Demokrat Zafer

Sezer, ‘kadının beyanı esastır’

CHP İl Kadın Kolları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın nafaka hakkında kullandığı ifadelere, 81 ilde eşzamanlı düzenlediği basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

CHP’li kadınlardan o sözlere 81 ilde ortak tepki

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş’ın süresiz nafaka ve 6284 kanununa ilişkin sözlerine CHP Bursa İl Kadın Kolları’ndan açıklama geldi.

CHP Bursa İl Başkanlığı binasında basın toplantısı gerçekleştiren CHP Osmangazi İlçe Kadın Kolları Başkanı Meryem Sezer, ‘kadının beyanı esastır’ın ne anlama geldiğini açıkladı.

Sezer, “Tüm yasaların önceliği ‘suçu önlemek’tir. Önleyemiyorsa mağduru korumak, faili cezalandırmak ve caydırıcı tedbirler almaktır. Bu yasa, cinsel şiddete maruz kalan ya da tehdit altında olan mağdurun beyanı üzerine uzaklaştırma kararı verilmesine olanak sağlıyor. Böylece, suçun önlenmesi ve mağdurun korunması amaçlanıyor. Mağdur bir erkek de olabilir. Önemli olan şiddeti önlemektir. Cinayet işlenmeden önce durdurulmalıdır. Bazıları “ya beyan yalansa” diyerek yasayı tartıştırıyor. Oysaki bir çocuğun ya da kadının ifşa aşamasına gelmesi ancak çok ağır bir şey yaşadığında mümkündür” dedi.

TEDBİR NAFAKASI YÜZDE 44

Sezer, Bakan Göktaş’ın nafakaya ilişkin sözlerine işaret ederek, “Kanunen boşanma sonrasında taraflara üç çeşit nafaka hakkı tanınır. Bunlar; tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakasıdır. Tedbir nafakası; boşanma davasının açıldığı günden başlayarak dava süresince gerekli görüldüğü hallerde verilen bir nafaka türüdür. Kadın Dayanışma Vakfı’nın “Yoksulluk Nafakası” incelemelerine göre, dava sürerken müşterek çocuklar için talep edilen tedbir nafakası oranı sadece yüzde 44’tür. Eşler için talep edilen tedbir nafakası oranı ise yüzde 46’dır. İştirak nafakası, çocuğun velayetini alan eşe, çocuğun bakımı, eğitimi ve korunması için ödenen nafakadır çünkü bu giderler anne ve babanın ortak sorumluluğudur. Müşterek çocuklar için talep edilen iştirak nafakasının oranı yüzde 61’dir” açıklamasında bulundu.

‘YOKSULLUK NAFAKASI YÜZDE 70’

Yoksulluk nafakasının ise boşanma davasının sonlanmasının ardından ödenen bir nafaka türü olduğunu ifade eden Sezer, “Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek tarafa, geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında nafaka bağlanır. Alacaklının yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü halinde ortadan kalkar. Alacaklı tarafın bir başkasıyla fiilen evlenmiş gibi yaşaması, işe girerek yoksulluğunun ortadan kalkması durumunda da mahkeme kararıyla kaldırılabilir. Ayrıca, mali durumların değişmesi halinde nafaka miktarının azalmasına karar verilebilir. Kadınlar tarafından talep edilen yoksulluk nafakasının oranı yüzde 70’tir, çünkü davalara taraf olan kadınların yüzde 45’inin herhangi bir geliri yoktur” ifadelerini kullandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ