Demokrat Zafer

Biyogaz Santraline Karşı İYİ Eylem!

Bursa’nın Yenişehir ilçesi Akbıyık köyünde, Biyokütle Enerji Santrali kurulmak isteniyor. Bölge hakkı, santralin, tarım toprağını, suyunu zehirleyeceğini belirterek bugün köyde eylem yaptı.

Bursa’da köylüler, biyogaz santraline karşı eylem yaptı

Yenişehir Kirazlıyayla köyünde, bakır ve çinko madenî atık tesisi kurulmasına karşı mücadele devam ederken, şimdide Akbıyık köyüne Biyokütle Enerji Santrali kurulmak isteniyor. Bölge halkı kurulması planlanan santralin, tarım toprağını, suyunu zehirleyeceğini belirterek bugün köyde eylem yaptı. Eyleme, Doğader, Kimya Mühendisleri Odası, Bursa Barosu ve siyasi parti temsilcileri destek verdi.

“UYGUN OLDUĞUNA DAİR RAPOR VERİLDİ”

Köylülerin, “Sağlıklı yaşamak istiyoruz” “Gaza gelme temiz havaya gel” “Akbıyık’ta Biyogaz santrali istemiyoruz” döviz ve pankartı açtığı eylemde, basın açıklaması yapan çevreciler, hazine arazisine kurulacak santralin, bölge halkının hiçbir görüşü alınmadan ve bilgilendirme yapılmadan, çeşitli katı atıklar yakmak suretiyle elektrik üretmek amacıyla Biyokütle Enerji Santrali kurulması için EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından önlisans verildiği ve yine Bursa Valiliği (Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü) tarafından yapılmasının uygun olduğuna dair rapor verildiğine dikkat çekti.

“BİRÇOK BİLİMSEL RAPOR İLE DE KANITLANDI”

Yaşam alanında yapılması planlanan katı atık yakma tesisi gibi yapıların, hem çevre hem de insan sağlığı üzerine olan zararları birçok bilimsel rapor ile de kanıtlandığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yapılması planlanan katı atık yakma tesisi, Akbıyık ve Orhaniye Mahallerimize 2 km, Çiçeközü ve Osmaniye Mahallelerine ise sadece 2,5 km mesafededir. Bilim adamları uzmanların belirttiği olumsuzluklardan ilk olarak etkilenecek olan bu yerleşim yerlerinde yaşayan biz çevre halkı olacağız. Ayrıca çok uzak mesafede olmayan Yenişehir ovası ve Yenişehir’de yaşayan halkımızda eninde sonunda bu katı atık tesisinin olumsuz etkilerine maruz kalacaktır.”

“ÇEVRE SAĞLIĞINA CİDDİ SORUNLAR  OLUŞTURACAK”

“Bölge önemli bir tarım alanıdır. Yetiştirdiğimiz farklı tarım ürünleri ile hayatlarımızı devam ettirdiğimiz gibi ülke ekonomisine de katkılar sunmaktayız. Çevre Sağlığına ciddi sorunlar oluşturacağını düşündüğümüz, planlanan tesis alanında kalan bölge 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Tarım Alanı” olarak belirlenmiştir. Tesisin yapımının önünü açmak için Yenişehir ve Büyükşehir Belediyesi tarafından önümüzdeki günlerde yapılması gerekecek olan imar değişikliğini de kesinlikle uygun bulmuyoruz.”

“MAHKEME KARARLARI İLE YAPIMLARI KESİN OLARAK DURDURULDU”

“Aynı şekilde Akbıyık’ta yapılması planlanan Biyokütle Enerji Santrali’nin benzerleri geçtiğimiz yıllarda Bursa Büyükorhan ve Samsun Çarşamba’da yapılmaya çalışılmış, tarım alanlarında bulunduğu, çevre ve halk sağlığına vereceği zararlar dolayısıyla bölge halkının mücadeleleri sonrası mahkeme kararları ile yapımları kesin olarak durdurulmuştur.”

“VERİLEN İZİNLERİN İPTAL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ”

“‘Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.’ hükümlerini içeren Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 56. Maddesine istinaden, sağlıklı yaşam önceliğimiz en temel hakkımız olan ek’te imzaları bulunan bölge sakinleri olarak, Yenişehir Akbıyık mahallesinde yapılması planlanan insan ve çevre sağlığına önemli zararları olacak olan “Biyokütle Enerji Santrali” için verilen izinlerin iptal edilmesini ve bu tesisin yapımına kesinlikle karşı olduğumuzu kesin olarak bildirir, Devlet büyüklerimiz tarafından gereğinin yapılmasını istiyoruz”

“BİYOGAZ SANTRALİNİN YAPILMASI KÖYLÜYÜ BİTİRİR!

Köylünün isyanına İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanı Ercan Özel ve Yönetimi de destek verdi. Özel;

“Akbıyıklıların yanı sıra Bursa Barosu, Kimya Mühendisleri Odası, DOĞADER, Osmaniye ve Orhaniye muhtarları, kentlilik bilinci olan hassasiyet sahibi vatandaşlarımızın katılımıyla düzenlediğimiz, “Biyogaz Santrali İstemiyoruz” konulu basın açıklamamız ile bölge halkımızın sesini tüm Türkiye’ye duyurmaya çalıştık.

Çevreye ve insan sağlığına zararları bilimsel olarak kanıtlanan Biyogaz Enerji Santrali yapmanın, bölgeyi ve insanlarını ölüme terk etmekle eşdeğer olduğunu hepimiz biliyoruz.

İYİ Parti olarak uzmanlarla yaptığımız görüşmelere ve çok sayıda bilimsel araştırmaya göre biyokütle santralleri kömürlü termik santrallerden daha fazla atmosfere partikül madde, karbondioksit, karbonmonoksit ve azotdioksit gazları bırakıyor. Bu gazların ne kadar zehirli olduğunu izah etmeye gerek olmadığını düşünüyorum. Bu nedenle Akbıyıkta yapılması planlanan tesis ciddi hava kirliğine yol açarak hem çevre hem de bölge insanlarımızın sağlığı üzerinde büyük bir tehdit oluşturacak.

Yılda minimum 35.000 ton katı atık yakılacak olan tesisin yerinin, imar planlarında tarım alanında olması yapım işleminin önünde bir engel olarak görünse de çevreye ciddi zarar verecek olan firma, Yenişehir ve Büyükşehir Belediyelerine başvurarak 1/1.000 ve 1/5.000’lik planlarda tarım alanı olarak geçen yerin plan değişikliği ile tesisin yapılacağı bölgeyi tarım alanından çıkarılmasını talep edecek.

Biz İYİ Partililer olarak Akbıyık ve çevre mahalle sakinlerimizin yanında olduğumuzu tekrar bildiriyor, belediye meclislerinde Akbıyık halkının aleyhine alınacak ve onların zehirlenmelerine sebep olacak karara karşı çıkacağımızı ve zamanı geldiğinde hukuki yollara başvuracağımızın bilinmesini şimdiden istiyoruz.

Ayrıca Yenişehir’de ki yerel yöneticilerin Akbıyık halkının bu önemli sorununa sessiz kalmalarını onları çaresizce ortada bırakmalarını da kabul etmiyoruz.

İYİ Parti olarak bugüne kadar bizlere ihtiyaç duyulan her yerde vatandaşlarımızın yanlarında olduk. Bugünden sonrada seslerini daha gür duyurmak ve haklarını savunmak için Akbıyıklı vatandaşlarımız ile birlikte hareket edeceğiz.

Akbıyık ve o bölgedeki yerleşim alanlarında çevre ve halk sağlığına yönelik ciddi sorunlar oluşturacak olan Biyokütle Enerji Santrali’nin iptali için mücadele edeceğimizin ve bu çevre katliamına sessiz kalmayacağımızın kamuoyu tarafından bilinmesini özellikle istiyor saygılarımı sunuyorum.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ