Demokrat Zafer

CUMHURİYETİN ve ATATÜRK’ÜN DOĞUMU

Epilepsi ve Yaşam Derneği Başkanı Ebru Öztürk yayınladığı mesajında; “Günün en karanlık anı, tan yerinin doğmasına en yakın andır! II. Viyana kuşatması ile başlayan, Osmanlı İmparatorluğu’nun sonbahar dönemi, Balkanlar Savaşı ve I. Dünya Savaşı ile zemheri kış dönemi olan, zifiri karanlık dönemine girmişti. 15 Mayısta zifiri kaldırmak için, Mayıs 1919’da en üst düzeydeki  ordu komutanlığından vazgeçip, ülkeyi parçalama hesapları yapan düşmana karşı Mustafa Kemal ATATÜRK’ün harekete geçtiği gündür!

‘Umutsuz durumlar yoktur; umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim’ diyerek hareketin başladığı gün aydınlanmaya başlayıp, 19 Mayısta tan yerinin ağardığı gündür. Tan yerinin ağarmasının, 104. yılındayız. Kutlu olsun!

Osmanlı Devletinin en sıkıntılı döneminde umudunu kaybetmeyen, bize bu konuda da yön veren önderimiz, o gün de ‘umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben umudumu hiç yitirmedim ‘demişti. Umudunu yitirmeyen liderin, umudunu yitiren halkını harekete geçirdiği gündür, bugün!

Mustafa Kemal’in çocukluğuna gidelim… Hepimizin bildiği gibi ATATÜRK’ün manevi çocukları vardır. Bunlardan en uzun süre ATATÜRK’ün yanında yaşayan çocuk, Afet İNAN’dır. Afet İNAN’ın, hem bir tarihçi olarak, hem de ATATÜRK’ün akşam yemeği toplantılarında, birçok gezilerinde notları alan, bunları derleyen, konuları 1. elden anlatan kişi olduğunu biliyoruz…

Daha önce ATATÜRK’ün yaveri tarafından yazılan kitapta ve gazetelerde de okumama karşın, 19 Mayısın arifesinde Afet İNAN’ın kitabında geçen hafta tekrar okuduğum yazı ile ilgili bilgiyi sizlerle paylaşmak istedim. Hiç kesmeden Afet İnan’ın Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler kitabının 9. sayfasında alıntı yapıyorum… ‘Mustafa Kemal’in doğum ayı ya hiç yazılmaz, ya da yanlış olarak bir sonbahar ayı gösterilir. Halbuki; kendisinden işittiğime göre, bir ilkbaharda doğmuş olduğunu, hatta bunun mayıs ayına tesadüf ettiğini söylerdi. Bunu esas teşkil eden hatıramı ve Atatürk’ün sözlerini nakledeyim.  1936’da bir gün Cumhurbaşkanlığı Katibi Hasan Rıza SOYAK, ATATÜRK’e bir evrak getirmişti. Bunda ATATÜRK’n doğum gününü bildirmesini rica ediyordu. Mustafa Kemal ATATÜRK, bunun zerine düşündü fakat bu günü tam olarak bilmiyordu. Ancak annesinden işittiğine göre, bir bahar mevsiminde doğmuş olduğunu hatırladı. Ay ve gün için şöyle dediğini hatırlıyorum. ‘Bu bir 19 Mayıs günü niçin olmasın?’ ATATÜRK’ün verdiği cevap ‘R. C. ATATÜRK’ün 19 Mayıs 1981 tarihinde doğmuş olduğunu arz ederim.’

Yine Afet İNAN’ın 2016’da yayınlanan anlatılarından bir yazı okumuştum. Orada: ‘Tam olarak tarihinin bilmemesine karşın, bahar ayında olduğunu biliyorum. İşittiğime göre ilkbaharda doğmuş olduğunu, hatta Zübeyde hanımın anlattıklarında, bunun mayıs ayına tesadüf ettiğini söylerdi’ diye belirtmişti.

Nuri Çolakoğlu’nun dediği gibi, 30 Ağustos, 29 Ekim, 23 Nisan sonuç günüdür, 19 Mayıs ise doğuş günü. Zaten 1881’de Mustafa’nın Selanik’de doğuşu da bunu ifade ediyor. … Ölmeyen önderimizin doğumunun 142. doğum yılı!

Türkiye’nin tan yerinin ağarmasının 104. yılı, Mustafa Kemal’in doğumunun 142. yılı tüm milletimize kutlu olsun… ATATÜRK’ün rotasında, daha güzel yarınlara erişmek dileğiyle…” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ