eşitliğine dair farkındalığın artması ve bu alandaki çalışmaların hızlanmasıyla birlikte, kadınların iş dünyasındaki varlığı da güçleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı veriler, kadınların işgücüne katılım oranının 2020’den bu yana %36,1 ile en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor. Bu gelişmeler, dünyadaki trende paralel olarak ülkemizin cinsiyet eşitliğindeki ilerleyişini kanıtlarken kadın girişimciler için de özel projeler üretilmesini tetikliyor ve birçok kurum, kadın girişimciler için özel programlar oluşturuyor. Son olarak TED Üniversitesi (TEDÜ), Ankara Kalkınma Ajansı ve Arçelik ile birlikte Ankara’daki kadın üniversite öğrencilerine yönelik girişimcilik odaklı networking platformu SHE Leads’i hayata geçirdi. Girişimcilik dünyasını keşfetmek ve ekosistemde kilit bağlantılar kurmak isteyen öğrenciler, platformun ilk dönem programlarına katılmak için 29 Eylül’e kadar başvuru yapabilecek.

Katılımcılar, 1 ay boyunca eğitim ve mentorluk alacak

Araştırma Teknoloji ve İnovasyon Direktörü Sanem YALÇINTAŞ, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu: “Ülkemizde kadın girişimcilerin sayısı her geçen gün artsa da girişimleri destekleyen programların hep belli seviyenin üzerindeki girişimcileri hedeflediğini fark ettik. Yani girişimcilik ekosistemi, aslında bu konuya ilgi duyan ancak nereden başlayacağını bilemeyen kişiler için hala kapalı kutu konumunu koruyor.

Elbette bu durum, girişim kurma serüvenini kadın adaylar için de zorlu kılarken, öğrenciler için daha da güç hale getiriyor. Biz de bu tabloyu tersine çevirmek için harekete geçerek Ankara’daki kadın üniversite öğrencilerini veya onların liderliğinde oluşturulan ekipleri desteklemek için Arçelik ve Ankara Kalkınma Ajansı ile birlikte SHE Leads isimli programı başlattık” dedi.

14 Ekim’de başlayacak

Kadınların inovasyon ve girişimcilik alanlarında daha çok söz sahibi olabilmelerini sağlamak üzere yola çıktıklarını söyleyen Araştırma Teknoloji ve İnovasyon Direktörü Sanem YALÇINTAŞ’dan edinilen bilgilere göre, EIT (European Institute of Innovation and Technology) HIVE projesi  tarafından desteklenen SHE Leads’in ilk dönem eğitimlerine ve mentorluk programlarına başvurular 29 Eylül’e kadar devam edecek. Başvuru sürecinin sonunda 14 Ekim’de başlayacak programlara katılmaya hak kazananlar, 2 fiziksel bootcamp ile alan uzmanlarıyla tanışabilecek, eğitimlere ve panellere katılabilecek, birebir mentorluk alabilecek. Programı tamamlayanlar, 15 Kasım’da mezun olacak. Bu sayede ülkemize daha fazla kadın girişimci kazandırılacak.

TEDÜ Girişimcilik Ofisinin yöneticisi Şevket Özer Kürkçüoğlu’nun ifadesine göre,  Teknoloji Tabanlı Ticari Girişimciliğinde kadın girişimcilerin etkisinin artırılması ve ATİD bünyesinde kurulan girişimcilik ofisinin açtığı TEDÜ-GO kuluçka programına kadın girişimcilerin katılım sayısının yükseltilmesi açısından SHE Leads programı büyük önem taşıyor.

Platform, 2016 yılından beri İstayonTEDÜ çatısı altında sosyal girişimcilik ve sosyal inovasyon alanlarında sağlanan desteklerden edinilen deneyimi kapsama dâhil ederek sunduğu sosyal ve çevresel etki bakış açısı ile benzerlerinden farklılaşıyor.

TEDÜ Projeler ve Fikri Haklar Ofisi de kadın girişimciler tarafından geliştirilecek teknoloji tabanlı ürün ve hizmetlerin ekonomik ve sosyal fayda yaratma süreçlerinde; ulusal ve uluslararası hibe programlarına erişim, elde edilen çıktıların fikri haklar ile korunması faaliyetlerinin yürütülmesinde kadın girişimcilere destek olunmasında önemli rol oynayacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ