Demokrat Zafer

‘TERMALSEVER’ DÜNDAR NASIL ‘BETONSEVER’ OLDU?

İYİ Parti İl Başkanı Dr. Mehmet Hasanoğlu:

-İYİ Parti İl Başkanı Dr. Mehmet Hasanoğlu; Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın, 17 Temmuz 2003 yılında milletvekili sıfatıyla Meclis’te soru önergesi verdiğini ve o dönemde Bursa’nın termal suları konusunda büyük hassasiyet gösterdiğini ortaya çıkardı.

Söz konusu soru önergelerini kamuoyu ile paylaşan İYİ Parti İl Başkanı Dr. Mehmet Hasanoğlu, “Aynı Sn. Dündar, duyarlılık gösterdiği Sıcaksu bölgesinde hızla yükselen TOKİ konutlarına neden hiç ses çıkarmıyor?” diye sordu.
Osmangazi Belediye Başkanı olarak sorumluluk alanına giren bölgedeki inşaatların, 80 santigrat derecelik sıcak su rezervlerinin üzerinde yapıldığına değinen Dr. Hasanoğlu, “O gün termal su Bursa için çok değerliydi de, bugün mü bir anda önemsizleşti. Yoksa Sn. Başkan’ın değerler kriteri, İktidarın rant anlayışıyla birlikte evrilerek, yüzseksen derecelik dönüşüme mi mazhar oldu?” şeklinde konuştu.
Dündar’ın; TBMM’de görev yaptığı dönemde, Bursa Valiliğinin Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte Kültürpark’taki termal su kuyularının açılışı sırasında yaşanan sıkıntıları sorguladığını vurgulayan İYİ Parti İl Başkanı Dr. Hasanoğlu, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Hatırlanacağı gibi Şehabettin Harput döneminde Bursa Valiliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi bir proje açıklamış, kentin ısınma sorununun temiz ve ekonomik olacağı iddiasıyla Kültürpark’ı da içine alan Sıcaksu bölgesindeki termal su kaynaklarıyla mümkün olacağını savunmuştu.
Bunun için de bölgede 2 adet kuyu açma girişiminde bulunmuştu. Ne var ki hesaplar umulduğu gibi gitmemiş, kuyu açma sırasında patlayan kaynak su ana damarları bölgedeki termal banyoları, hamamları ve tüm kaplıca tesislerini uzunca bir süre susuz bırakmış, bu durum büyük tepkilere neden olmuştu.
İşte o dönemde Sn. Mustafa Dündar, AKP Bursa Milletvekili sıfatıyla, Enerji Bakanı Hilmi Güler’in cevaplaması talebiyle, geniş kapsamlı bir soru önergesi vermiş ve Bursa’nın bu çok önemli doğal zenginliği olan termal varlığı ile ilgili büyük bir hassasiyet göstermişti.
Başkan Dündar tam 9 soru sormuş ve Bursalıların o dönemde gösterdiği tepkiye tercüman olarak, Bakan Güler’in verdiği ayrıntılı cevaplarla, kamuoyunu bilgilendirme sorumluluğunu da yerine getirmişti.
O dönemdeki bu detaylı sorgulama, kent adına takdir de toplamıştı.
Kadere bakin ki;
Gün olup devran dönüyor, Sn. Mustafa Dündar Kaplıca bölgesini de kapsayan Osmangazi ilçesinin Belediye Başkanı oluyor, ancak bu kez; bir zamanlar o üzerine titrediği termal sıcak su kaynaklarının üzerinde bir anda TOKİ konutları yükselmeye başlıyor.
Üstelik bu inşaatlar;
Büyükşehir Belediyesi’nce, “Sıcaksu bölgesini Termal Köy yapacağız ve Bursa’yı yeniden Termal Şehir ünvanıyla buluşturup Kaplıca Turizmini geliştireceğiz” sözleriyle birlikte üretildiği, projesi de çizilip büyük bir kampanyayla tanıtımı yapıldığı halde başlatılıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Bursalıların tepkilerini hiçe sayarak, ben yaptım oldu mantığıyla adeta oldu bittiye getirerek başlattığı ve hızla devam eden TOKİ projesine, maalesef vekilliği döneminde tam bir ‘termalsever’ olarak, şehrinin doğal kaynakları üzerine titreyen bir tavır sergileyen Başkan Mustafa Dündar’dan ise bu kez her nedense çıt çıkmıyor.
Bu durumda da bizlere; Sn. Dündar’ın Bursa kamuoyuna bir açıklama yapma sorumluluğunu hatırlatma görevi düşüyor:

Şöyle ki;
1- Sn Dündar, Vekillikten bugüne geçen 20 yıllık sürede ne değişti? Termal su kaynakları önemini mi yitirdi, yoksa siz; mensubu olduğunuz AKP İktidarının, inşaat sektöründeki rant histerisine yenik mi düştünüz?

2-Tam 80 derecelik sıcak su kaynağının üzerinde, söz verildiği halde TERMALKÖY yapılacak iken; birden bire 600 küsur dairelik BETONKÖY projesinin yükseliyor olması, bölgenin Belediye Başkanı olarak sizin vicdanınızı kanatmadı mı?

3-Sn. Dündar, üzerine titrediğiniz sıcak su kaynağının bu bölgede yapılacak konutlara bağlanıp bağlanmayacağını, termal sulu ve Uludağ manzaralı rezidans lüksündeki konutların, Bursalı Türk Vatandaşları yerine, Milyon Dolarlı Arap sermayesi emrine verilip verilmeyeceğini merak ediyor musunuz mesela?

4-Aynı şekilde örneğin; termal suya sahip konutlardan ve bölgede oluşturulacak ticari alanlardan kısa dönemde elde edilecek rant uğruna, koskoca bir şehrin Termal Turizm potansiyelinin betona gömülmüş olmasının yaratacağı maddi-manevi kaybı tasavvur edebiliyor musunuz Sn. Dündar?

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ