Demokrat Zafer

Tüketiciler Mudanya’da Daha da Güçlü!

Tüketiciler Derneği’nin Mudanya Şubesi’nin ikinci kongresinde “Tasarruf Vurgusu” Mudanya’da gerçekleşen kongreye Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz ve Yönetimi’nin yanı sıra STK yöneticileri de katıldı. Kongre sonrasında Gül Durak başkan olurken yönetimi Gülseren Kaymaz, Sait Durmuş, Canan Şahin, Emine Topal, Sema Zorlu, Nurşen Güleç, Gönül Oylum, Aykan Atatekin, Beyhan Çalıbey’den Denetleme Kurulu ise; Hüseyin Aslan, Filiz Yener, Kasım Koldancı, Ayşe Taştekin, Mustafa Sezgin, Halil Atik’ten oluştu.

Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz; “Zor günlerden geçiyoruz. O nedenle her şeyden önce aldığımız harcadığımız her şeyde tasarruf edelim. Çünkü; başta emekliler olmak üzere yaşadığımız toplumda bizi bizden daha iyi anlayabilecek hiç kimse yok. Yeni Yönetim Kuruluna başkanımız Gül Durak nezninde başarılar dilerim” dedi.

Mudanya Şube Başkanı Gül Durak; yeni bir başlangıca merhaba dediklerini belirterek toplumun acilen beklediği elektrik, doğalgaz ve akaryakıt ürünlerinde indirim talep ettiklerini belirterek, “Hem vergilendirmede hem de maliyette tüketici lehine daha fazla ve daha iyi düzenlemeler bekliyoruz.” dedi.

Durak; “Tüketici yasa taslağıyla ilgili tüketici örgütlerinin görüşleri alınmamıştır. Bu sebeple taslak hakkında tam bilgi sahibi olmadığımız için bütüne dair eleştiri ve katkımızı sunacak durumda değiliz. Ancak basına yansıdığı kadarıyla taslak hakkında bilgi sahibiyiz. Devrim olarak sunulan tüketici yasa taslağındaki düzenlemeler tüketici örgütlerinin de dile getirdiği ve 2008 yılında TBMM’de yasa tasarısı haline gelen ve bir yıl içinde genel kurula indirilmediği için kadük olan yasa tasarısındaki düzenlemelerle hemen hemen aynıdır. Yeni bir şey söz konusu değildir. 2008 yılından beri bankaların 31 kalem üzerinden tüketiciden 5 yıl aldığı 70-80 milyar TL haksız kazançtan başta BKM ve BDDK olmak üzere Bakanlık ve dolayısıyla hükümet sorumludur. Bankaların tüketiciden 31 kalem üzerinden yılda 17 milyar TL aldığı tespiti bulunmaktadır. Bu haksız kazançla ilgili bugüne kadar neden tedbir alınmadığı tüketici tarafından sorgulanmaktadır” ifadelerini kullandı.

“CAYMA SÜRELERİ YETERSİZ”

Yeni düzenlemeleri değerlendiren Durak, “Bakanlığı tüketici lehine aldığı her kararı destekleriz. Genel olarak taslaktaki cayma sürelerini ve yaklaşımını olumlu değerlendirmekle birlikte yetersiz bulunmaktayız. Sorunların daha çok uygulamalardan kaynaklandığını savunmaktayız. Kredi kartından bir defaya mahsus kart ücreti alınacağı düzenlemelerde yer almaktadır. Kredi kartı yıllık faiz oranı yüzde 28, geciktirme faizi yüzde 33,84’tür. Ayrıca üye iş yerleri üzerinden alınan komisyon kredi kartının maliyeti 5-6 TL arasında değişmektedir. Kart ücretinin bir defa dahi olsa 50 TL olarak alınması haksızlıktır ve hakkaniyet ölçülerine aykırıdır” dedi.

“Ayıplı mal ve hizmet konusunda süre 6 aya çıkarılmaktadır” diyen Durak, “30 gün iken buna uyulmadı ki 6 ay olunca uyulsun. Burada önemli olan uygulanmalıdır. Tüketici ayıplı malı satıcı malı alacak mı yoksa servise mi yönlendirecek? Tedbir alınması gereken süreç budur” şeklinde konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ