Demokrat Zafer

EYT’de Umutları Erdoğan Yeşertti! Yılbaşına 2 Gün Kala SGK Kilitlendi… e-Devlet Çöktü!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de Emeklilikte Yaşa Takılanlar’a (EYT) ilişkin toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT düzenlemesiyle ilgili detayları paylaşarak, ”Bugün sizlerle paylaşacağımız düzenleme ile yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır. Hak sahibi vatandaşlarımızın bir kısmı hizmet birleştirme ve borçlanma işlemlerini zaten başlatmıştır. Diğer vatandaşlarımızın işlemlerini de kısa sürede tamamlayacağız” dedi. Yapılan bu açıklama dün sabaha karşı 81 ilin SGK Müdürlüklerinde izdihama neden oldu. EYT düzenlemesini anlamayan vatandaş sabaha karşı 03,00’de SGK Müdürlükleri önünde kuyruğa girdi. Konuyla ilgili Bursa’nın tanınmış SGK Uzmanları Mali Müşavirleri Tugay Yıldızhan, Ali Tümtürk ve Ahmet Özkan konuyu yanlış algılayan EYT mağdurları için gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

SGK Uzmanı Mali Müşavir Tugay Yıldızhan;

“28/12/2022 tarihinde EYT açıklayarak 2.5 milyon insanın umudunu yeşerten Sn. Cumhurbaşkanı yerinde bir karar vererek tükenmiş olan umudumuza ışık oldu .Yalnız bu kadar önemli bir konuyu 28/12/2022 akşamında açıklamak ne kadar doğru ? Vatandaş açıklamadan sonra sabah namazında SGK  İL MÜDÜRLÜKLERİNDE kuyruk oluşturmaya başladı. Vatandaşlarımızın bu işlemleri yani borçlanma işlemlerini  e-devlet üzerinden yapabilir , saatlerce sırada beklemesine hiç gerek yok. Yada  borçlanma talep dilekçesi (5510.41 md) ile muhakakk PTT ile İADELİ TAAHÜTLÜ olarak İL MÜDÜRLÜKLERİNE YIL BİTMEDEN posta yolu ile gönderilebilir. Sadece Bağ-Kur ihyası (silinmiş olan bağkur borçları)işlemleri için SGK’ya gitmesi gereklidir. Bunun içinde yapılandırma ve borçlanma işlemlerini bekleye de bilirler . Yada İHYA DİLEKÇESİ’ ni de PTT ile yıl bitmeden gönderebilirler.

Sn. Cumhurbaşkanı’mız bu kararı bu kadar geç açıklaması sebebi nedir. Çünkü 2022 yılı sonuna kadar borçlanma işlemleri şuan ki asgari ücretten 2023 yılına kalır ise borçlanma işlemleri bulunduğu yıldan ödeyecektir. Yani bu kadar güzel bir çalışmaya imza atan devletimiz hem sevindirdi hem üzdü . Borçlanma tutarlarının karşılaştırma tablomuzdan da göreceğiniz gibi fark rakamları yüksektir. Şuan ki enflasyon da 2022 yılı borçlanmalarında zorlanacak vatandaş, 2023 yılında nasıl ödeyecek .

– Borçlanma hangi dönem, hangi tarihler arası için yapılacak olursa olsun, aynı şekilde borçlanma primi hangi tarihte ödenecek olursa olsun fark etmez, asgari ücret üzerinden borçlanma yapacaklar için borçlanma başvurusunun yapıldığı tarihte geçerli olan asgari ücret esas alınır.

– Askerlik ve doğum borçlanmalarında, sigorta primine esas kazanç alt sınırı (brüt asgari ücret) ile üst sınırı (alt sınırın altı buçuk katı) arasında kalmak şartıyla, borçlanma yapacak kişinin kendi belirleyeceği prime esas kazancın yüzde 32’si tutarında prim alınmaktadır. Bunun yüzde 20’si uzun vadeli sigorta kolları (malullük – yaşlılık – ölüm sigortası), yüzde 12’si genel sağlık sigortası için alınmaktadır. Yurtdışı hizmet borçlanmasında ise prime esas kazancın yüzde 45’i tutarında prim alınmaktadır

– Hizmet borçlanması için başvuru yaptıktan sonra ödenecek miktar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ilgili kişiye bildirilmekte, bu bildirim tarihinden itibaren bir ay içerisinde ödemenin yapılması gerekmektedir. Yurt dışı borçlanmasında ödeme süresi 3 aydır. Aksi taktirde tekrar başvuru yapılması gerekmektedir.

– Hizmet borçlanması kapsamında ödenen tutar, bu borçlanmaya bağlı olarak herhangi bir işlem yapılmamışsa (örneğin emekli aylığı bağlanılmamışsa), tekrar geri alınabilmektedir.

– Her çocuk için en fazla iki yıl olmak üzere en fazla üç çocuk için doğum borçlanması yapılabilir.

EYT personellere kıdem tazminatı ödemeleri için KGF kredi desteği vereceğini söyleyen Sn. Cumhurbaşkanı peki borçlanmalarını ödemesi için banka banka gezen ve yüksek faizden kredi kullanmaya çalışan vatandaşlarımız için ne gibi bir finans desteği sağlayacaklar .

Son olarak şunu söylemek istiyorum , e-devlet sistemini boş yere meşgul edilmemesi ve devletimizin acilen çökmüş olan sisteme müdahalesi  gerekmektedir. Yıllardır  beklenilen mağduriyete ne kadarda seçim startına girilmiş olduğumuz dönemde çare bulunulsa da imzalayan tüm yetkililere teşekkür ederiz.

BORÇLANMA ŞEKİLLERİ 2022 / ASGARİ TUTAR 2023 / ASGARİ TUTAR FARK
ASKERLİK BORÇLANMASI (18AY) 37.272,96 TL 57.646,08 TL 20.373,12 TL
1 ÇOCUK BORÇLANMA 49.697,28 TL 76.861,44 TL 27.164,16 TL
YURT DIŞI BORÇLANMASI 34.943,40 TL 54.043,20 TL 14.099,80 TL
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ