Demokrat Zafer

KARACABEY HÜRRİYET; Rant büyük evet bizimle birlikte gibi yaşıyorlar ama bizimle kederlenmiyorlar!

Bursa Karacabey Hürriyet köyünün dramı Cumhurbaşkanlığı makamına taşındı. Hürriyet Köyü Gençlik ve Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Bayram Efe, köyün sorunlarını anlatan ve çözüm önerilerinin de sıraladığı mektubu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İznik’te gerçekleşen “Göçebe Oyunları” açılışında geldiği ilçede kendisine ulaştırmayı başardı. 2 adet hazırlanan mektupların birisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel kalemi tarafından teslim alınırken diğeri Başkan Bayram Efe tarafından Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’na bizzat teslim edildi.

Bayram Efe; “Mücadelemizi her platformda sürdürüyoruz. Sesimizi Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’da duysun istedik. Gelişmeleri ve süreci yakından takip ediyoruz.” dedi.

Ne Olmuştu?

1951 yılında Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç eden Hürriyet köylüleri, Bursa Karacabey’de Haydar Ağa isimli çiftliği satın alırlar. 12 bin dönüm olan bu yer, köylüler tarafından 28,5 dönüm olarak şahsi tarlalara bölünür. Kalan 6 bin dönüm civarında olan araziyi de hayvan otlatmak ve kavak ekmek için ayırırlar. Aynı alan içine cami, misafirhane, mezarlık, okul, öğretmen lojmanı gibi yerler de inşa ederler. Ankara’ya giderek köy başvurusu yaparlar adını da Hürriyet Köyü koyarlar. 1978 yılında yapılan kadastro çalışmasıyla, çiftlik arazisi köy tüzel kişiliğine kaydedilir. Hürriyet köylüleri, başka köylerle husumet yaşamamak için kendi baltalık ve otlakiyelerini tarla haklarından feragat ederek karşılar. Hazine meralarından hak almadan kendi arazilerini otlaklık olarak kullanırlar. Ancak dönemin kadastro müdürlüğü, otlakiye alanını hazine yeriymişçesine tapulama yapar ama Hürriyet halkı devlete güvenerek, ileride bir sorun yaşayabileceklerini düşünmeden itiraz etmez. Çünkü ellerinde hem tapular hem de yıllarca sakladıkları Ziraat Bankası dekontları mevcuttur.  40 yıl sonra 2014 yılında çıkartılan Bütünşehir Yasası’yla birlikte, köy tüzel kişiliği üzerinde olan 5 bin 700 dönümlük arazi, ilçe belediyesine geçince olanlar oldu. Diğer pek çok köyde yapıldığı gibi arazileri, kooperatif kurup üzerine devretmeyen Hürriyet köylüleri, yasa çıktıktan sonra yargıya başvurdu ancak davalar yürütülemedi. Şu anda ise köylüye ait olan 6 bin dönüm arazi belediye tarafından satıldı. 4342 Mera kanununa uyuşmayan bu yerler özel mera olarak anılırlar ve özel meralar için 4342 kanunun uygulanabileceğine dair bir hüküm yoktur. Şahsi yerimiz olan 45 tapu köy tüzel keşiğinde olsa da hatta 15 tanesi tarla olarak geçmekte ve günümüzde başka köylere ve hatta kendi köylümüze dahi kira usulü parayla ektirilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ