Demokrat Zafer

İsimlerimizi zorla değiştiren Bulgar Devleti Türk isimlerini iade etmelidir

Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, BAL-GÖÇ Genel Merkez Binası’nda bayramlaşma programında buluştu.

BAL-GÖÇ'ten bayramlaşma töreni

MEMET CAN YEŞİLBAŞ – HÜSEYİN İZCİ / BURSADA BUGÜN 

Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma DerneğiBAL-GÖÇ Genel Merkez Binası’nda bayramlaşma töreni düzenliyor.

Gerçekleştirilen bayramlaşma törenine, dernek üyelerinin yanı sıra, CHP Bursa Milletvekilleri Hasan Öztürk ve Orhan Sarıbal, AK Parti Bursa Milletvekilleri Ahmet Kılıç, Emine Yavuz Gözgeç, Refik Özen, Mustafa Yavuz, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, İYİ Parti Bursa İl Başkanı Mehmet Hasanoğlu, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, DEVA Partisi Bursa Osmangazi İlçe Başkanı Yasin Gök ve çok sayıda dernek başkanı katıldı.

Düzenlenen bayramlaşma programında gelen misafirlere ikramlar verilirken bir yandan da müzik dinletisi yapıldı.

Bal-Göç Genel Başkanı Emin Balkan’ın konuşmalarından satır başları şöyle;

Bizler tam 1 yıl önce döneme geldik. 3 temmuz seçiminden sonra buraya gelerek 1 yıllık sürecimizi tamamladık. En önemli görevimiz bayramın ruhunu iyi bir şekilde yansıtmaktı. Kimseye ön yargısız olmadan, birlikte hareket etmek, bu camianın iyi yerlere gelmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bizler Bursa’da ve Balkanlar’da bir sivil toplum örgütüyüz. Bursa’da ve Balkanlar’da koşmaya devam ediyoruz. En önemli görevimiz kültürümüzü aktarmaktır.

“TÜRK İSİMLERİ İADE EDİLMELİDİR”

Maalesef kardeşlerimiz yasal hakları olmasına rağmen haklarına ulaşamıyorlar. Türk kelimesinin kullanılmasından rahatsız olunuyor. Avrupa İnsan Hakları teyit etmesine rağmen Yunanistan’da Türk kelimesi kullanılamıyor.

Bulgaristan 2007’de Avrupa Birliği ülkesi oldu. Girerken Türklere bazı haklar verilmiş gibi göründü. Biz orada bölücülük yapmadık ve yapmayız. Orada bizim kardeşlerimiz kendi Türkçesi’ni kullanabilsin. Orada katıldığım bir töreni sizlere aktarmak istiyorum. Bulgarca bir ifade var. Altında İngilizce var. Ancak maalesef Türkçe bir yazı bulunmuyor. Bu konuda bir yasak yok diyorlar ancak, bizim kardeşlerimiz baskıdan dolayı kullanmıyorlar. Giden bazı kardeşlerimizin de Türkçe kullanmaktan kaçındığını görüyorum.

“KUTSAL KİTABIMIZI YAKANLARI KINIYORUM”

Makedonya, Bulgarları ulusal azınlık kabul etmediği için veto alıyor. Ancak Türk azınlığı kullanmıyorlar. Bu sıkıntıları gidermek için bizler uğraşıyoruz. Bulgaristan, Avrupa Birliği’ne girerken Avrupa İnsan Hakları Anlaşması’nı kabul etmiş. Bulgaristan’da ki Türk kardeşlerimiz insanlık dışı muameleye maruz kaldı. İsimlerimizi Bulgar ismi yapmak zorunda bıraktılar. O dönem içinde rahmetli olanlar Bulgar ismi ile defnedildi. İsimlerimizi zorla değiştiren Bulgar Devleti Türk isimlerini iade etmelidir. Bulgaristan’daki asimilasyonu destekleyen yönetimlerin mahkemesi öyle uzadı ki o kişiler rahmetli oldu.
Bursa nüfusununum yarıdan fazlasının suyun öbür tarafıyla bağlantısı var. Balkanlarda dostluk ve kardeşliği tesis etmeyi çalışıyoruz. Atalarımızdan öğrendiğimiz, ayrım gözetmeyen anlayışı devam ettirmek istiyoruz. Avrupa Birliği ülkeleri içinde bizi gerici olarak görüyorlardı. Kutsal kitabımızı yakanları kınıyorum.

Mayıs ayında bir seçim süreci yaşadık. Biz, ‘Bal-Göç partiler üstü olacak’ dedik. Bundan sonra da Bursa’da Balkan göçmenlerinin daha etkin olması gerektiğini savunuyoruz. Siyasi partiler de yer almada eksiğimiz var. Annem ve babam 1951 göçmenidir. Devletlerine çok bağlıydılar. Hep bana ‘Oğlum işine zarar gelmesin’ derlerdi. Biz bundan sonra siyasi partilerin hepsine, bir tek bölücü terör örgütüne girmeyiz. Değişik siyasi partiler de yer alacağız. Kültürel faaliyetlerimiz de devam edecektir.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz şöyle konuştu; 

Kurban Bayramı, yardımlaşmanın simgesidir. Kırgınlıkların güzel bir şekilde sonuçlanmasını diliyorum. Kıymetli dernek başkanımızla ziyaretlerde bulunduk. Anadolu bize dar geliyor. Elbette bunu söylerken kimsenin coğrafyasına atıfta bulunmuyoruz. Ben çalışmalarından dolayı değerli dernek başkanına da teşekkür ediyorum.

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem şöyle konuştu; 

Bugün pek çok yerde bayramlaşma kar yapıyoruz. Değerli başkan az önce gerekli açıklamaları yaptı. Zor bir coğrafya içerisinde mücadele ettiklerini aktardı. Benim dedelerimde zorluluklar yaşayarak buraya gelmişler. Çok değerli milletvekillerimiz var ve bu konuyla alakalı gerekli çalışmaları yapacaklardır diye düşünüyorum ve tekrar bayramınızı kutluyorum.

Bursa İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Hasanoğlu’nun konuşmalarından satır başları şöyle;

Sayın dernek başkanımız Balkan bölgelerindeki kardeşlerimizden bahsetti. Ban de Batı Trakya göçmeniyim. Yunanistan’da bir seçim atlattık. Uzun sürede ilk defa azınlık sayıdaki Türk Milleti 4 milletvekili ile temsil ediliyor.

“BİZ GÜÇLÜ OLDUKÇA ONLAR DA GÜÇLÜ OLACAK”

Biz anavatanda güçlü olduğumuz sürece oradaki kardeşlerimiz de güçlü olacaktır. Oradaki Türkler, bir irade ortaya koyarak farklı bir muhalefet partisini destekleyerek sadece bir bölgeyi kırmızıya boyamışlardı. Üzerlerine çok büyük baskılar geldi ancak 25 Haziran’da sonuç yine aynı oldu. Birlik ve beraberliğimizi bozulmaması adına davamızın devam etmesini diliyorum. Biz bu işi çok güzel bir şekilde yürüteceğiz. Bu güzel ortamda bizleri ağırladıkları için Bal-Göç genel başkanımıza teşekkür ediyorum.

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Hasan Öztürk’ün konuşmalarından satır başları şöyle;

Bu haklı davanın bir parçası olma gururunu yaşıyorum. Ben Balkan yürekli insanların yüreğinin ne olduğunu en iyi bilenler denim. Balkan insanın sıfırdan hayata başlama mücadelesi ve Bursa’da bir araya gelen ailenin ne kadar etkin ve canlı olduğunu çok iyi bilenler denim.

“BİZ BURAYA TEKRAR GÖÇMEK İÇİN GELMEDİK”

Bal-Göç sadece bir yöre derneği değildir. Başkanımızın değindiği gibi bir hak mücadelesinin temsilidir. Oradaki insanlarımızın mücadelesinin yanında olmak en önemli dış politikamız olmalıdır. Yüreğinde vatan sevgisi yaşatan bu insanlar Balkanların huzuruna en büyük hizmeti veren derneklerdir. Bu derneklerin önemsenmesi gerektiğini düşünen insanlardanım. YTB’nin çalışma merkezinin Bursa olması gerektiğini düşünüyorum. Oraların sorunlarını takip ediyoruz. Bu konunun üzerinde çalışmış biri olarak, orada da sizin sesiniz olacağımı ifade etmek istiyorum.
Bugün önemli bir konuya da değinmek istiyorum. Gençlerimiz ülkemizden vazgeçiyor. Özellikle Balkanlardan göçen gençlerimiz göç ediyoruz. Bu gençlerimizin ilk önceliği huzur ve güvedir. Onlar hepimizin geleceğidir. Onların gitme nedenini ortadan kaldırmalıyız. Biz buraya tekrar göç etmek için gelmedik. Birlikte ve daha güzel bayramlarda buluşmayı diliyorum.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ