Demokrat Zafer

“HASTA ŞİKAYETLERİNİN ÖNÜNE YALIN SAĞLIKLA GEÇİLEBİLİR”

Medicabil Yalın Sağlık Enstitüsü Koordinatörü Prof. Dr. Aysun Yılmazlar, Bursa Tabip Odası (BTO) üyelerine yalın sağlık ve kalite yönetim sistemi hakkında sunum yaptı.
Yalın sağlık sistemini ve sağlıkta kalite yönetimi hakkında bilgi paylaşımının yapıldığı seminerde, BTO Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş ve oda üyeleri hazır bulundu.

HABER OSMAN ÇETİN


Aynı zamanda BTO sosyal medya hesaplarından canlı olarak paylaşılan seminerde yalın sağlık ile beraber gelen tasarruf anlayışı hakkında bilgilendirmede bulunan Prof. Dr. Aysun Yılmazlar, “Yalın sağlık, sağlık süreçlerinde hastane içerisinde sağlıkla ilgili olmayan kısımlarda dahi (çamaşırhane, idari birimler, yemekhane vs.) gerek zamansal gerek de ekonomik israfın önüne geçmektir. Bu israfın önüne geçme sürecinde bize yardımcı olacak araçlar da yalın araçlardır. Peki, sağlıktaki israfın boyutları nelerdir? Hastanın tedavi sürecinde tedavi ile alakası olmayan gereksiz iş ve işlemler, gereksiz beklemeler, stok hataları (aşırı stok, sıfır stok) ve en önemlisi de önlenebilir tıbbi hataları ve iletişim hataları. Yani doktor-hemşire, doktor-hasta ya da hemşire-hasta arasında meydana gelen iletişim problemleri. İşte bu hataların tamamı bir bütün olarak hastalara olumsuz dönüş yapıyor. Bu israf kalemlerine şunu da ekleyelim; kullanılmayan yeteneklerimizin de bir israf olarak görülmesi lazım” dedi.


“TÜRKİYE’DE YALIN SAĞLIK BİLİNMİYOR”
Yalın sağlık sisteminin Türkiye’de henüz bilinmeyen ve genel olarak uygulanmayan bir sistem olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yılmazlar, sistemin ilk olarak Japonya’daki üretim ekonomisinde uygulanmaya başlandığını daha sonra da ABD’de sağlık sistemine taşındığını söyledi.
YALIN SAĞLIK ÇAĞRISI
Hastaların, hastanelerle ilgili şikayetlerinin önüne geçebilmek için yalın sağlık sisteminin kullanılması önemine vurgu yapan Yılmazlar, hastane yöneticilerine ve sağlık sektörüne yalın sağlık anlayışına geçme çağrısında bulundu.
BTO Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş da, “Yalın sağlık anlayışı hakkında Prof. Dr. Aysun Yılmazlar’dan çok değerli bilgiler aldık. Faydalı bir seminer oldu. Kendisine teşekkür ediyoruz” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ