Demokrat Zafer

Eğitim iş Bursa; İhmaller Zinciri Bir Öğrencinin Ölümüne Neden Olmuştur

Eğitim İş Bursa Şube Başkanlığı, Kestel’de yaşanan olayı gündeme taşıdı. Bursa’nın Kestel ilçesi Vanimehmet Mahallesi Gözebağ Sokak’ta, 5 Nisan çarşamba günü okul çıkışında yaya geçidinden yolun karşısına geçmeye çalışan Atatürk İlkokulu öğrencisi İnci Su Özmen, Eren Büyükdağ’ın kontrolündeki 16 S 4666 plakalı servis aracının altında kalmıştı. Özmen, hastanedeki müdahaleye karşın kurtarılamamıştı.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy; “Geçtiğimiz hafta Kestel İlçesi Atatürk İlkokulu öğrencisi İnci Su okul servis aracının altında kalarak yaşamını kaybetmiştir. Yetkililerin bir kaza gibi yansıtmaya çalıştığı olay aslında Kestel’de Kaymakamlıktan başlayan ve okul idaresine kadar uzanan ihmaller zincirinin sonucu olan bir cinayettir. Henüz 7 yaşındaki birinci sınıf öğrencisi İnci Su, servis kullanma yaş sınırının altında olduğu halde okul servis aracı kullandırılan bir trafik canavarının kurbanı olmuştur. Bu cani sürücü daha önce okul öğrencilerini buz pateni etkinliğine götürürken agresif ve tehlikeli araç kullanması nedeniyle defalarca uyarılmış, okul yönetimine bildirilmiş fakat gerekli önlemler alınmamıştır. İhmaller zincirinin bir diğer boyutu da adeta skandal niteliğindedir. İnci Su’nun ölümüne neden olan okul servis aracının sürücüsü bir süre önce değişmiş, servis sürücüsü Eren Büyükdağ’ın işe başlamasının üzerinden günler geçmesine rağmen ehliyet, sabıka kaydı, sağlık raporu gibi belgeleri okula teslim etmesi istendiği halde teslim etmemiş, bu belgeler görülmeden ve sürücünün okul servisi kullanmaya yeterli olup olmadığı anlaşılmadan öğrenci taşımasına okul yönetimi tarafından göz yumularak cinayete zemin hazırlanmıştır. Cinayetin ardından servis sürücüsünün henüz 22 yaşında olduğu ve yasalara göre okul servis aracı kullanma yeterliği olmadığı ortaya çıkmıştır.  Okul servis araçlarının ilgili yönetmeliğe göre Kaymakamlıklar tarafından düzenli olarak denetlenmesi gerekirken Kestel Kaymakamlığı bu sorumluluğunu yerine getirmemiş, servis denetim görevi ise yetkileri olmadığı halde öğretmenlerin üzerine yıkılmıştır. Servis sürücülerinin talep edilen belgeleri vermekte direnmeleri sonucu ise denetimler sağlıklı yapılamamıştır. Okul idaresi ise tüm bu süreçleri bildiği halde önlem almamış ve ölüme davetiye çıkarmıştır.

İnci Su’nun ölümünden sonra da ihmaller devam etmiş, bir öğrencinin okul servis aracının atlında kalarak ölmesinin üzerinden bir hafta geçmiş olmasına rağmen İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından herhangi bir soruşturma başlatılmamıştır. İnci Su’nun ölümüne neden olan ihmaller zincirinin halkaları Kestel Kaymakamlığı, Kestel İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kestel Atatürk İlkokulu Müdürlüğüdür. Çocuklarımızın hayatını tehlikeye atan, okul güvenliğini sağlayamayan bu kamu görevlileri İnci Su’nun ölümüne sebep oldukları gibi diğer öğrencilerimiz için de büyük bir güvenlik tehdidi oluşturmaktadır.

Bursa Valisi Sayın Yakup Canbolat’a çağrımızdır:

Çocuklarımızın yaşamına mal olan bu ihmalkâr kamu görevlilerine görevden el çektiriniz. Kapsamlı bir soruşturma ile sorumluların bu cinayetin hesabını vermesini sağlayınız. İhmaller devam etmekte, öğrencilerimiz yaşamsal tehlikelerle karşı karşıya kalmaktadır. ” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ