Demokrat Zafer

YAŞAM GELİRİ TALEBİMİZ, İKTİDARIN SURLARINA ÇARPARAK GERİ DÖNÜYOR!

Gerçekleştirilen basın açıklamasında sendika üyeleri ‘Yüzdelik zamlar değilinsanca yaşayacağımız bir ücret‘ diyerek taleplerini paylaştı.Yapılan basın açıklamasına CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve CHP Yıldırım İlçe Başkanı Nihat Yeşiltaş da katıldı.

Tüm Emeklilerin Sendikası Bursa Şube Sekreteri Gülçin Ayyılmaz’ın konuşmasından satır başları şöyle;

Kamu çalışanı ve emeklilere, yılda iki defa zorunlu olarak yapılan maaş artışları, her zaman olduğu gibi, daha hesaplara yatmadan bütün mal ve hizmetlere dolu yağar gibi zam yağmaya başladı. Ekonomistler, bu daha iyi günleriniz, esas tufan yerel seçimlerden sonra kopacak, diyorlar.

“İNSANCA YAŞAM GELİRİ TALEBİMİZ, İKTİDARIN SURLARINA ÇARPARAK GERİ DÖNMEKTEDİR”

Hani birileri, “verin yetkiyi ,görün etkiyi” denmişti ya!  Burada kast edilen; emekli ve emekçilerin nasıl soyulacağı, ortak varisi olduğumuz ülke kaynaklarının, birilerine, birilerinin siyasi hesaplarına nasıl peşkeş çekileceği imiş!  Etki buymuş! 2023 yılının ilk 6 ayında, maaşlarımız ortalama yüzde 52 oranında erimış, son bir buçuk ayda ise, bu erime daha da hızlanarak, gelirlerimiz adeta buharlaşmıştır. Sadaka değil, hak ettiğimiz insanca yaşam geliri talebimiz, her defasında iktidarın kalın surlarına çarparak geri dönmektedir. Bunun son örneği olarak; daha üç gün önce, kamu çalışanları ve emeklilerine, toplu sözleşme masasında, 2024 ve 2025 yılları için önerilen artış oranlarıdır. Gelecek iki yıl için önerilen oranlar, son üç ayda temel tüketim ürünlerindeki fiyat artışının %20’si nin bile altındadır. İktidarın, emeklilerin, emekçilerin ve dargelirlilerin haklı taleplerine bilinen yaklaşımı, böylece bir kez daha ortaya çıkmıştır.

“HAZİNEDE OLUŞAN AÇIĞIN YÜKÜ, BİZ DAR GELİRLİLERİN SIRTINA YÜKLENİYOR”

Sermayenin bir dediğini iki etmeyen, servetlerine servet katmaları için her türlü yasal düzenlemeyi yaptığı yetmiyormuş gibi, vergi borçlarını da silen, bir avuç çıkar grubunun, ormanlarımızı sularımızı ve diğer kamu kaynaklarımızı mahkeme kararları ve hukuk kurallarını tanımadan talan etmelerini sağlayan siyasal iktidar, emekliler/emekçiler ve dar gelirlilerin talepleri söz konusu olduğunda, depremi ve bütçe imkansızlıklarını gerekçe gösteriyor. Belli sayıdaki sermaye grubunun vergileri af edilirken, temel tüketim mallarından alınan vergi oranları artırılarak, hazinede oluşan açığın yükü, biz dargelirlilerin sırtına yükleniyor.

“TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE İLİŞKİN GENEL KABUL GÖRMÜŞ HÜKÜMLER YOK SAYILIYOR”

Ormanlık alanların korunması, anayasanın iktidara emredici hükümlerle yüklediği sorumluluk iken, bu hükmü görmezden gelerek, son örneği AKBELEN’de olduğu gibi, yandaş şirketlerin katliamina yol verenler, yurttaş sorumluluğu ile yaşam alanlarını savunanlara insanlık dışı baskı uyguluyorlar. Anti demokratik yasa hükümleri, bizim haklı taleplerimizi baskılamak için kullanılırken, temel hak ve özgürlüklere ilişkin genel kabul görmüş hükümler yok sayılıyor. Sendika kurma hakkımız engellenmek isteniyor. Haklar, keyfi ve işinize geldiği gibi uyguladığınız yasalardan önce gelir diyor ve bu anti demokratik uygulamaları reddediyoruz. Türk – İş’in verilerine göre; Temmuz ayı sonu itibariyle açlık sınırı 11.658,00 TL  iken, biz emeklilerin ezici çoğunluğu, bu sınırın çok çok altında bir gelirle yaşamaya mahkum ediliyoruz. Bu konudaki ısrarlı taleplerimize bütçe imkanlarını gerekçe  göstererek, sabretmemizi öneren iktidar, iyileştirme vaadini yerel seçimler öncesindeki bahara ertelemektedir. Biz emekliler, ülke kaynaklarının nasıl dağıtıldığının ve uğradığımız haksızlığın bilincindeyiz. Yapılan vaadin seçim yatırımı olduğunu biliyoruz ve haklarımızı pazarlık konusu yapamayacağımızı, Şehreküstü meydanindan bir kez daha ilan ediyoruz.En düşük emekli aylık gelirinin insan onuruna yaraşır düzeyde olmasını talep ediyoruz.

“KAMUOYUNU BİLGİLENDİRİYORVE İKTİDARI UYARIYORUZ”

Buradan bütün emeklilere sesleniyoruz: Örgütlenelim. Biz  örgütlü olmadığımız sürece, iktidar emeklileri yok, hatta hazinenin sırtında yük saymaya devam edecektir. Tüm Emeklilerin Sendikası olarak; kurulduğumuzdan itibaren, bizlere reva görülen bu derin yoksulluk ve haksızlığa karşı, demokratik tepkilerimizi hayatın her alanına yayarak, kamuoyunu bilgilendiriyor ve iktidarı uyarıyoruz. İnsanca yaşama hakkımızı alana kadar, demokratik zeminde fiili ve meşru mücadelemiz devam edecektir. Emeklilerin taleplerini daha güçlü seslendirmek için bütün emeklileri ve emekli örgütlerini birlikte mücadeleye çağırıyoruz.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ın konuşmasından satır başları şöyle;

İktidarın uyguladığı baskıcı politikaya karşı direnen siz emeğin dostları hepinizi selamlıyorum. Biliniz ki bugün emekliye asgarî ücretliye verilen para iktidarın isteyerek yaptığı bir şeydir. Ortada bir para yokluğu diye bir mesele yoktur. Para vardır. Ama iktidar parayı kime vereceğini kendisine bırakmıştır. Mehmet Şimşek gerçekçi projeler uygulayacağını söylemiştir. Ama hangi program kime uyguyalacak. Zengini zengin eden bir otoriter baskıcı bir yönetimin ta kendisidir. Bir taraftan ekonomik yaptırımlarla toplumu sindirirken, direnen kişileri cezaevine atarak gözdağı vermektedir. Her şeyin farkındayız. Biz sizlerle birlikte mücadeleyi sürdürmeyi devam edeceğiz. Yaşasın özgür Türkiye.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ