Demokrat Zafer

2023 Yılı Yaz Kur’an Kursları Din Görevlilerinin Çalışma Saatleri Tekrar Gözden Geçirilmelidir!

Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal ve Genel Başkan Yardımcısı Hilmi Şanlı imzasıyla

Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Merkezi, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2023 Yılı Yaz Kur’an Kursları ile ilgili Uygulama Esaslarının yeniden gözden geçirilmesi ile ilgili yazı yazdı.

Yazıda, geçmiş yıllarda 3 saat ve tamamı ücretli olan derslerin bu yıl itibariyle günlük 4 saate çıkarılmasının Anayasa’nın 18’inci maddesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı Çalışma Yönetmeliğinin 40 ve 43. Maddeleri ile bağdaşmadığından angarya olduğunu dile getirerek uygulamanın çalışanların hak kaybına neden olmadan yeniden değerlendirilmesi ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı’na yazı yazdı.

Yazıda şöyle denildi;

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINA

(Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü)

Malumları olduğu üzere 2023 yılı Yaz Kur’an Kurslarında uygulama esaslarının; 3’üncü eğitim süreci başlığının altındaki 3’üncü maddesine göre “Yaz Kur’an kurslarında görev alan personel, günlük 3 saat ders görevinden sonra bulunduğu kursta/camide günde 1 saatte kursiyerlere yönelik Diyanet İşleri Başkanlığı görev ve çalışma yönetmeliğinin 37 inci maddesinin 1 inci fıkrasının (e) bendi kapsamında eğitim etkinliği gerçekleştirilecektir.” ifadeleriyle hüküm getirilmektedir.

Yaz kurslarında çalışanlar için 3 saat ücret ödenip 1 saat ödenmeyeceğinden söz edilmektedir. Mevzu bahis açıklamalara bakıldığında ilgililere 3 saat ücret ödenip 1 saat angarya gibi çalıştırılmaya zorunlu bırakıldığı dikkate alındığında, bunun Anayasamızın 18’inci maddesi ile getirilen “hiç kimse zorla çalıştırılamaz angarya yasaktır” hükmü ile örtüşmediği sonucuna varıldığı göz önünde bulundurulduğunda, karşılaşılan haksızlığın önüne geçilebilmesi açısından mezkûr çalışanlara 4 saat ücret ödenmesi ya da 3 saatlik ödenmeye devam edilip 1 saatlik fazla çalıştırılmak istenmesi konusuna son verilmesi gerektiği hususunu,

Takdirlerinize arz ederiz.

  Hilmi ŞANLI Nuri ÜNAL
  Genel Başkan Yardımcısı Genel Başkan
     
 
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ