Demokrat Zafer

MHP’li Meclis Üyesi Son Kez Uyardı! “DEPREM KAPIMIZDA… MUDANYA’MIZIN ACİL EYLEME GEÇMESİ GEREKİYOR!”

Kahramanmaraş merkezli ikiz depremin acıları kapatılmaya çalışılırken rota 14 mayısa kilitlendi. 14 mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Seçimleri ise birçok yapı taşını Türkiye’de değiştirecek. MHP Mudanya Belediye Meclis Üyesi ve Gurup Sözcüsü Bülent Erden, Mudanya Belediyesi’ne seslenerek “Acele edin zaman yok!” uyarısını tekrarladı.

Erden; ” Her siyasetçinin amacı aldığı oyları helal ettirmek ve halkının her kesimini düşünerek, empati yaparak icraatlarına yön vermek olmalıdır. İcraat makamındaki siyasetçinin başarı göstergesinin halkımızı düşünmek, halkımızın mutluluğunu sağlamak hatta hayır dualarını almak olduğu kanaatindeyim. Bu çerçevede bir çözüm önerisi olması umuduyla, eleştiri ve siyasi göndermelerden uzak olarak Sayın Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’a bir hususu hatırlatmak ve Mudanyalılara bir güzellik yapmasını bir müjde vermesini tüm samimiyetimle teklif ediyorum. Amacımız siyasi ikbal kaygıları ve hesaplarıyla bağcıyı dövmek, yıpratmak değil, sorunların çözümü için halkımızın hizmet almasına vesile olmaktır.

Halitpaşa Mahallemizde yapımı devam eden Kapalı Pazaryeri inşaatı bitirildiğinde şu an Ömerbey Mahallemizde kurulan Cuma Pazarı kapatılırsa hem Ömerbey Mahalle insanımız hem de Halitpaşa Mahalle sakinlerimiz için sıkıntılı günler yaşanacağı kanaatindeyim. Zira şimdiden halkın nabzını tuttuğumuzda tüm endişeler Ömerbey Mahallemizde kurulan Cuma Pazarının kapatılacağı, Halitpaşa Mahallemizde istenilmeyen bir trafik ve gürültü yoğunluğu yaşanacağı yönündedir. Demirhane mevki dolgu alanında bulunan eski Kapalı Pazar yerini hizmete açamıyorsunuz en azından Ömerbey Mahallesi’nde şu an kurulan Cuma Pazarı buraya kazandırılacak bir semt pazarı ya da Ömerbey Mahallesine Kapalı Pazaryeri kazandırılmasına kadar müsaade ediniz devam etsin. Mudanya’mızın nüfusu son TÜİK 2021 verilerine göre 105 bin kişiyi aşmıştır. Ömerbey Mahallemizde bulunan Cuma Pazarından çok sayıda vatandaşımız istifade etmektedir.
Bu vatandaşlarımızın pek çoğu orta yaşın üzerinde hatta yaşlı insanımızdır. Dolayısıyla Ömerbey Mahallesi’nden Halitpaşa Mahallesine giderek pazar arabalarını doldurup konutlarına gelmek onlar için ya büyük sıkıntı ya da imkansız olacaktır. Dar gelirli, yaşlı vatandaşlarımız bu uzun mesafeyi nasıl yürüyecekler? Pazar arabalarıyla şehir içi minibüslere düşmeden nasıl binip inecekler?
Taksi tutmaya kalksalar bütçelerine göre yüksek bedeller ödeyecekler. İnsanımızın küresel ölçekte yaşanan pandemi sonrası ekonomik maliyetlerin artığı bir dönemde semt pazarlarına erişiminin ve nispeten hesaplı alışveriş imkanının önemini hatırlatmak kıymetli halkımızdan aldığım oyların gereği boynumuzun borcudur. Mevsim koşullarını da göz önüne aldığımızda yağmuru, fırtınası, soğuğu göz önüne alınmalı halkı düşünerek gerekli adımlar atılmalıdır. Ömerbey Mahalle’miz de halkımızın istifade ettiği pazar mutlaka geliştirilerek imkan dahilinde kapalı bir alanda korunmalı, devam etmelidir.
Böylelikle haftanın bir günü de olsa Halitpaşa Mahallemizin trafik yükü de hafifleyecektir. Pazarcı esnafı ise Halitpaşa Mahallemizde bitirilecek pazar yeri tezgahlarının kendilerine olan parasal maliyetleri endişesini taşımaktadır. Ömerbey mahallesinde kurulan Cuma Pazarı, Halitpaşa Kapalı Pazar yerine taşınarak pazarcı esnafına ekstra tezgah maliyeti yüklenirse maalesef onlarda bu yükü sattıkları sebze meyve ve diğer ürünlere yansıtmak durumunda kalacak yani bedeli Mudanyalı’lar acı şekilde ödemek durumunda kalacaklardır. Diğer bir konu ise Mudanyamızda evde üreten, aile bütçesine katkıda bulunmak için çırpınan hakikaten ihtiyaç içinde olan fakat üreterek çalışarak ihtiyaçlarını alın terleriyle kazanma gayreti içinde olan kadınlarımız var. Bu fedakâr, çalışkan kadınlarımız için kapalı bir alanda mini bir çarşı mutlaka oluşturulmalı düşüncesindeyim. Hatta bu konunun toplumsal huzur, barış ve mutluluğumuz açısında ivedi şekilde çözüme kavuşturulması gerektiğine inanıyor ve kadınlarımıza sunacağınız fırsatlar ve kolaylıklar hususunda müjdeli haberlerle adım atmanızı öneriyorum. Başarı sizin başarınız olacak halkımız mutlu olacaktır. Kamuoyu önünde yaptığım çözüm odaklı bu önerimi samimiyet ve iyi niyet çerçevesinde değerlendireceğinizi ümit ediyor. Yaklaşan seçim takvimini de göz önüne alarak halkımızın kalbini kazanma yönünde hareket edeceğinizi umuyorum.” dedi.
Sözlerinin devamında Erden; Mudanya Belediyemizin, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından ilçe genelinde zemin ve yapı güvenliği konusunda harekete geçtiğini “ AFET STRATEJİ PLANI ” hazırlanacağını açıklamasını sevindirici bir haber olarak karşılıyor fakat Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın 2014’ten bu yana görevde olduğunu hatırlatarak yerel tarihe not düşmek istiyorum. Harekete geçmek için 46 bin 104 vatandaşımızın daha depremde ölmesi mi gerekiyordu? Zira Sayın başkan görevdeyken gerçekleşen ve pek çok vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremler (24 Ocak 2020 Elazığ Depremi, 30 Ekim 2020 günü Ege depremi,) yaşandı.

BASIN VE SİYASET MEKANİZMASI TALEP ETTİK
Her deprem sonrası basında “Mudanya Harekete geçmeli, İbret almalı, istinat duvarlarına dikkat” başlıklarıyla haberler makaleler yayınlanarak Mudanya Belediyemizin acilen harekete geçmesi istendi. Siyasiler açıklama yaparak Başkan Türkyılmaz’a çağrıda bulundu. Cevap alınamadı. Maalesef Sayın Başkan festivaller, kitap fuarları, havi fişek patlatmalarıyla günlerini geçirdi. Acil bir eylem planı bugüne kadar uygulamaya konulamadı. Hatta 26 Temmuz 2020 tarihinde Mudanya’mızın Şükrü Çavuş Mahallesi’nde Su Deposu Caddesinde Sardunya Sitesi B Blok’un ana taşıyıcı kolonu kendiliğinden patladı. 9 Katlı bina tedbir amaçlı hemen boşaltıldı ve olaylı şekilde yıkıldı. Bina yıkımında güvenlik tedbirlerini bile tam olarak alamayan bir yerel belediye gördük. Zira sözde kontrollü yıkım sonucunda enkaz altında canlı aradık. Artık Siyaset Zamanı Değil, Eylem Zamanı Amacım bu zorlu günlerde siyaset yapmak değil. Mudanya’lı çok geç kalındığının farkında ve diken üstünde. Halkımızın oylarının hakkını vermek adına vicdanen uyarma ve hatırlatma yapma zorunluluğu hissediyorum. Sayın Başkanın açıkladığı AFET STRATEJİ PLANI süreci en az 2 senelik bir zaman diliminde toparlanarak uygulanabilir. Sayın Başkanın “Yapacağız & edeceğiz “ söylemleriyle vakit geçirmemesini temenni ediyoruz. Mudanya’da hangi süre içinde uygulamaya alınacağı açıklanmayan ucu açık AFET STRATEJİ PLANI öncesinde hemen, şimdi ACİL EYLEM TİMİ kurularak derhal harekete geçilmelidir.
ACİL EYLEM ÖNERİM
1-) Mudanya Belediyemiz derhal İnşaat Mühendislerinden oluşan bir ekip kurmalı bu ekiple öncelikli olarak 1999 öncesi inşa edilenler olmak üzere mevcut tüm binaların zemin ya da bodrum katlarında yer alan ana taşıyıcı kolonlarını ve tüm binaları gözle dahi olsa işinin uzmanı İnşaat Mühendislerince kontrol etmeli, gerekirse temel elektronik cihazlar kullanılarak korozyona uğramış, rutubetten artık dökülmeye başlamış, delinerek gider boruları geçirilmiş, kesilerek marketlere alan kazandırılmış, çıkma, kapama yapılmış binaları ve yıpranmış ana taşıyıcı kolonları tespit ederek gereken ne ise hemen yapmalıdır. (Tahliye, mühürleme dahil)
2-) İlçemizdeki Okullar, ibadethaneler, istinat duvarları, trafo binaları, üst ve alt geçitler, kamu binaları (Belediye Binamız dahil) için özel bir ekip daha kurularak kısa sürede kontrolünün sağlanması. Zira ilçemizde 2 katlı olup 1934 tarihinde inşa edilmiş olan beton ve demir ömrünü tamamlamış İlkokul var. (12 Eylül İlkokulu eski bina)
3-) Doğal afetler siyaset üstü bir mesele olup Mudanya Belediyesinin Bursa Büyükşehir Belediyesi ile deprem ve bina kontrolleri konusunda mutlaka iletişime geçerek tüm vatandaşlarımız için, tüyü bitmemiş yavrularımız için işbirliğine başlaması acil ve önemli bir husustur. Afetin siyaseti olmaz.
4-) Mudanya’da yöneticisi olmayan apartmanlar, yönetim planı olmayan binalar tespit edilerek gerekli yasal uyarılarla apartman yönetici ve yönetim planları oluşturulmalı mutlaka deprem farkındalığı için apartman yöneticileriyle toplantılar düzenlenerek tüm apartmanlara uyarıcı, farkındalık artırıcı afişler asılmalı, deprem sırasında ana doğal gaz hattı kesici sistemi, elektrik kesildiğinde ortak alanlarında acil aydınlatma tesisatı bulunmayan apartmanlara gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır. Yapılması için yerel yönetim tüm yetki ve gücünü çok geç olmadan kullanmalıdır. Deprem çantalarının oluşturulması için çaba gösterilmelidir.
Acil olarak devreye alınacak bu 4 madde ile kolonu patlamaya hazır, kolonu kesilmiş, çatlamış, boru geçmesi için kolonu delinmiş, rutubetten dökülmeye başlamış, demirleri ortaya çıkmış pek çok bina taşıyıcı kolunu tespit edilerek gereken önlem alınmış pek çok can kurtarılmış olacaktır. Yapılması gerekenler sayfalar dolusu buraya eklenebilir, Mudanya Arama Kurtarma (MAK)’ ın araç ve ekip olarak genişletilerek kuvvetlendirilmesi, deprem toplanma bölgeleri, acil ihtiyaç aletleri barındıran deprem konteynerleri, vinçler, seyyar mutfaklar, gerekli hayati unsurlar belediyemizin AFET STRATEJİ PLANI içinde mutlaka olmalıdır. Artık 46 bin 104 vatandaşımızın hayatını kaybetmiş olması nasıl bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzu anlamamız için yeterli olmalıdır.
Mudanyamız için hemen harekete geçilmesi elzemdir. Yapılan gözlemler ve incelemeler bile pek çok hayatı kurtaracaktır. Tüm Sivil Toplum Kuruluşları deprem konusunda yerel yönetime destek vermelidir. Tekraren depremlerde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet acılı yakınlarına sabır, yaralılarımıza şifalar diliyorum.” dedi.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ