Türkiye’de sokak hayvanlarına yönelik şiddet olayları ve toplatılması son dönemde gündemden düşmezken, hayvanseverler ve hayvan hakları dernekleri alana indi. Eylem Alsancak Vapur İskelesi’nden başladı. İskeleden Gündoğdu Meydanı’na kadar yapılan yürüyüşün ardından ‘Sen sustukça onlar ölüyor, ses çıkarma zamanı’ mottosuyla ‘Büyük İzmir Mitingi’ gerçekleştirildi. “Sokak hayvanları sahipsiz değildir”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Hak hukuk adalet” ve “Canımızı veririz canlarımızı vermeyiz” sloganları atıldı.

 

SOKAK HAYVANLARI TEHDİT DEĞİLDİR

Eylemde yaptığı konuşmasında başıboş hayvanların toplatılarak barınaklara kapatılması yönündeki tartışmalara tepki gösteren Ömür Uçar Bulut “Ülkemizde güvenli şehirler için sokak hayvanları tehdit değildir. Bu uygulamayı kabul etmemiz mümkün değildir. Doğru çözüm yolu belediyen kısırlaştırma tedavi etme görevlerini eksiksiz yapması ve hayvan satışlarının durdurulmasıdır. Cezai yaptırımların da arttırılması şarttır. Sokak hayvanları gelişi güzel toplatılamaz. İnsanlar kadar hayvanların da yaşam hakları korunmalıdır. Yaşam alanlarımız tüm canlılara aittir, sokak hayvanlarının toplatılmasına karşıyız” dedi.

 

Bursa’dan katılan hayvan dostu Ömür Uçar Bulut, “Sokakta yaşayan hayvanların yalnız olmadığını haykırmak için bugün burada toplandık. Hayvanların hak ve özgürlüklerini korumak için gerçekleştirdiğimiz mitinge hepiniz hoş geldiniz. Yaşam düşmanlarının aksine sayımızın üç beş olmadığını gösterdiğiniz için hepinize teşekkür ediyoruz. Medeniyet sokak hayvanlarına gösterilen şefkattir. Birçok Avrupa ülkesinde yapıldığı bilinen hayvanların hapsedilmesi bir çözüm değil katliam olmakla birlikte yüzyıllardır var olan geleneklerimize ve mevzuatımıza aykırıdır. Bizler hayvanların da hak ve özgürlüklerinin olduğunu bilenleriz. Hayvan hakları ve sevgisi bu ülkenin değerlerinin bir parçasıdır. Algı operasyonları ile katliamları meşru kılmaya çalışanlara izin vermeyeceğiz. Belediyeler tarafından çöplüklere atılan, toplama kamplarına hapsedilen, kalbine çamaşır suyu enjekte edilen, kürekle vurularak öldürülen, işkence gören, tecavüz edilen hayvanlardan yana saf tutmaya ve yüz yıllardır var olan birlikte yaşam kültürüne sahip çıkmaya davet ediyoruz. Sokakta yaşayan hayvanlar yalnız ve savunmasız değildir” ifadelerini kullandı.