Demokrat Zafer

15 Temmuz sürecini atlatan da biziz, Allah’ın izniyle bu afeti de atlatacağız

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi şubat ayı toplantısı Büyükşehir Belediyesi ana hizmet binası Meclis Salonunda gerçekleştirildi.

MEMET CAN YEŞİLBAŞ – HÜSEYİN İZCİ / BURSADA BUGÜN

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi şubat ayı toplantısı Büyükşehir Belediyesi ana hizmet binası Meclis Salonunda gerçekleştirildi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş‘ın konuşmasından satır başları;

10 Şubat tarihine kadar Gaziantep‘in yaralarını sarmak adına oradaydık. İnsanlar evlerine giremiyor. Nurdağı’nda binaların yüzde 70’i yıkılmış durumda. Oturulacak bir tane bina yok. Üzüntümüz büyük.  Hatay bana göre 11 il içerisinde nüfus ölçeği ve bina sayısı itibarıyla en çok etkilenen şehir. 15 Temmuz sürecini atlatan da biziz, Allah’ın izniyle bu afeti de atlatacağız. Günlerdir kurum ve kuruluşların ve belediyelerimizin tamamını çalışma içerisinde görüyorum.

“DAYANIŞMAYLA BU GÜNLERİ ATLATACAĞIZ”

Kahramanmaraş‘a da üç dört saatliğine uğradım. Tüm kurumlar bir can kurtarabilmek için siper alıyor. O hüzün ve acıların içerisinde dönem dönem mutluluklar da yaşadık. Dayanışmayla bu günleri atlatacağız. Bursa olarak ilk andan itibaren zamanla yarıştık. Konya, Kocaeli, Denizli gibi Hatay da bulunan belediyelerimiz var. Genel sekreter yardımcımız daire başkanı ile 442 personelimiz bulunmakta. Hatay’da şantiye merkezi kuruyoruz desem abartmış olmayız.

“DEZANFORMASYONA ŞAHİT OLUYORUM”

Yardımlarla alakalı dönem dönem sosyal medyada farklı dezenformasyonlara şahit oluyorum. 11 vilayeti kapsayan bir felakette bazı aksaklıklar olması kaçınılmaz bir gerçektir. Bunlara takılmadan bir kişiyi bile kurtarabilir miyiz? Sorumluluğunu hatırlatmak istiyoruz. Hatay’da bize düşen görevler Hatay’a ulaşan yardımın dağıtılması çadır ve konteynerleri oluşturması, alt yapı kanalizasyon elektrik bağlantısı, seyyar duş ve tuvaletlerin oluşturulması.

“BEŞ GÜN BİSKÜVİYLE BESLENDİM”

Hatay’da evine giremeyen mağdurlar var. 80-100 tuvalette idare ediliyordu. İlk beş gün bende sadece bisküviyle beslendim. Aile sosyal bakanlığımıza psikolojik destek sağlanması konusunda üzerimize aldığımız sorumluluklar var. Bizati belediyeden vefat eden kardeşlerimiz var. Olayın şokunu atlatmış değiller. Bir süre sonra normalleşmeye başlayacaktır. Devletimiz gerçekten olaya çok hakim. 11 vilayete de sorumlu valilerimiz var. Depremzede kardeşlerimiz için şuana kadar itfaiye otobüs minibüs gibi pek çok ekipman gönderdik. Sadece Nurdağı da vefat sayısı iki bin dört yüz civarında. Bir abimiz aradı koskoca Bursa Büyükşehir Belediye’sinde cenaze aracı yok mu diye. Daha sonra kendisine cenaze araçlarını getirdiğimizi söyleyince kendisi de benden özür diledi. Tır kamyon gibi araçlarımız hizmete devam ediyor. 1000 civarında personelimiz çalışıyor. İhtiyaç olduğu sürece personel desteğimiz sürecek. 1500 den fazla tır gönderildi. 550 ekipman sağlık arama kurtarma gibi malzemeleri taşındı. Bölgeye giden diğer personellerimize en ücra köylere kadar dağıtım yaparken bir yandan da Bursa’da ciddi bir operasyon yönettik. AFAD, BTSO ilçe belediye başkanlarına yardım merkezlerine gelen yardımların getirilmesinde ciddi bir seferberlik olduğunda arkadaşlarım iletti.

 

“BELEDİYELERİMİZ GÜCÜ DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞMALAR YAPTI”

Kardeşlik mağazamızı gezdim. TÜYAP fuar alanı ilk günden itibaren tam bir lojistik merkezi gibi çalıştı. İkinci el ve ihtiyaç olmayan malzemeleri ayırt etmek gerekti. Özellikle bu konuda bir farkındalık oluşturmak adına her bir kişinin yaptığı yardımlarla ilgili daha dikkatli olması gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Osmangazi, Nilüfer, Mustafakemalpaşa, Orhangazi, Gemlik, Keles, Yıldırım’a kadar bütün belediyelerimiz gücü, nüfusu oranında çalışmalar yaptılar. İsmini sayamadığım kadar ne kadar yardım kuruluşu varsa hepsini de yürekten kutluyorum. OSB esnaf odaları dernekler hepsi seferber oldular. Sabah bir toplantı gerçekleştirdik.

“DEPREM GERÇEĞİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Yarın sabah STK’larla bir araya geleceğiz. Dünya göçebe oyunlarından kalan 58 konteyneri deprem bölgesine gönderdik. 200 Bursa’ya gelen depremzede kardeşlerimiz merinosta giysi ihtiyaçlarını temin edebilirler. Şimdiye kadar 5 bin aileyi gönderdik. Günlük ortalama altı yüz aile randevu oluşturmuş durumdalar. Fuar alanında hummalı bir çalışma var. Kardeş kart uygulaması ile şehir içi ulaşımda ücretsiz ulaşmalarını sağladık. Deprem gerçeğiyle karşı karşıyayız.

“NURDAĞI FARKLI BİR BÖLGEYE KURULUYOR”

Kalma yeri öncelikle belirlenen yurt ve misafirhanelerdir. Telefonla arayıp iki artı bir ev lazım gibi söylemler oldu. Asıl olan bu şehrin tekrar imar edilmesi ayağa kalkındırılmasıdır. Hatay Maraş Antep Adıyaman hepsi kıymetli şehirler hepsinin bir kıymeti var. Önemli sanayi kuruluşları ve zarar görmemiş durumdalar. Şimdi bizim o insanların çadırda 20 gün yaşanır ancak konteyner kentte bir kaç yıl yaşanır. Çok kısa sürede inşaatlara başlamak gerekiyor. Nurdağı yıkıldı yeni bir Nurdağı farklı bir noktada kuruluyor. Konteynır kentlerin oluşturulması önceliklidir. Çadıra göre daha kalıcıdır. BTSO 1000 konteynerlik bir kampanya başlattı. 1000 konteynerlik çilek mobilya yönetim kurulu başkanı Muzaffer çilek bizim söylediğimiz yerlerde Hatay merkez olmak kaydıyla 500 konteyneri yıldırım belediyemiz bir kampanya başlattı. Ağırlıklı Hatay olmak üzere Malatya Antep farklı şehirlerde. Mesele bu evler yapılana ve hayat normale dönene kadar insanları daha medeni ve sağlıklı bir ortamda hayatlarını geçirmekte temine etmektir.

“BU SİYASİ POLEMİK YAPILACAK BİR KONU DEĞİL”

Binlerce araç var. Bu bir siyasi polemik yapılacak bir konu değil. 19 yıldır belediye başkanlığı yapan biri olarak söylüyorum. O manzaraya baktığımızda son 50 yılın manzarasını görüyorum. Bazı binaların çizik bile almamasının açıklanabilir tarafı var. Usule uygun tekniklere uygun binalar yapmalıyız. Allah’ın afatından kaçmak mümkün değil ancak özellikle depreme hazırlıklı olabilmek adına en üst düzeyde tedbirlerimizi almalıyız. Son yıllarda ciddi çalışmalar yapıldı ancak her kamu kuruluşunun belediyenin ekipler oluşturup bunu bir masraf gider olarak görmeden çalışmalar yapılması gerektiği ortaya çıktı.

 

“DEPREM DEVAMLI GÜNDEMDE OLMAK ZORUNDA”

Deprem devamlı gündemde olacak olmak zorunda. İzmir’de deprem oldu bir ay sonra unuttuk. İzmir’deki kaybın yirmi katı Osmaniye’de oldu. Kentsel dönüşümü hızlandırmak zorundayız. 300-400 mesaj geldi. Herkes evimizi yıkın ve yenisini yapın diyor. Üzerimize düşen sorumluluklar var. Bunu herkesin bilmesi gerekiyor. Seçim hepimizin. Bursa’nın bir geleceğinin olması için her adım kentsel dönüşümle olacak. Bu iş vatandaşlarımızın canını kurtarmak eşdeğerdir. Deprem tehlikesini bütüncül olarak ele alıyoruz. Belediyemiz verileri yolladı analizleri yaptı. 2020 yılından beri süreçte 650 bin yapının bina envanterini oluşturduk. Merkez Osmangazi Nilüfer, Gürsu, Kestel için çalışma tamamlandı ve diğer ilçeler içinde yapacağız. Projenin ilk etabını 18 ay içinde tamamlamış olacağız. Bursa Teknik Üniversitesi ile ortaklaşa olarak pilot bölge olarak alanlarda zemin sorunlarının haritalandırılması süreci devam etmektedir. Diğer analizlerle birlikte kentsel dönüşüm strateji belgesinin oluşturulmasını sağlayacağız ve bakanlık onayına sunacağız.

“DEPREM ÖNCESİNİ ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ”

Yaptığımız çalışmaları sismik tehlike haritasının çıkartılması, üst yapı çalışmaları, kentsel dönüşümü çalışmalarını sınıflandırmalıyız. Deprem öncesini ivedi olarak çalışmak zorundayız. Hepimiz taşın altına elimizi koymak zorundayız. Ülkemizin bir deprem bölgesi olduğunun bilincindeyiz. Hepimizin kalbi deprem bölgesindeki kardeşlerimizin için titriyor. Süreç şuan devam ediyor ve orayı sahiplenme durumumuzun devam etmesi gerekiyor. Rabbim böylesi büyük felaketlerden ülkemizi korusun.

“3 AYLIK MAAŞLARIMIZI DEPREM BÖLGESİNE YÖNLENDİRİLMESİNİ ÖNERİYORUM”

Maaşını bağışlayan farklı yardımlarda bulunanlar oldu. Şubat, Mart ve Nisan ayının ücretlerinin deprem bölgesine yönlendirilmesini sizlere teklif ediyorum. Sayın Deniz Baykal‘a Allah’tan rahmet diliyorum. Ailesi ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ