Demokrat Zafer

Yıldırım Meclisi’nde “Derin Sessizlik!”

Yıldırım Belediye Meclisi; Sayıştay Raporları’nın gündeme geldiği oturumda CHP’li meclis üyesi Cemil Ocak’ın tespitlerinde Cumhur İttifakı bileşenleri sessiz kaldı! Ocak; ”

Yapmış olduğumuz denetimle ilgili olarak;
5018 Kamu Yönetimi ve İç Kontrol Kanunu
5393 Belediyeler Kanunu
4734 Kamu İhale Kanunu
2886 İhale Kanunu
4735 Kamu İhale Sözleşme Kanunu
2464 Belediye Gelirler Kanunu
2872 Çevre Kanuna göre denetim ve incelemeleri gerçekleştirdim.
Sayın Başkan 2018 yılı Sayıştay Raporuna göre İdari- Mali Disiplin olmadığı tespit edilmişti. Belediye Meclis Üyesi olarak Yıldırım Belediyesi personelinin bir ahenk içinde çalışarak her çalışanın sorumluluk alanlarındaki görevlerini yerine getirdiklerini gördüm. Bu imkanı sağladığınız için şahsınızda tüm belediye çalışanlarımıza teşekkür ederim.
Ancak; “Mali Disiplin” konusunda bunu söylemek çokta mümkün değildir.
Mali Hizmetler Müdürümüzün “mali disiplini” sağlayabilmek adına verdiği çaba, gayret, azami dikkat, özveriye yakından da şahit olsam da veriler ortada! Belediye Yönetimi olarak sizin mali disiplin konusunda starjedik bir planlamanız var mıdır?

Sizden önceki Adalet ve Kalkınma Partisinin Belediye Yönetimi devraldığınızda yaklaşık 570 milyon borç olduğunu basın aracılığı ile okumuştuk.
01/02/2022 yılında 253,568,078,66 lira iken; 1 yıl sonra biz borç miktarında ciddi bir gerileme beklerken bu borç 01/03/2023 itibariyle ufacıcık bir ivmeyle 247,387,328374 liraya düştü. Biz bu sonuçtan şunu mu anlamalıyız. “Borçla aldığınız belediyeyi yine borçlanarak hizmet vermeye çalışıyorsunuz. Gittikçe de makasın daralması gerekirken 2024 yılına borçlu girerek sizden sonra gelen belediye yönetimine ne kadar borç bırakacağınızı hiç tahmin ettiniz mi? “Belediye borçla yaşamaya alışmalı, bizim borcu sıfırlama gibi bir niyetimiz yok!” Mihvalindeki davranışlar Yıldırımlı halkının cebinden çıkan ve sürekli ödemeye mahkum bir biçimde ödediği vergiler yükünü nereye kadar sürekli borç olarak taşıyacaktır. Bu koşullar içinde Mali Disiplini sağlamak bizce mümkün gözükmese de siz yönetim olarak bir eylem planlamanız var mı?
*01Ocak/ 31 Aralık 2022 tarihleri arasında kamu taşınmaz mülkleri satılarak yıl içinde: 251.393.250 liralık bir gelir belediyemiz envanterine kazandırılırken, ayriyeten aynı yıl içinde 103 milyon lira banka kredisi çekmişsiniz. Toplam: 354.393.250 liralık bir kaynak yaratmışsınız. Sayın Başkan bu para ile Yıldırım halkına hizmet verecek, belediyemize gelir getirecek bir yatırım yaptınız mı? Bu gelirden genel borç miktarında herhan gibi bir taksit ödendi mi? Bilgi verirmisiniz…
*31/02/2023 tarihinde 103 milyon lira kredi kullanarak belediyeyi 2027 yılına kadar borçlandırdınız. Bu kredi borçlarıyla birlikte toplam borcunuz ne kadardır? Şuan net olarak ne kadar borcumuz bulunmaktadır?
*İlçemizdeki üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyaçları için 152 Evler Mahallesi, Akıncılar Cadde, Çınar sokak No:2/2 Çetin Apartmanı Yıldırım’da müştakil adresi bulunan bina 4734 sayılı kanunun 22. Maddesi gereğince kiralanmış. Ancak dosyada 4735 sayılı kanunun “Kamu İhale Sözleşmesini” dosyasında bulunmadığını tespit ettim, şimdi size soruyorum bunun hukuki sorumluluğu veya yaptırımı yok mudur? Binada kalan öğrencilerden biz bina çevresindeki konu komşudan aldığımız bilgiler ışığında “belli bir miktar ödeme alındığı” konusunda izlenim edindik. Bu iddialar doğrumudur, eğer belediye yönetimi konaklayan gençlerden ödeme alıyor ise bunun dayanağı nedir?
* Üniversite sınavlarına hazırlık amacıyla açılan kurslar için teşekkür ediyorum. Ancak; kurslarda eğitim veren öğrenmelere ait detaylı bilgilerin dosyada olmadığını gördüm. Dosyada; “Alanında iyi eğitim verdikleri için tercih edilmiştir” muğlak bir cümleyle ifadeler geçmektedir. Öğretmenlere ait mesleki bilgiler veya ünvanları bu işletim sicil dosyalarına neden işlenmedi? Bu öğretmenlerin hangi usulle göre tercih edilerek seçildiklerini açıklar mısınız? Öğretmen alımlarındaki kriterleriniz var mı? Varsa şartları neler?

BELEDİYE SPOR TESİSLERİNİ HANGİ ŞARTLAR GÖZÖNÜNDE BULUNDURARAK TAHSİS EDİYORSUNUZ?

* Belediye Meclis kararı ile; 02.09.2019 tarihinde Yıldırım Belediyesi ile Yıldırım Belediyesi Jimlastik Kulübü Derneği arasında yapılan protokolde mevzuata aykırı hükümlerin içerdiği yaptığımız incelemede saptadık. 2017’den beri meclis üyeliğim sürecisin de gördüğüm Sayıştay Raporlarında da aynı mevzuyla ilgili bulgular saptanmış ancak göreve geldiğiniz mart 2019’dan beri de aynı mevzuda bir ilerleme olmadığı gibi aynı sorun sözleşmeler devam etmiştir. Sayıştay Raporunda da işaret edildiği gibi “Kamu faydası görülmeyen tesislere, kamu kaynakları aktarılamaz, menfaat sağlanamaz” hükmü içermektedir. Söz konusu bu tesis 5393 sayılı kanunun 14’cü maddesi kapsamında değilmidir?
Sayın başkan 02/09/2019 tarihinde imzaladığınız bu sözleşmeyi meclisten tekrar yetki alarak iptal etmeyi düşünüyormusunuz? Aksi halde bu sorunların bir davaya konu olacağını sanırım tahmin edersiniz.
*Yıldırım ilçesi sınırlarındaki park ve yeşil alan onarım işi uygulama projesi yapılmadan, onay almadan ihale edildiği görülmüştür.
4734 sayılı Kamu İhale Kanununun “Şartnameler “ başlığı 12’ci madde hizmet alımları yapım işlerinin idari-teknik şartnamelerde belirtilmesi, şartnamelerinin belirlenecek teknik krititerlerinin; verimliği fonksiyonluğunun yönelik

olması rekabeti engellememesi, bütün isteklilerin fırsateşitliği sağlanması zorunluluğu olduğu halde 18/04/2007-5625/5’ci maddesi gereğince “uygulama projesi” yapılmadan ihale yapılamaz.
Kanun bu kadar açık iken; bu konuda usule aykırı olarak yapmış olduğunuz ihaleler nedeniyle idari-adli bir soruşturma söz konusumudur? Bu ihaleler usul dışı yapıldığı için ihaleyi kazanan taraf için “haksız kazanç, menfaat sağlandığı” konusu sizlerin de vicdanını kanatmıyor mu? Bu konuda ne söyleyebilirsiniz?
Aynı durum 2019’da yönetime geldiğinizden 1 yıl sonra 2020 yılında da aynı Sayıştay; Yıldırım Belediyesi’nin araç kiralama ihalesinde temel ilkelere uyulmadığını ortaya çıkarmış, raporda “9 milyon 384 bin 892,34 TL yaklaşık maliyetli 95 adet araç kiralama ihalesinde (01.01.2020 – 30.06.2021)” döküman alanların sayısı 17 olduğu halde, ihaleye (2019/480773) sadece 3 teklif sunulmuş ve bu tekliflerden sadece birisi geçerli sayılmıştır. Tek geçerli teklif 9 milyon 280 bin 293,48 TL olup, bu bedelle sözleşme imzalanmıştır.
* Samanlı mahallesi 3543 ada 150 sayılı parsel üzerinde 31 kamu taşınmazlarını satmışsınız. Bu satışlarınızı hangi ihale kanunlarına göre yaptınız? Kamu satış planlarınızı yerel veya ulusal basın, internet sitelerinde ilan ettiniz mi? İhale satışlarınızda aynı şahıs ve firmaların birden fazla dükkan ve depo satın aldığı görülmektedir. Adı geçen firma yada

şahısların belediyenizde doğrudan yada dolaylı hizmet veya mal alım satım ilişkileri var mıdır?
*Bütçe cetvelinde “Diğer Gelirler” adı altında verilen kısımda açıklama yapılmamasına rağmen oldukça yüksek mevlalar kaydedilmiş. Ancak bu rakamların yüzde 30’luk kısmı tahsil edilmiş. Düşük tahsilatın gerçek sebebi nedir? Bu cetvelde birde “gider detayları” kısmı var. Burada rakamsal büyüklük 347 milyon 190 bin 406 lira 042 kuruştur. Diğer giderler kısmında hangi kalemlere yapılan harcamalar sorduğumuzda ayrıntılı cevap alamamaktayız. Bu giderlerin detay dökümlerini açıklar mısınız?
* Cumhurbaşkanı Tasarruf Genelgesi’ne rağmen “Hünkar Köşkü’nde” bazı tadilatların yapıldığı görülmektedir. Hangi ihtiyaçtan dolayı köşke gıyotinli cam taktırılarak ilave olarak da soğutma odası teşrifi yapılmıştır? Bu tesise cetvelde küçük rakam gözükse de toplamda 328,351+157,252 lira harcanmıştır. Bu ödeme banka borcu olan bir belediye için sizce lüks harcama değil midir?
*Denetim süresince “Bütçe Gelirlerinin Kurumsal Sınıflandırılması Tablosu” müdürlüklerimizce hazırlanarak tarafımıza teslim edilerek incelenmesi sağlanmıştır. Bu konuda azami dikkat gösteren müdürlerimize ve personelimize teşekkür ediyorum.
Ancak; “Özel Kalem Müdürlüğümüze” ait olan 12 milyon 586 bin 770 liralık bütçe giderlerinin dosyaları 3 kez isteğimiz

halde tarafımıza ulaşmadığı için inceleme imkanı bulamadık. Sayın başkan Özel Kalem bütçesinden yerel ve ulusal gazete, tv, internet siteleri veya belli bir guruba ne kadar bütçenizden harcama yapılmıştır? Aynı konuda Sayıştay’ın 2021 yılında “Belediye kaynaklarının etkili, verimli ve ekonomik yönüyle kullanılması” hususu dikkatte alınmadan Yıldırım Belediyesi’nin kendi kapasitesinin çok üzerinde belli medya organlarına yoğunlaşarak alımlar yaptığı konusuna dikkat çekilmiştir. 5018 sayılı Kamu Yönetimi ve Kontrol Kanunun “Kamu Maliyesi Temel İlkeleri, Hesap Verme Sorumluluğu, Harcama Talimatı ve Sorumluluğu” ilkelerine uygun olarak üst yöneticiler kaynakları etkili verimli kullanılması, kötüye kullanılmaması için sorumludur.
Siz bu konuda kendinizi sorumlu hissediyor musunuz? 21/06/2021 tarih ve 2021/14 Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesine uygun harcamalar yapılmıştır. Kurum faaliyetleri ile doğrudan ilgisi olmayan harcamalar var mıdır? Bu konuda gerekli tedbirler almayı düşünür müsünüz?” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ