Demokrat Zafer

Efsane Belediye Başkanı Deprem Bölgesinde Yaraları Sarıyor!

Nilüfer İlçesi’nde 4 dönem belediye başkanı olarak görev yapan ve önceki dönem Millet İttifakı’nın Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı olan Mustafa Bozbey depremin merkez üssüne giderek depremzede vatandaşları dinliyor, ihtiyaçlarına melhem oluyor. Gözlemlerini basınla paylaşan Bozbey;

“Depremde zarara görmemek veya en az zarar ile kurtulmak elbette ki mümkün olabilir. Ancak bu noktada genel ve yerel yöneticilerin yapmakla görevli oldukları var:

1- Kentin fay hatlarının yer tespitleri yapılmalı (MTA’nın var olan tespitlerinin çizgisel olarak belirlenmesi).

2- Fay hatları üzerindeki yapıların kaldırılarak yeşil bant yapılması gerekir.

3- 1. derece deprem bölgesinde kent merkezinin ve şehrin nüfus yoğunluğunun artırılmaması gerekir.

4- Deprem bölgelerinde nüfus artışının (hatta nüfus azaltan projeleri uygulamak gerekir) önüne geçmek için sanayi alanlarına ilave alan asla yapılmamalı. Sanayinin deprem açısından daha güvenli bölgelere kaydırılması önemli.

5- Deprem bölgelerinde yapılacak yüksek katlı binalara ait farklı imalat şartları getirilmeli.

6- Deprem olacak. Bu durumda deprem öncesi yapılması gerekenleri (depremdeki organizasyon dahil) mutlaka etkin olarak yapmak, deprem olduğunda da daha az kayıpla atlatmamızı sağlayacaktır.

7- Bursa depreme hazırlıklı değildir. Nilüfer, deprem konusunda önemli projeler yapmıştır. Ancak kentin en tümünde bunları yapmak gerekir.

8- Kentsel dönüşüm yasası çok eksiktir. Önce insanlarımızı bilinçlendirmek gerekir.

Kentsel dönüşüm adı altındaki uygulamalar asla doğru olmamıştır. Bunların sıkıntısını ileride daha fazla göreceğiz.

Kentsel dönüşümün asıl amacı nüfusu artırmadan (hatta mümkünse azaltarak) oradaki yapıların deprem güvenliğini artırmak, kentsel dönüşüm bölgesinin kentsel insani ihtiyaçlarını gidermek için yapılmalıdır. Ancak asla böyle olmamaktadır.

Bakın yapılan kentsel dönüşüm alanlarına. Sadece binalar yenileniyor. Ancak bölgenin nüfusu artmış kentsel ihtiyaçlar yok. Bu insanlar o bölgede nasıl huzur ve güvenle yaşayacak?

9- Bursa kentsel dönüşüm, ilave sanayi alanları ile ve kaçak yapılarla (fabrikalarla) son yıllarda bir kez daha kirlenmiş ve deprem açısından daha da kötü hale gelmiştir.

Zihniyet değişmedikçe, bilim insanlarının dediklerini dikkate almadıkça, kent ve insan için çaba gösteren STK-teknik odalar vs. dikkate alınmadıkça bu afetleri yaşamaya devam ederiz!” şeklinde özetledi.

Bozbey sözlerinin devamında; ”Deprem Öncü İşaretleri İzleme ve Tahmin İstasyonları projesiyle Türkiye’ye örnek olan geçmişte başında bulunduğum Nilüfer Belediyesi, olası bir felakete hazırlıksız yakalanmamak için ilçenin değişik noktalarında kurduğu 9 istasyonla yer altı hareketlerini sürekli takip altında tutuyor. Projelerini “önce insan” felsefesiyle uygulayan bir anlayışa sahip olarak Marmara için kaçınılmaz olan deprem gerçeğine yönelik bilimsel çalışmalarımızı biran önce tamamlamalıyız. Kayıplarımızı bir kez daha büyük bir üzüntüyle anıyoruz. Depremde vefat edenlere Allahtan rahmet, kederli ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ