Demokrat Zafer

KAYIN ORMANI DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BASIN AÇIKLAMASI

Kayın ormanı Derneği olarak, Cengiz Holding’e ait Karamürsel RES projesinin son durumu ve yeni hukuki süreç hakkında hazırladığımız basın metni aşağıdadır. Yayın organlarınızda yer vererek, doğa koruma mücadelesine yapacağınız büyük katkı için şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Bülent Üçok Veteriner Hekim Yönetim Kurulu Başkanı

Basına ve Kamuoyuna Yapılan açıklaması;

“Marmara Bölgesi’nin en önemli su ve oksijen kaynaklarından olan Samanlı Dağları, taşıdığı geçiş iklimi ve mikroklimatik özellikleri sonucunda barındırdığı kayın ormanları ile çok zengin bitkisel ve hayvansal biyoçeşitlilik nedeniyle yalnız bölge için değil, tüm ülkemiz için çok önemli bir doğal alandır. Dahası, göç eden kuşların milyonlarca yıldır kullandıkları göç yollarının ülkemizdeki ana arteri üzerinde bulunması nedeniyle kıtalararası bir öneme de sahiptir. Samanlı Dağları’ndaki bazı alanlara EPDK tarafından RES lisansı verilmiştir. RES’ler temiz ve yenilenebilir enerji alternatiflerinden biri olarak görülmekle birlikte, özellikle ormanlık alanlarda büyük bir tahribata neden olmaktadırlar. Hele ki saf ya da karışık kayın mescerelerinde ortamın nemini yok ederek, tüm ekosistemin çöküşüne zemin hazırlamaktadırlar. Ayrıca RES türbinleri göç eden kuş sürüleri ve bölgede yaşayan yarasalar için de çok önemli bir tehdittir. Bu coğrafyanın ekolojik önemi ve çevresindeki büyük kentlerde yaşayan insanlar için oksijen, su, gıda ve rekreasyon sağlama niteliği, RES projeleri ile üretilecek elektrik enerjisinden çok daha değerlidir.

Geçmiş yıllarda Gür iş Holding tarafından bölgede başlatılan bir RES projesi ve lisansı, yürüttüğümüz mücadele ve açtığımız dava sonucu iptal edilmişti. Son yıllarda ise Ruzen Enerji firması tarafından başlatılan Karamürsel RES projesi, bölgedeki doğaseverlerin tepkisini çekmesine ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın (ÇŞB) verdiği onayların açılan davalarla iptal edilmesine rağmen, Cengiz Holding’in devreye girerek projeyi firmasıyla birlikte satınalması sonucu çabuk ilerledi ve toplam altı türbinlik proje hızla tamamlandı.

Bu süreçte Kayın ormanı Derneği olarak, Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği ve Karamürsel’deki bazı kişisel davacılarla birlikte, Cengiz Holding’in Samanlı Dağları’ndaki Karamürsel RES projesine karşı açtığımız davaları da kazandık ve ÇŞB’nin proje ile ilgili vermiş olduğu ”ÇED olumlu” kararını iptal ettirdik. Mahkeme kararına istinaden, Bakanlık ve müdahil firmaya da proje sahasındaki her tür çalışmanın durdurulması konusunu noter kanalıyla ihtar ettik. Hukuki süreçte olağan olduğu üzere, Bakanlık ve davalı firma kararı temyiz etmek için Danıştay’a başvurdu. Danıştay da ilk etapta, mahkeme kararının yürütmesinin durdurulması yolundaki davalılar istemini lehimize olarak reddetti. Temyiz süreci halen devam etmektedir.

Ne var ki Cengiz Holding, kaybettiği davayı temyize taşırken, bir yandan da ÇED yönetmeliğinin 2009/7 sayılı genelgesine istinaden, yeni bir revize ÇED başvurusu yaptı. Hemen her zaman çevrenin ve doğanın değil, firmaların haklarını gözetmesiyle tanıdığımız ÇŞB, bu yeni başvuruyu hızla kabul ederek yeni ÇED sürecini İDK (İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu) toplantısı aşamasından başlatarak hızla sonuçlandırdı. Yasal askı süresinde gerekli itirazımızı yapmış olsak da, Bakanlık yeni revize projeye ”ÇED olumlu” kararını 11 Temmuz tarihinde vererek, malum firmaya karşı görevini yerine getirdi. Böylece halen temyiz aşamasında bulunan ilk davanın pratikte bir önemi kalmamış oldu.

Bu durumda, yeni revize projeye karşı yeni bir dava açmak dışında bizlerin yapabileceği başka bir şey de kalmamıştı. Bu süreçte mücadeleyi büyütmek ve yeni müttefikler kazanmak amacıyla diğer bazı dernek ve kurumlarla irtibata geçtik, çeşitli toplantılar yaptık. Sonuçta geçtiğimiz hafta içinde Kayınormanı Derneği, Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği, Koza Kültür Sanat ve Doğa Derneği ile Karamürsel ilçesinden 6 davacı gerçek kişilik olarak Kocaeli 2. İdare Mahkemesi’ne yeni dava dilekçemiz verildi. Diğer bazı çevre örgütleri ile de davaya sonradan müdahil olmaları konusunda görüşmelerimiz sürmektedir.

Amacımız, Samanlı Dağları kayın ormanları ekosistemi içinde ve kuş göç yollarının tam üzerinde Cengiz Holding tarafından bir oldu-bittiye getirilerek kurulmuş olan 6 adet RES türbininin sökülerek bölgeden uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Çünkü RES türbinlerinin hem nemli kayın ormanı ekosistemi hem de göç eden kuşlar ve yarasalar için sakıncalı olduğu gerçeği, uzman bilirkişi raporlarına istinaden yargı tarafından da kabul edilmiştir. Cengiz Holding’in bu gerçeği, maddi menfaat karşılığı temin ettiği bazı ‘akademisyen’ görüşleri ile değiştirme çabasına karşı da; bilimi parayla satmayan, firmalardan değil doğadan ve gerçeklerden yana tavır koyabilen idealist ve saygın bilim insanları ile temas halinde çalışmaktayız. Uzun ve yorucu bir süreç olsa da, sonunda kazanacağımıza inanıyoruz.

Basına ve kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz”.

Kayın ormanı Derneği Yönetim Kurulu

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ