Demokrat Zafer

OSMAN BALCIGİL, MİLLİYET SANAT İÇİN KAYIP BİR KUTUP YILDIZINI, CAHİDE SONKU’YU ANLATIYOR!

Tiyatro ve sinema oyuncusu, daha 18’ine gelmeden büyük bir yıldız, Türk sinemasının ilk kadın yönetmeni, film yapımcısı… Büyük bir parlama ve büyük bir düşüş hikâyesi… Yazar Osman Balcıgil, son biyografik romanı Bir Cahide Sonku Romanı: Kızıl Çengi’de adının etrafında çeşit çeşit efsane bırakarak giden Sonku’yu mesafeli ama nezaketli ve şefkatli bir dille anlatıyor. Ayın Söyleşisi için Milliyet Sanat’ın Ağustos 2023 sayısında Asu Maro’nun konuğu olan Balcıgil hem romanı, hem vefatının üstünden 42 yıl geçen Cahide Sonku hem de dönemin sanat, siyaset, cemiyet hayatı üzerine konuşuyor.

Daha Suat Derviş, Afife Jale, Sabahattin Ali, Celile Hanım hakkında biyografik ro­manlar kaleme alan Osman Balcıgil, Kızıl Çengi’de Cahide Sonku’yu anlatıyor. Her ayrıntısıyla gerçek, heyecanlı, şaşırtıcı bir roman olan Kızıl Çengi’de Türkiye’nin ilk kadın yönetmeni, en önemli Türk sinema ve tiyatro oyuncularından Sonku’nun hikâyesine dönemin sanat, siyaset, cemiyet haya­tı, yoktan var edilmekte olan Cumhuriyet tiyatrosu ve başta Muhsin Ertuğrul olmak üzere bu ‘inşa’nın önemli aktörleri de eşlik ediyor.

“14 – 15 yaşından ölene kadar bir şaşkınlık içinde”

Osman Balcıgil, çok iyi bir aileden gelse ve paşa torunu olsa da ailesinden kültür ve insan ilişkileri açısından hiçbir miras almayan Cahide Sonku’yla ilgili görüşlerini “Bütün öğrendiğini tiyatro sahnesinde öğreniyor bu kızcağız. Ve sevgililerinden öğ­reniyor. Arabaların markasını öğreniyor, kürklerin kimler tarafından dikildiğini öğreniyor falan. Bununla dünyayı anlamanız mümkün değil. Dolayısıyla vereceğiniz tepkiler de makul olmuyor. Dolayısıyla ben Cahide’nin, birkaç keli­meyle anlatılacak olursa, yerli yerine oturmamış bir kadın olduğunu düşünüyorum. 14 – 15 yaşından ölene kadar bir şaşkınlık içinde,” sözleriyle aktarıyor.

 “Cahide iyi anne olabilecek durumda değil”

Cahide Sonku’nun, iyi bir anne olmak istese de bunu başaramadığını ifade eden Osman Balcıgil “Çünkü iyi anne olman için fedakârlık yapman lazım. Cahide o dönem iyi anne olabilecek durumda değil. Yoksa üzülmüyor mu çocuğu ile ilgili olarak ya da iyi olmasını istemiyor mu? İstiyor. Ama beceremiyor,” diye anlatıyor.

“Bazı şeyler de mezara gidiversin”

Kitabında Sonku’nun Atıf Yılmaz’la yaşadığı soruna da yer veren Balcıgil “Atıf Yılmaz hatalı bence orada. Cahide Sonku’nun film şirketi var. Atıf Yılmaz tek başına film çekmek istiyor. Buraya kadar eyvallah. Cahide, Atıf Yılmaz’ın filminin üzerine oturmaya çalışıyor. Bunlara kızabiliriz. Ama sonra Atıf Yılmaz’ın gazetede bunu tefrika edip çok kötü cümlelerle anlatması şık bir şey değil. Seninle mezara gidiversin, her şeyi de söylemek zorunda değilsin. Hiç yakıştıramadım ben Atıf Yılmaz’a o yazı dizisini,” yorumunu yapıyor.

Asu Maro’nun Osman Balcıgil ile gerçekleştirdiği röportajın tamamı Milliyet Sanat’ın Ağustos 2023 sayısında…

Kitabevlerinde, marketlerde, Getir’de, Trendyol’da, shopier.com’da ve dijital uygulamalarda okurlarını bekleyen Milliyet Sanat ayrıca, dergiyi 0850 224 02 22 numaralı çağrı merkezini arayarak satın alan okurların kapısına kadar götürüyor.

Bilgi için:               milliyetsanat.com

instagram.com/milliyet_sanat

twitter.com/milliyet_sanat

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ