Demokrat Zafer

BURSA’NIN ULAŞIM TARİHİ MASAYA YATIRILDI

Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) toplantı salonunda organize edilen konferansta Bursa’nın Ulaşım Tarihi ele alındı. Araştırmacı yazar Kimya Mühendisi Y. Kenan Yetişen, 150 yıllık araba kültürü geçmişinden başladığı konuşmasında, 1878 göçleri ile Bursa’da baş gösteren araba, imalat ve yol ihtiyacını tarihi fotoğraf görselleriyle açıkladı. 1800’lü yıllarda Bursa’da 50 metre uzunluğunda bir caddenin bile olmadığını ve çıkmaz sokaksız cadde, ana arter ve sokak olmadığını vurgulayan Y. Kenan Yetişen, 1855 depremi sonrasında kentin harabeye dönüşmesi üzerine ulaşım konusunun ciddi biçimde ele alındığını kaydetti.


Yaklaşık bir saat süren konferansın moderatörlüğünü Makine Mühendisi İbrahim Mart yaptı. “Bursa Ulaşım Tarihi” isimli bir kitabı da bulunan Kimya Mühendisi Y. Kenan Yetişen, 1850’li yıllarda Ahmet Vefik Paşa önderliğindeki heyetin, şehir içinde gerçekleştirdiği ulaşım seferberliğini de tarihi belgelerle anlattı. 2000 yıllık Bursa şehrinin çevresine son 50 yılda yapılan devasa fabrikaların bulunduğu organize sanayi bölgelerinin sayısının 20’yi geçtiğine dikkat çeken Y. Kenan Yetişen, artan nüfusla birlikte buna karşın kent yöneticilerinin yıllardır kent içi ulaşımda etkili olacak yol ve tesis yapımlarında hassas davranmadıklarını gözlemlediğini belirtti.

Obezleştirici ve ulaşım ağına uzak yatırımlar, ücret politikası, kavşak yapıları, köprüler, trarnvay hattı, akıllı kent yaşamı, akıllı şehir vizyonu, deniz yolu taşımacılığı, hava yolu taşımacılığı, demir yolları ve akıllı ulaşım sistemleri konusunda da önemli bilgiler veren Yetişen, doğru politikalar, doğru hizmet ve teknolojiler ile ortak payda da şehrin trafik sorununun çözülebileceğini ifade etti.
Konferans, Bursa Ulaşım Tarihi isimli fotoğraf sergisinin açılışı ve gezilmesiyle son buldu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ