Demokrat Zafer

INVESTOR WORD; Konut fiyat artışında Türkiye birinci sırada!

2022 son çeyrek itibarıyla 58 ülkeden 14’ünde konut fiyatlarında reel artış yaşanırken ilk sırada Türkiye bulunuyor. 43 ülkede reel konut fiyatları düşerken Türkiye’deki yıllık yüzde 51’lik artış dikkat çekiyor. İkinci sıradaki İsrail’de yıllık reel artış yüzde 11. Türkiye’de konut fiyatlarında enflasyonun da artmasıyla birlikte son dönemde büyük bir artış yaşanıyor. Mevcut kiracılar hükümetin çıkardığı kanunda öngörülen yıllık yüzde 25 artış oranından yararlanıyor. Yeni ev tutan kiracıların ödeyecekleri miktar ise halen kirada oturanların ödedikleri miktarın 5-6 katına kadar çıkabiliyor. 58 ülkeden 14’ünde konut fiyatlarında reel artış yaşanırken zirvede Türkiye bulunuyor. 43 ülkede reel konut fiyatları düşerken Türkiye’deki yıllık yüzde 51’lik artış dikkat çekiyor. İkinci sıradaki İsrail’de yıllık reel artış yüzde 11.

Konut satışları 4 aydır düşüş eğiliminde. Konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,7 azalarak 113 bin 276’ya geriledi. Yabancılara konut satışları ise yüzde 46,9 azaldı.  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 Mayıs ayına ilişkin Konut Satış İstatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları mayısta, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,7 azalarak 113 bin 276 oldu. Konut satışları 2023 Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,3 azalışla 482 bin 143 olarak gerçekleşti. Seçimlerinin yapıldığı mayıs ayında yabancıya konut satışları yıllık bazda sert düştü. Yabancılara konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 46,9 azalarak 3 bin 167 oldu. Yabancılara satışlar Ocak-Mayıs döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37,8 azalarak 16 bin 650 oldu.

Kendi kurdukları gayrimenkul markaları Investor World Gayrimenkul ile adlarından söz ettiren iki kadın Broker Sinem ÖZAY ve Şafak KAHVECİ ile gayrimenkul piyasasını değerlendirdik.
Artan enflasyon ile konut fiyatlarındaki artışın yüzde 51′ lik oranda olması, pahalılık açısından dünya üzerinde Türkiye ‘yi zirvede tutuyor. Bu artışlarla birlikte ev almakta zorlanan insanlar, bankaların da ev kredilerini ciddi oranda kısması sonucunda mağduriyet yaşamaktadırlar. Barınma insanların en temel ihtiyacıdır diyen ÖZAY ve KAHVECİ yetkililerden krediler ve artan ev fiyatlarına yönelik ciddi bir çalışma bekledikleri ifade ettiler.

Ev kiraları konusunda 1 Temmuz 2023 tarihine kadar sınırlanan yüzde 25 zam sınırının kiracıları bir nebze olsun mutlu ettiğini söylenen genç girişimciler, ticari mülklerde bu oranın TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Haziran ayına oranlara düşüş göstererek yüzde 59,95 olarak belirlendiğini dile getirdiler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ