Demokrat Zafer

Sağlıkçılar can güvenliklerinden endişeli bir halde yaşar ve çalışırlarsa nasıl hizmet üreteceklerdir?

Bursa’da Uludağ Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Anabilim Dalı hekimlerinden Prof. Dr. Murat Biçer’e silah kabzası ile yapılan saldırıya ilişkin Türk Sağlık-Sen Bursa Şubesi tarafından basın açıklaması düzenlendi.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde yapılan açıklamayı Türk Sağlık-Sen Bursa 2 No’lu Şube Başkanı Bilal Atik okudu. Uludağ Üniversitesi Kalp Damar Anabilimdalı hocalarından Prof. Dr. Murat BİÇER’e yapılan alçak saldırıyı kınamak ve sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet olaylarına tepki göstermek için Türk Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Köse Türk İmar Sen Genel Başkan Yardımcısı Ünsal Ocak Türk Sağlık Sen Bursa Şube Başkanı Sabit Karabayır Türk Emekli Sen Şube Başkanı Ümit Atasoy Hak-iş Bursa Şube Başkanı İskender Çalışkan ve üyelerin katılımı ile sağlık çalışanlarına yapılan saldırıların son bulması adına caydırıcı ve etkili cezalar verilmesi konusunda tepkimizi ortaya koyan Atik; “Ne olursa oldun sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin Her türlü karşısında olduğumuzu ve çalışan arkadaşlarımızın her daim yanında olduğumuzu Türk Sağlık Sen olarak dile getirdik.” dedi.

Sağlıkta şiddetin vahşete dönüştüğünü, insanlıktan çıkmış zorbaların histerik bir halde sağlık çalışanlarının canına kast ettiği vahşeti yaşıyoruz diyen Atik, “Bu tür olaylardan biride Bursa’mızda yaşanmış Üniversitemizde görevli kalp ve damar cerrahisi bir profesör, emek harcayarak iyileştirmek için tedavi ettiği fakat vefat eden bir hastanın yakını tarafından bir yıl boyunca defalarca tehdit edilmekteydi. Dün ise evine gitmek üzereyken bir anda önüne çıkan hasta yakını tehditlerini şiddete dönüştürmüş ve Prof. Dr. Murat Biçer çekmiş, silahın kabzasıyla da defalarca darp etmiştir. Yaşanan bu olay sağlıkta şiddete ne korkunç bir hale geldiğinin en açık göstergesidir. Profesörümüz, Doktorumuz, hemşiremiz, sağlık çalışanlarımız kendilerini güvende hissetmezler ise can güvenliklerinden endişeli bir halde yaşar ve çalışırlarsa nasıl hizmet üreteceklerdir?” diye sorudu.

“Sağlıkta şiddet basit bir mesele değildir”

Sıfır toleranslı alan uygulaması dışında şiddet uygulayanlara acil haller dışında kamu sağlık hizmetinin belirli bir süre ücretli verilmesi gibi önlemler acilen hayata geçmelidir diyen Atik, “Aksi takdirde ne yazık ki şiddetin önlenmesi mümkün değildir. Sağlık çalışanlarının yaşadıklarına bir son verilmesinin başka bir çaresi yoktur. Sağlık çalışanları şiddet sarmalından bir an önce kurtarılmalıdır. Hastaları hayata tutunmaya çalışırken kendi hayatını kaybetme endişesi yaşamalarına sağlık çalışanlarının artık tahammül edecek sabrı kalmamıştır. Bu nedenle bir kez daha vurguluyoruz; sağlıkta şiddette kesin çözüm için en kısa sürede somut adım atılmalı, en ağır cezalar verilmelidir. Sağlıkta şiddet basit bir mesele değildir. Mutlaka çözüm üretilmesi gereken temel bir sorundur. Sağlıkta şiddete karşı herkes tavır almalı, şiddet uygulayanlara karşı gereğinin yapılması için tüm kesimler çaba harcamalıdır.

Türk Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Köse ise, ” Sağlıkta şiddet çözülmesi gereken temel bir sorundur. Başarılı, ödüllü bir doktorumuz bir hasta yakını tarafından tehdit edilip, takip edilerek, silahla darp ediliyor, hastanelerde çalışanlara can güvenliğinden yoksun bir şekilde hizmet üretiyor, bunların önüne geçmek lazım.  Çalışanlarımız tedirgindir. Bir kez daha dikkat çekiyorum Sağlıkta şiddet kınanarak geçiştirilecek bir konu değildir. Biz sağlık çalışanlarına uzanan ellerin hep karşısındayız. Şiddet böyle devam ederse, hizmet üretecek, can güvenliği içerisinde çalışacak insanlar olmazsa bir zaman ihtiyaç olduğunda çalışanları bulamayabilirsiniz” dedi.

Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ