Demokrat Zafer

CENGİZ ÇEKİL’İN “BUGÜN DE YAŞIYORUM”, EVA KOŤÁTKOVÁ’NIN “BİR BALIKMIŞIM BACAKLARI OLAN” ve ELINA BROTHERUS’UN “LARGE DE VUE” SERGİLERİ ARTER’DE AÇILDI!

Küratör: Eda Berkmen… Galeri 0

Eva Koťátková’nın Bir Balıkmışım Bacakları Olan başlıklı kişisel sergisi, sanatçının daha erken tarihli yapıtlarıyla bu sergi için ürettiği yeni eserlerini Eda Berkmen küratörlüğünde bir araya getiriyor. Bir Balıkmışım Bacakları Olan sergisi, normatif tanımlamaların ve kimliklerin ötesinde birbirimizle ilişki kurmanın, yalıtılmış adalar yerine ağlar ve kolektif organizmalar inşa etmenin ve sesi yeterince duyulmayanların hikâyelerini dinlemenin önemini vurguluyor. Koťátková’nın desenlerini, heykellerini ve anlatılarını bir araya getiren sergi, izleyicilere dinlenmek, oyun oynamak, düşüncelere dalmak ve düşlemek için ayrı alanlar sunuyor. Bir Balıkmışım Bacakları Olan başlıklı sergi, 2 Mart 2023’ten itibaren Arter’in giriş kat galerisinde ücretsiz olarak ziyarete açıldı.

Eva Koťátková’nın yapıtları, normatif kurumların bireylerin bedenlerini, zihinlerini, hareketlerini ve kimliklerini şekillendirme biçimlerine odaklanır. Okullara, hapishanelere ve psikiyatri kurumlarına ait imgelere sıklıkla başvuran sanatçı, mevcut sistem içerisinde başkaldırıya elverişli açıklıkları keşfetmek için denetleme ve kısıtlama araçlarını, yöntemlerini ve yapılarını görünür kılar. Koťátková, çizim, kolaj, fotoğraf, video, performans ve heykel gibi çeşitli mecralar kullanarak ürettiği yapıtlarında yerleşik tahakküm sistemlerini tersyüz ederek yaratıcı ifadeye, empatiye ve hayal gücüne yer açan güvenli alanlar yaratır.

Koťátková, Bir Balıkmışım Bacakları Olan başlıklı kişisel sergisinde bireylerin toplumsal yapılar içerisinde büründükleri rollerin ve bunların sisteme bağlı gerekçelerinin yanı sıra sanat eserlerinin sunumunu mümkün kılan kurumsal çerçeveleri irdeliyor.Dokunarak, içerisinde hareket ve hayal ederek keşfedilmek üzere bedenin bütününe hitap eden bir ortam olarak tahayyül edilen sergide Koťátková, bağ kurmanın ve paylaşmanın farklı yollarını bulmak amacıyla giriştiği ortak bir deneme sahası oluşturma çabasında ziyaretçileri yaratıcı birer işbirlikçi olarak konumlandırıyor. Her biri ayrı birer yapıt olarak da işleyen desenler, heykeller ve anlatılar, bu sürece evsahipliği yapmak, destek ve ilham vermek için bir araya geliyor.

Eva Koťátková’nın kendi sözleriyle ifade etmek gerekirse, tıpkı bir “kolektif beden” gibi parçalardan meydana gelen Bir Balıkmışım Bacakları Olan, bazıları sanatçının önceki sergilerinde yer aldıktan sonra bu sergi bağlamına uyarlanmış, diğerleri ise bu sergi için özel olarak üretilmiş öğeler içeriyor. Sergi mekânına yayılan her bir parça, izleyicilere dinlenmek, oyun oynamak, düşüncelere dalmak ve düşlemek için ayrı alanlar sunuyor. Sergiyi deneyimleyen ziyaretçiler, Koťátková’nın medyadan, ders kitaplarından, kendi ailesinin ve dünyanın farklı bölgelerinden işbirliği yaptığı çocukların anlatılarından derlediği öykülere de kulak verebiliyor.

Arter’in giriş kat galerisindeki Bir Balıkmışım Bacakları Olan sergisi, normatif tanımlamaların ve kimliklerin ötesinde birbirimizle ilişki ve bağ kurmanın, yalıtılmış adalar yerine ağlar ve kolektif organizmalar inşa etmenin ve sesi yeterince duyulmayanların hikâyelerini dinlemenin önemini vurguluyor.

Arter’in güncel programlarına ilişkin daha detaylı bilgiye www.arter.org.tr adresinden erişilebilir. Pazartesi hariç her gün açık olan Arter, Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Kurumsal Sponsor Tüpraş’ın değerli desteğiyle, tüm sergilere giriş 24 yaş altı izleyiciler için her gün; Perşembe günleri ise her yaştan izleyici için ücretsiz. Arter Beraber üyeleri ise sergileri yıl boyunca ücretsiz ziyaret etmenin yanı sıra farklı ayrıcalıklardan faydalanıyor. Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan, arka bahçe alanlarına ve Galeri 0’da yer alan sergiye giriş için bilet gerekmiyor. Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın desteği sayesinde Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla Arter’e ulaşılabiliyor.

EVA KOŤÁTKOVÁ HAKKINDA

Eva Koťátková (d. 1982, Prag), Prag Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki yüksek lisans eğitiminin ardından aynı şehirdeki Sanat, Mimarlık ve Tasarım Akademisi’nde doktorasını tamamladı. Sanatçılar, teorisyenler ve aktivistler arasındaki işbirliklerine alan açan Institute of Anxiety [Anksiyete Enstitüsü] isimli platformun kurucularından olan Koťátková, çalışmalarında kurumların normlardan (veya norm olarak görülen ilkelerden) çeşitli gerekçelerle uzaklaşmış bireyler üzerinde kurdukları tahakküm biçimlerini, manipülasyonu, ayrımcılığı ve denetimi ele alır. Farklı mecraları kullanarak ürettiği eserlerinde, bireylerin ve toplumun daha özgür, eşitlikçi ve sağduyulu yollarla faaliyet göstermesini, iletişim kurmasını ve paylaşmasını mümkün kılacak modeller arar. Sıklıkla çocukları katılıma davet ettiği sanat pratiği, ötekileştirilmiş anlatılara ve duygulara odaklanır.

CAPC Musée d’art Contemporain (Bordeaux, Fransa, 2022), Swiss Institute (New York, ABD, 2019), Kunsthal Charlottenborg (Kopenhag, Danimarka, 2019) ve Pirelli HangarBicocca’da (Milano, İtalya, 2018) kişisel sergiler gerçekleştiren Koťátková, Metropolitan Museum of Art’ta (New York, ABD, 2018) Rachel Harrison ile birlikte ortak bir sergi de düzenlemiştir. Sanatçının yapıtları, ayrıca documenta 15 (2022), 16. İstanbul Bienali (2019) ve 47. Rotterdam Film Festivali (2019) kapsamında sergilenmiştir. Eva Koťátková, Prag’da yaşıyor ve çalışmalarını sürdürüyor.

EDA BERKMEN HAKKINDA

Eda Berkmen 1985’te İstanbul’da doğdu. Yale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nü 2007 yılında bitirdi. Elgiz Müzesi’nde Koordinatör (2009–2011) ve Galerist’te Artistik Direktör (2011–2015) olarak görev aldı. 2016 yılında University College London, Central Saint Martins Kültürel Çalışmalar Bölümü’nde Kültür, Eleştiri ve Küratörlük yüksek lisans programını tamamladı.

2017’den bu yana Arter’in küratoryal ekibinde yer alan Eda Berkmen, kurumun sergi programı dahilinde Nil Yalter (Kayıt Dışı, 2016), Can Aytekin (Boş Ev, 2018), İnci Furni (Bir An İçin Durdu, 2019–2020), Saat Kaç? (Emre Baykal’la beraber; 2019–2020), Alev Ebüzziya Siesbye (Tekerrür, 2020–2021), Koyun Koyuna (2022–2023) ve Cengiz Çekil (Bugün de Yaşıyorum, 2023) sergilerinin küratörlüğünü yaptı ve bu sergilere eşlik eden yayınlara katkıda bulundu.

Bilgi için:               arter.org.tr

Adres:   Irmak Cad. No: 13 Dolapdere Beyoğlu 34435 İstanbul / T. 0212 708 58 00

Küratör: Eda Berkmen…. Galeri 4, 3

Arter, Türkiye’de kavramsal sanatın öncüleri arasında yer alan Cengiz Çekil’in bugüne kadarki en kapsamlı sergisini gerçekleştiriyor. Bugün de Yaşıyorum başlıklı retrospektif sergi, Çekil’in 1970’li yılların başlarından 2015 yılındaki ölümüne kadar cesur ve deneysel bir yaklaşımla ürettiği, kimi ilk kez izleyiciyle buluşacak farklı dönemlerden eserlerini içeren geniş bir seçkiyle sanatçının pratiğine derinlikli bir bakış sunuyor. Cengiz Çekil’in resim, baskı ve yerleştirme gibi farklı mecralarda ürettiği eserlerini Eda Berkmen’in küratörlüğünde bir araya getiren Bugün de Yaşıyorum sergisi, 9 Şubat’tan itibaren ziyarete açıldı.

Arter’in 2023’te izleyiciyle buluşturduğu yeni sergilerinin ilki olan Bugün de Yaşıyorum, Türkiye çağdaş sanatının öncülerinden Cengiz Çekil’in bugüne kadar gerçekleşen en kapsamlı sergisi olma niteliğini taşıyor.

Cengiz Çekil (1945–2015), 1970’lerden itibaren eserlerinde gündelik hayatın içinden malzemeler kullanmıştır. Hazır nesneleri, yerleşik deyişleri ve formları bağlamlarından koparıp tekrarlayarak ve dönüştürerek çalışan sanatçı, sanatın alışılagelmiş tanımlarının ve kategorilerinin ötesinde, kolektif belleği harekete geçiren çok katmanlı yapıtlar üretir. Çekil, döneminin sosyo-politik iklimini belirleyen modernleşme, şehirleşme, küreselleşme, siyasal şiddet ve tüketim kültürü gibi olguları eleştirel ve nüktedan bir üslupla ele alır. Yerel ve güncel meseleleri, evrensel ve soyut formlarla bir araya getirerek ölüm, enerji, zaman ve inanç gibi kavramlar etrafındaki varoluşsal soruları irdeler. Sanatçı, yapıtlarının önemli bir bölümünde yer bulan saatler, gazeteler ve takvimler aracılığıyla gündemi, güncel eğilimleri ve dönemin hâkim düşünce sistemlerini ortaya koymakla kalmaz, zamanın tanımı ve temsili üzerine de düşünür. Çekil’in yapıtlarında özellikle 1980’lerden sonra öne çıkan anıt mezar ve sunak benzeri yapıların yanı sıra kurban ve muska motifleri gibi unsurlar, bir yandan bireyi şiddet ve korku yoluyla hizaya getirmeyi amaçlayan tehditkâr bir toplumsal düzeni ele alırken bir yandan da insanlığın akan zamanı işaretleyerek tüm kırılganlığı ve geçiciliğiyle yaşamı anlamlı kılma ihtiyacına dikkat çeker.

Bugün de Yaşıyorum isimli retrospektif sergi, sanatçının Günce (1976) başlıklı yapıtından esinle isimlendirilmiştir. Cengiz Çekil, bu eser için bir deftere yaklaşık iki ay boyunca her gün tarih atıp “Bugün de yaşıyorum” cümlesini damgalar. Defterin son sayfasında ise “Askere gidiyorum” ibaresi yer alır. Arter’in 4. ve 3. katlarında yer alan Bugün de Yaşıyorum başlıklı retrospektif sergi, Çekil’in yaşamı tüm zorluklarına rağmen kutlayan gündelik bir ritüel olarak konumlandırdığı üretimine ışık tutmayı ve sanatçının yapıtlarının halen güncelliğini koruduğunu vurgulamayı hedefliyor.

Arter’in güncel programlarına ilişkin daha detaylı bilgiye www.arter.org.tr adresinden erişilebilir. Pazartesi hariç her gün açık olan Arter, Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Kurumsal Sponsor Tüpraş’ın değerli desteğiyle, tüm sergilere giriş 24 yaş altı izleyiciler için her gün; Perşembe günleri ise her yaştan izleyici için ücretsiz. Arter Beraber üyeleri ise sergileri yıl boyunca ücretsiz ziyaret etmenin yanı sıra farklı ayrıcalıklardan faydalanıyor. Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan, arka bahçe alanlarına ve Galeri 0’da yer alan sergiye giriş için bilet gerekmiyor. Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın desteği sayesinde Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla Arter’e ulaşılabiliyor.

CENGİZ ÇEKİL HAKKINDA

Cengiz Çekil (Niğde, 1945–İzmir, 2015) lisans öğrenimini 1968 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’nde tamamladıktan sonra 1970 yılında devlet bursuyla gittiği Paris’teki École Nationale Supérieure des Beaux-Arts’da çalışmalarına devam etti. 1975 yılında Réorganisation pour une Exposition [Bir Sergi İçin Yeniden Düzenleme] başlıklı ilk kişisel sergisini açtı. 1975 yılının Ağustos ayında Türkiye’ye dönen Çekil, Ege Üniversitesi’nde Heykel dalında yüksek lisans yaptı. 1984 yılında sanatta yeterlilik derecesini alarak Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nün başına geçti. Bu dönemde İzmir’de etkin bir güncel sanat ortamının oluşması için çaba harcadı. Bu amaçla 1986 yılında Joseph Beuys’un Anısına Bir Başka Sanat Toplu Sergi Gösteri’sini, 1987’de Toplu Sergi’yi ve takip eden yıl Toplu Sergi 88’i düzenledi. 2001–2007 yılları arasında sürdürdüğü Güzel Sanatlar Fakültesi dekanlığı görevinin ardından 2008 yılında İstanbul’a taşındı ve sanat üretimini burada devam ettirmenin yanı sıra Beykent Üniversitesi’nde çalışmaya başladı. Aynı yıl, Yapı Kredi Kâzım Taşkent Sanat Galerisi’nde René Block’un küratörlüğünde ve Melih Fereli’nin danışmanlığında düzenlenen İstiklâl Serüveni Sergi Dizisi kapsamında Saat Kaç? başlıklı kişisel sergisini açtı.

Cengiz Çekil’in ilk retrospektif sergisi, 11 Mayıs–10 Temmuz 2010 tarihleri arasında Rampa İstanbul’da gerçekleşti. Vasıf Kortun’un küratörlüğünü üstlendiği bu sergi, Çekil’in 1974 ve 2010 yılları arasında ürettiği yapıtlarını bir araya getirdi. Sanatçı hayattayken düzenlenen son kişisel sergisi, 14 Eylül–26 Ekim 2013 tarihleri arasında Temizlik Beziyle başlığıyla yine Rampa İstanbul’da gerçekleşti. Çekil’in katıldığı sergiler arasında NEWTOPIA: The State of Human Rights (Cultuurcentrum Hof van Busleyden, Mechelen, 2012), I Am Still Alive: Politics and Everyday Life in Contemporary Drawing (MoMA, NY, 2011), 11. Uluslararası İstanbul Bienali (2009), Manifesta 5 (San Sebastian, 2004), 4. Uluslararası İstanbul Bienali (1995) ve 28. Devlet Resim ve Heykel Sergisi (Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, 1967) yer alır.

EDA BERKMEN HAKKINDA

Eda Berkmen 1985’te İstanbul’da doğdu. Yale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nü 2007 yılında bitirdi. Elgiz Müzesi’nde Koordinatör (2009–2011) ve Galerist’te Artistik Direktör (2011–2015) olarak görev aldı. 2016 yılında University College London, Central Saint Martins Kültürel Çalışmalar Bölümü’nde Kültür, Eleştiri ve Küratörlük yüksek lisans programını tamamladı.

2017’den bu yana Arter’in küratoryal ekibinde yer alan Eda Berkmen, kurumun sergi programı dahilinde Nil Yalter (Kayıt Dışı, 2016), Can Aytekin (Boş Ev, 2018), İnci Furni (Bir An İçin Durdu, 2019–2020), Saat Kaç? (Emre Baykal’la beraber; 2019–2020), Alev Ebüzziya Siesbye (Tekerrür, 2020–2021) ve Koyun Koyuna (2022–2023) sergilerinin küratörlüğünü yaptı ve bu sergilere eşlik eden yayınlara katkıda bulundu.

Bilgi için:              arter.org.tr

Adres:   Irmak Cad. No: 13 Dolapdere Beyoğlu 34435 İstanbul / T. 0212 708 58 00

Küratör: Emre Baykal… Galeri -1

Elina Brotherus’un Large de Vue başlıklı sergisi, sanatçının Arter Koleksiyonu’nda yer alan Large de Vue: Erik Satie’ye Saygı (2006) başlıklı fotoğraf serisini, daha yakın tarihli videolarından bir seçkiyle bir araya getiriyor. Küratörlüğünü Emre Baykal’ın üstlendiği sergi, Brotherus’un pratiğinin geçirdiği dönüşümlere genel bir bakış sunarken, üretiminin sanat tarihiyle olduğu kadar, müzik ve sesle olan ilişkisini de odağına alıyor. Large de Vue, 16 Mart 2023 tarihinden itibaren Arter’in -1 katındaki sergi mekânında ziyarete açıldı.

1990’ların ortalarından bu yana sürdürdüğü sanatsal pratiğinin erken dönemlerinde ağırlıklı olarak otobiyografik öğelerden yola çıkan Elina Brotherus, sanat tarihinden ve resim geleneğinden esinlenen biçimsel arayışlara yöneldiği daha sonraki fotoğraf ve video serilerinde de kendi imgesine yer vermeye devam eder. Yapıtını kişisel deneyimlerin ve anlatıların ötesine geçerek daha geniş bir manzaraya açtığı The New Painting [Yeni Resim, 2000–2004] ve takip eden serilerinde, Alman Romantizminin önemli temsilcilerinden Caspar David Friedrich’in resimlerindeki figürleri anımsatırcasına, kameraya sıklıkla yüzünü değil sırtını döner. Böylece kendini izleyiciyle birlikte aynı manzaraya bakan bir model olarak konumlandıran Brotherus, yapıtın biçimsel ve görsel niteliklerini, ışık ve renk değişimlerini araştıran izlenimci bir tavır benimser.

Sanatçının hem erken dönem işlerindeki otobiyografik unsurları hem de manzarayla sanat tarihsel referanslar üzerinden kurduğu ilişkiyi bir araya getiren kırk beş parçalık Large de Vue: Erik Satie’ye Saygı isimli fotoğraf serisi, Elina Brotherus’un kendinden önce yaşamış sanatçılara ve farklı sanat disiplinlerine duyduğu ilginin sonraki dönemlerde de artarak süreceğinin işaretlerini taşır. Fransız besteci Erik Satie’nin Aperçus désagréables [Nahoş Görünümler, 1908–1912] adlı bestesine eklediği, geleneksel müzik terimlerinden ziyade görsel ve kavramsal çağrışımlar içeren Large de vue [Geniş bakış], De coin [Köşeden], Visible [Görünür şekilde], Regardez [Bakın], En dehors [Dışarıda] gibi çalma talimatlarının her biri, Brotherus tarafından Kuzey manzaraları ve otoportrelerden oluşan fotoğraflarla eşleştirilip çerçeve camlarının üzerine işlenmiştir.

Large de Vue başlıklı sergide yer alan videolarda ise Elina Brotherus’un son dönemde gerçekleştirdiği üretimlerinde Fluxus ve müzikle kurduğu güçlü bağın izleri sürülebilir. Sanatçı, 2016’dan bu yana ürettiği fotoğraf ve video serilerinde gerek başka sanatçılardan doğrudan alıntılayıp yorumladığı (Gelbe Musik, 2017) gerekse kendi yazdığı (Rüzgâr Müziği, 2022) partisyon ve talimatları sahneleyerek, yapıtına yeni bir performatif katman ekler. Brotherus, Fluxus’a özgü bir ruhla gerçekleştirdiği Kromatik Gam ve Müzikal Parça adlı serilerinde ve Rüzgâr Müziği adlı yapıtında görsel veriyi sesle birleştirirken çağdaş besteci Max Savikangas ile işbirliği yapmıştır.

Large de Vue sergisi Arçelik’in teknoloji desteğiyle izleyiciyle buluşuyor.

Arter’in güncel programlarına ilişkin daha detaylı bilgiye www.arter.org.tr adresinden erişilebilir. Pazartesi hariç her gün açık olan Arter, Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Kurumsal Sponsor Tüpraş’ın değerli desteğiyle, tüm sergilere giriş 24 yaş altı izleyiciler için her gün; Perşembe günleri ise her yaştan izleyici için ücretsiz. Arter Beraber üyeleri ise sergileri yıl boyunca ücretsiz ziyaret etmenin yanı sıra farklı ayrıcalıklardan faydalanıyor. Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan, arka bahçe alanlarına ve Galeri 0’da yer alan sergiye giriş için bilet gerekmiyor. Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın desteği sayesinde Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla Arter’e ulaşılabiliyor.

ELINA BROTHERUS HAKKINDA

Elina Brotherus (d. 1972), video ve fotoğraflarında, tekrar eden temalar, resimsel unsurlar ve duygusal çağrışımlarla zamanın geçişine ve manzara içindeki insan figürüne odaklanır. Sanatçının genellikle büyük ölçekli ve simetrik kompozisyonlu yapıtları belli bir renk ve ışık kullanımıyla ayırt edilir. Brotherus, çoğu zaman kendi kendini fotoğraflasa da, kendisi karşısında nesnel bir gözlemci konumu almaktan, belgesel imaj üretimini yaşanmış kişisel deneyimlerle iç içe geçirmekten vazgeçmez. Kendi portrelerini çekerken ya uzun bir deklanşör kablosu ya da kendinden-zamanlı elektronik bir deklanşör kullanır. İzleyicilerin bakışını sekteye uğratmak amacıyla çeşitli boyutlardaki aynalardan ya da yüzeydeki yansımalardan yararlanır. Fotoğraflarını, önceden bir sahne tasarlamaya ihtiyaç duymaksızın, içinden ne zaman gelirse o zaman, mekâna herhangi bir müdahalede bulunmadan çeker. Mahremiyetini izleyicilerle arasına resmi bir mesafe koyarak teşhir eden sanatçı, fotoğraflarıyla izleyicileri içine alan bir tuval oluşturur. Otobiyografik yapıtlarında genellikle, her biçimiyle, yitirilen ya da aranan bir aşkı konu edinir. Brotherus, sanat okulundan mezun olduktan sonra, görmenin hegemonyası ve göstermekle göstermemek arasındaki ilişki meseleleriyle birlikte sanat tarihi tartışmalarına daha çok yoğunlaşır. Resimsel bir nitelik taşıyan fotoğraflarında, model olarak kendini kullanarak, insan figürünün manzaranın neresinde durduğunu, ışığın formu nasıl ortaya çıkardığını ve bakışın yönü altüst edildiğinde neler olabileceğini araştırır.

EMRE BAYKAL HAKKINDA

Emre Baykal (d. 1965), Boğaziçi Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. İstanbul Bienali’nde Direktör Yardımcısı (1995–2000) ve Direktör (2000–2005) olarak çalıştı. 2005–2008 arasında santralistanbul’un Sergiler Direktörlüğünü üstlendi. 2008 yılında Arter’de sergiler direktörü ve küratör olarak görev yapmaya başladı. 2013’te 55. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nun küratörlüğünü üstlenen Emre Baykal, 2016’dan bu yana Arter’in başküratörlüğünü yürütüyor. Emre Baykal, Arter’deki program dahilinde OyunBu | ThisPlay (2022–2023), Füsun Onur: Opus II – Fantasia (2021–2022), Tedbir (2021–2022), Ayşe Erkmen (Beyazımtırak, 2019–2020), Saat Kaç? (Eda Berkmen’le beraber; 2019–2020), Ali Kazma (zamancı, 2015), Füsun Onur (Aynadan İçeri, 2014), Volkan Aslan (Hatırlamayı Unutma, 2013), Haset Husumet Rezalet (2013), Mona Hatoum (Hâlâ Buradasın, 2012), Deniz Gül (5 Kişilik Bufet, 2011), İkinci Sergi (2010–2011), Görünmezlik Taktikleri (Daniela Zyman’la beraber; 2010–2011) sergilerinin küratörlüğünü yaptı ve pek çok yayına yazılarıyla katkıda bulundu.

Bilgi için:               arter.org.tr

Adres:   Irmak Cad. No: 13 Dolapdere Beyoğlu 34435 İstanbul / T. 0212 708 58 00

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ