Demokrat Zafer

KAMU İŞ BURSA; MEMUR-SEN’İ MASADAN KALKARAK SOKAĞA ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ

Birleşik Kamu-İş Bursa İl Başkanı Özkan Rona, 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından açıklanan zam teklifine tepki göstererek, ‘Memur- Sen’i masadan kalkarak sokağa çıkmaya çağırıyoruz’ şeklinde ifadelerde bulundu.

Yüzdelik artış oranları yine memur ve emeklisi için açlık ve yoksulluk sonucunu doğurmuştur!

Devlet memurlarını yoksulluğa, memur emeklilerini açlığa mahkum eden yüzdelik artış oranları yine memur ve emeklisi için açlık ve yoksulluk sonucunu doğurmuştur şeklinde ifadelerde bulunan Birleşik Kamu-İş Bursa İl Başkanı Özkan Rona’nın açıklamaları şu şekilde:

” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından 6,5 milyon memur ve memur emeklisi için hükümetin ilk teklifi, alışık olduğumuz ve sonucu öngörülebilen bir teklif olarak sunulmuştur. Bu doğrultuda 2024 yılı için %23 2025 yılı için %11 olmak üzere toplamda %34 oranlarında teklif sunulmuştur.  Memur-Sen tarafından 2024 yılı için toplamda %70, kümülatif olarak %87,85 oranında, 2025 yılı için ise toplamda %40, kümülatif olarak ise %43,75 oranında zam talep edilmiştir. 7. Dönem toplu sözleşmesinde 2024 ve 2025 yılları için Memur-Sen tarafından talep edilen toplamda %110, kümülatif olarak da %170 zam talebine hükümet tarafından verilen ilk teklifte iki yıllık kümülatif artış oranı %38,29’da kalmıştır. Hükümet tarafından verilen ilk teklife göre toplu sözleşme masasının bundan sonraki süreci için bir daha toplanmasının anlamsızlığını, kamu emekçilerinin ve emeklilerinin insanca yaşama haklarını demokratik tepkilerini verecekleri eylemlerle sağlayabileceklerini açıkça göstermiştir.

Bundan önceki toplu sözleşme süreçleri incelendiğinde hükümet tarafından verilen ilk teklifler ile imzalanan sözleşmelerle gerçekleşen artışlar arasındaki fark oldukça azdır. Buna göre 5. Dönem toplu sözleşme sürecinde Memur-Sen’in 2 yıllığına kümülatif olarak talep ettiği %35’lik orana hükümet tarafından ilk teklifte %12,5 oranı sunulmuş, hakem heyeti tarafından da 14,74 ile toplu sözleşme süreci tamamlanmıştır. 5. Toplu sözleşme sürecinde hükümetin ilk teklifi ile gerçekleşen artış arasındaki fark verilen teklifin yalnızca %17’si kadar olabilmiştir. 6. Dönem toplu sözleşme sürecinde ise Memur-Sen’in 2 yıllığına kümülatif olarak talep ettiği %50,17’lik orana hükümet tarafından ilk teklifte %24,32 oranı sunulmuş, imzalanan toplu sözleşmede ise %27,68 oranına imza atılmıştır. 6. Dönem toplu sözleşme sürecinde hükümetin ilk teklifi ile gerçekleşen artış arasındaki fark verilen teklifin yalnızca %13’ü kadar olabilmiştir. Bu koşullarda hükümetin ilk teklifini yükseltebileceği muhtemel oran toplamda %5 artış gösterebileceğinden, Memur-Sen’in talep ettiği 2 yıllık artış oranının ancak ¼’i kadarını alabileceği açıktır. “

Memur-Sen masadan kalkmalı, memur ve emeklilerinin insanca yaşam hakları için gerçekçi bir mücadele sürecini başlatmalıdır!

Birleşik Kamu-İş Bursa İl Başkanı Özkan Rona, Memur-Sen’in masadan kalkması gerektiğini ifade ederek, milyonlarca memur ve emeklisi ile kamu emekçileri sendikaları konfederasyonlarını da sürece dahil ederek memur ve emeklilerinin insanca yaşam hakları için gerçekçi bir mücadele sürecini başlatması gerektiğini belirtti. Başkan Rona sözlerini şöyle sürdürdü.

“Yoksulluk sınırının 34 bin TL’ye yükseldiği bir düzlemde hükümetin ikinci teklifi sonrasında gerçekleşecek muhtemel artış sonrasında 2025 yılı sonunda en düşük memur maaşının 29 bin TL dolayında kalacağı görülmektedir. Bu koşullarda önümüzdeki iki yıllık süreçte memur ve emeklilerini açlığa mahkum edecek olan sahte toplu sözleşmelerin figüranı olan Memur-Sen masadan kalkmalı, milyonlarca memur ve emeklisi ile kamu emekçileri sendikaları konfederasyonlarını da sürece dahil ederek memur ve emeklilerinin insanca yaşam hakları için gerçekçi bir mücadele sürecini başlatmalıdır. Memur-Sen’e bağlı sendikalara üye kamu emekçileri, hükümet ve yandaş sendika tarafından yürütülen sözde toplu sözleşme süreçleri nedeniyle açlığa ve yoksulluğa mahkum edildiklerini görerek bu yandaş yapıları gerçek anlamda bir emek mücadelesi yürütmeye zorlamalı, sendika gibi davranmaları için tabandan baskıyı arttırmalıdır.”

Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ