Demokrat Zafer

TSN teknolojisi Sanayi 4.0’a yön veriyor

Endüstriyel otomasyon sektörü TSN uyumlu cihazlarla geleceğe hazırlanıyor

TSN teknolojisi Sanayi 4.0’a yön veriyor

Bütünleşik haberleşmeyi Sanayi 4.0’ın merkezine yerleştirmeye imkân tanıyan Zaman Duyarlı Ağ (TSN) teknolojisi, pazarın oyuncuları tarafından geleceğin endüstrilerinde bir zorunluluk olarak görülüyor. Teknolojiye yönelik hızla artan talebe paralel olarak TSN uyumlu cihazlar sunan endüstriyel otomasyon sağlayıcılarının sayısı da artmaya devam ediyor. Bu noktada endüstriyel haberleşmenin geleceğine hazırlanmanın ilk adımının TSN’den geçtiğini söyleyen CLPA Türkiye Müdürü Önder Şenol, bu teknoloji ile elde edilecek kazanımların önemine dikkat çekti.

 

Sanayiden üretime kadar hayatın her katmanında karşımıza çıkan dijital dönüşümde endüstriyel ağlar, belirleyici bir güce sahip. Günümüzün esneklik ve güvenilir haberleşme ihtiyacını ise Zaman Duyarlı Ağ (TSN-Time Sensitive Network) teknolojisi karşılıyor. Bu aşamada üreticilerin Sanayi 4.0 uygulamalarının ihtiyaç duyduğu yüksek hızlı ve güvenilir bir endüstriyel haberleşmeden yararlanabilmesi için TSN yatırımı yapması gerektiğini ifade eden CLPA Türkiye Müdürü Önder Şenol, sanayide yaşanan değişikliklere kolay uyum sağlayabilen esnek üretim hatlarının oluşması için de TSN teknolojisinin olmazsa olmaz olduğunu belirtti.

 

Üretkenlik ve performansı artıran bilgiye erişim artıyor

Üretim süreçlerine dahil edilen TSN teknolojisinin dünyanın önde gelen üreticileri tarafından tercih edildiğini söyleyen Önder Şenol, bu çığır açan yeniliğin avantajlarını ise şöyle anlattı: “TSN, bir dizi IEEE 802.1 standardı vasıtasıyla determinizm sağlayan standart Ethernet’in bir geliştirmesidir. Endüstriyel Ethernet’e bakıldığında bu standartlar arasında zaman senkronizasyonuna ilişkin IEEE 802.1AS ve trafik programlamasına ilişkin IEEE 802.1Qbv standardı, Sanayi 4.0 uygulamalarına yön veren kilit standartlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu fonksiyonlar, birlikte deterministik performans sağlayarak farklı türlerdeki veri trafiğinin aynı ağı paylaşmasına olanak tanıyor. Bu teknoloji ile şirketler, proses şeffaflığı ve üretkenliklerini daha üst düzeylere taşıma fırsatı elde ediyor. Dolayısıyla dijital dönüşüm stratejileri, kilit operasyonların optimizasyonunda kullanılabilecek veriye dayalı öngörüler üretebiliyor. Aynı zamanda bilgi teknolojisi (IT) ile operasyon teknolojisinin (OT) entegre hale gelmesini ve uçtan uca bütünlük kazanmasını sağlıyor. Böylece hem daha fazla veri toplanabiliyor hem de toplanan verilerin daha doğru sonuçlar veren modellerle analiz edilmesiyle üretim operasyonları için daha faydalı bilgilere ulaşılabiliyor. Üstelik kritik kontrol veri paketlerini bozmadan IT ve OT trafiğini aynı ağda yönetebilme imkanından dolayı altyapı maliyetlerinden de tasarruf elde ediliyor.”

 

 

TSN geniş ölçekte yaygınlaşıyor

CLPA tarafından hayata geçirilen CC-Link IE TSN’nin, açık endüstriyel ethernet ağ teknolojilerinde önemli bir yeri olduğunu belirten Önder Şenol; “Şu an baktığımızda müşterilerine rekabetçi ürün geliştirme ve TSN’nin tüm avantajlarından faydalanabilme olanağı sunmak adına endüstriyel otomasyon sağlayıcıları, bu teknolojiden yararlanarak çok çeşitli cihazlar geliştirebiliyor. Uygulama tarafında ise Gigabit bant genişliği ve TSN fonksiyonlarını birleştiren ilk açık endüstriyel ağ olarak CC-Link IE TSN pazarda yer alıyor. Bu teknoloji, aynı ağ üzerinde diğer açık ağların ve bilgi teknolojileri sistem bilgilerinin iletişimini entegre ederken gerçek zamanlı performans sağlayan kontrol iletişimini etkinleştirebiliyor. Böylece yapılandırma özgürlüğü sağlıyor ve kablolama maliyetlerini önemli ölçüde düşürüyor. Veriye dayalı öngörü imkânı da sunan bu teknoloji, dijital dönüşüm stratejileri kapsamında şirketlerin bu öngörülerini kullanabilmesini sağlıyor. Bu noktada CLPA olarak performans ve işlevselliği üst seviyeye taşıyan CC-Link IE TSN teknolojimizle dünyanın dört bir yanındaki üreticilerin yanında yer alıyoruz” şeklinde konuştu.

 

CLPA (CC-Link Partner Association) Hakkında

CLPA (CC-Link Partner Association), CC-Link’in kapsamlı kullanımının desteklenmesi amacıyla 2000 yılında kurulmuş bir açık ağ destekleme kuruluşudur. CLPA’nın temel teknolojisi olan CC-Link IE, otomasyon alanında dünyanın ilk ve tek açık gigabit etherneti olarak, rakipsiz bant genişliği sayesinde Sanayi 4.0 uygulamaları için ideal bir çözüm sunuyor. CLPA’nın temel faaliyet alanları arasında; CC-Link IE ve CC-Link teknik spesifikasyonlarının oluşturulması ve uyum testlerinin gerçekleştirilmesi, CC-Link kullanılan cihaz ve ekipmanlar için geliştirme desteği, cihaz seçimi için kullanıcı desteği ve CC-Link’in daha geniş kapsamlı bir şekilde benimsenmesine yönelik tanıtım çalışmaları yer alıyor. Kurulduğunda 163 kurumsal üyesi olan CLPA, 3 bin 900’ü aşkın üye şirkete ve 300’ü aşkın üreticiden 1.900’ü aşkın uyumlu ürüne sahip. Tüm dünyada ise hâlihazırda 30 milyonu aşkın cihaz CLPA teknolojisini kullanıyor. Asya’nın önde gelen açık endüstriyel otomasyon ağı teknolojisi CC-Link, Avrupa ile Kuzey ve Güney Amerika’da da giderek popülerlik kazanıyor.

 

 

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ