Demokrat Zafer

DENİZ YÜCE BAŞARIR’IN “ELİM KALEM DE TUTAR KADEH DE” PODCAST’İNDE IRMAK ZİLELİ ve PELİN BUZLUK’UN KONUK OLDUKLARI BÖLÜMLER YAYINDA!

Deneyimli yayıncı Deniz Yüce Başarır’ın, edebiyatımızın genç kadın yazarlarını ağırladığı “Elim Kalem de Tutar Kadeh de” adlı podcast serisi, ödüllü yazar ve editör Irmak Zileli ile ülkemizin önemli öykücülerinden, ödüllü yazar Pelin Buzluk’un konuk olduğu iki yeni bölümüyle dinleyicilerle buluştu! Neşenin isyanla, hüznün kahkahayla iç içe geçtiği şıkır şıkır sohbetleri içeren serinin dördüncü bölümüne konuk olan Irmak Zileli, “Ben, yazarın sesinin kısılmasından yana bir yazarım. Yazar olarak ben kendi varoluşumu olabildiğince geri çekmeliyim ki, karakterin sesi öne çıksın. Çünkü edebiyat benim açımdan bir başka karakterin yerine geçme deneyimi olarak zenginleştirici. Okur olarak da böyle bakıyorum,” diyor. Beşinci bölüm konuğu Pelin Buzluk ise “Sadece hikâyenin ilginçliğine dayanan öykü bence zayıf bir öyküdür. Çünkü herkesin ilginç bir hikâyesi var. O yüzden iyi öykü başka bir şey yapmalı, düş gördürmeli okura,” diye anlatıyor. Mey|Diageo’nun destekleriyle hazırlanan “Elim Kalem de Tutar Kadeh de” serisinin bölümleri başta Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts ve CastBox olmak üzere podcast dinlenebilen tüm kanallarda!

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, yeni podcast serisi Elim Kalem de Tutar Kadeh deile 21. yüzyılın sesini sayfalarına taşıyan üretken ve önemli yazarlarımızı daha yakından tanıtmayı amaçlıyor. Başarır’ın, “80 kuşağı” kadın yazarlarımızı tatlı bir edebiyat muhabbeti için masasında ağırladığı seriyi dinlerken Türkiye’deki kadınların kalemlerinin sesi kadar, kahkaha, topuk ve kadeh sesleri de duyuluyor.

“Beni, yalnız hissedenler okusun isterim”

Deniz Yüce Başarır, “Elim Kalem de Tutar Kadeh de”nin dördüncü bölümünde, edebiyat dünyasına kitap dergilerindeki yazıları ve editörlükle giren, 2011’de yayımlanan ilk romanı Eşik’le Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazanan Irmak Zileli’yi ağırlıyor. Gözlerini Kaçırma, Gölgesinde, Bende Ölen Sensin ve 2019 Duygu Asena Roman Ödülü’ne layık görülen Son Bakış adlı romanların da sahibi olan Zileli, Başarır’la sohbetinde, eserlerinde yazarın sesini mümkün olduğunca kısmaktan yana olduğunu anlatırken ne yapmak istediğini çok net bilen bir yazar portresi çiziyor. Yazdıklarının kendilerini yalnız hissedenlere ulaşmasını arzu eden, bu ülkede kadın olmak dendiğinde aklına ilk “suskunluk” kelimesi gelen Irmak Zileli’nin, edebiyattaki arayışını açık yüreklilikle anlattığı bölümde 2022 yılında yayımlanan son romanı Bende Ölen Sensin’den çarpıcı bir bölüm de Başarır’ın sesinden dinleyicilere ulaşıyor.

“Beni, yalnız hissedenler okusun isterim. İnsanların yalnız olmadıklarını hissetmelerini sağlıyorsa yazdığım bir metin, ‘ya bir tek ben yaşamıyorum’ dedirtiyorsa, o bağ güç veriyor demektir. Buna merhem oluyorsa çok mutlu olurum,” diyen Irmak Zileli sözlerini “Bir de kendiyle yüzleşmeye açık olanlar, yazdıklarım sayesinde kendilerini sorgulamaya açık olanlar okusun isterim çünkü o zaman bir değişme ihtimali var. Ben yazarken değişip dönüştüğümü hissediyorum. Ben bunu yapıyorsam, okurun da yapması mutlu eder beni,” şeklinde sürdürüyor.

“Yazmak ve düş kurdurmak dışında hiçbir görevim yok”

Elim Kalem de Tutar Kadeh de”nin beşinci bölüm konuğu ise, ilk kitabı Deli Bal’ı 2010’da çıkaran, Yaşar Nabi Nayır ve Selçuk Baran Öykü Ödülleri ile Sait Faik Hikâye Armağanı sahibi olan, Türkiye’nin önemli öykücülerinden Pelin Buzluk oluyor. Buzluk’un bir yazar, bir kadın, bir anne olarak kendini bütün açık yürekliliğiyle ortaya koyduğu bölüm, öykünün düşsel sularında dolaşıyor ama hayatın gerçekleri de sohbetin arasında kendini tüm acımasızlığıyla gösteriyor. Öykü yazanların asla kaçırmaması gereken bölümde, yazarın son ve ödüllü kitabı En Eski Yüz’den Gemisiz adlı öykünün bir bölümü de Başarır tarafından seslendiriliyor.

Çok zaman almasına rağmen, bunun yazma sürecinin bir parçası olduğuna inandığı için öykülerini hâlâ kalemle yazdığını söyleyen Pelin Buzluk, yazma motivasyonunu “Eninde sonunda okuru bulacak gibi yazıyorum öyküleri, bazen yayımlamayı düşünmesem de. Oradaki en büyük heyecan, ‘burada ne düşleyecekler acaba?’ sorusu oluyor,” sözleriyle anlatıyor. Genellikle bir öyküye başlamadan önce hayal gücüyle görüntü biriktirdiğini söyleyen Buzluk, iyi bir öykünün okuyucuya düş gördürmesi gerektiğini vurguluyor ve ekliyor: “Yazmak ve düş kurdurmak dışında hiçbir görevim yok.”

Deniz Yüce Başarır’ın, kültür-sanatın büyük destekçisi Mey|Diageo’nun katkılarıyla hazırladığı “Elim Kalem de Tutar Kadeh de” serisinin kapak görseli ödüllü illüstratör Huban Korman’ın imzasını taşıyor. Serinin tüm bölümlerine başta Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts ve CastBox olmak üzere podcast dinlenebilen tüm kanallardan ulaşılabilir.

DENİZ YÜCE BAŞARIR HAKKINDA

Psikoloji okudu. Seslendirme sanatçılığı, çevirmenlik, televizyon programcılığı ve sunuculuğu yaptıktan sonra 2003 yılında editör olarak Doğan Kitap’ta yayıncılığa başladı. 2016 yılında yayın direktörüyken yayınevinden ayrıldı; aynı yıl genel yayın yönetmeni olarak hep kitap’ın kurucu ekibinde yer aldı. Mart 2019’da bu görevinden de ayrılan Başarır, şu günlerde Storytel’de birçok kitabın sesi olarak ve “Ben Okurum” adlı podcast’iyle dinleyicilerle buluşuyor. Başarır’ın, babası ve Kent Oyuncuları’nın kurucularından usta tiyatro adamı Kâmran Yüce’nin arşivine dayanarak kaleme aldığı Perde Kapanmasa Görecektiniz, Kâmran Yüce’nin Arşivinden Kent Oyuncuları’nın Kuruluş Hikâyesi (1959-1986) adlı kitabı Ekim 2021’de okurlarla buluştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ