Demokrat Zafer

Mahkeme Kararına Rağmen Osmangazi Belediyesi’nden Engelli Aileye Büyük Taciz!

“Osmangazi Belediyesi, engelli bireyleri de olan bir aileyi yol açma bahanesiyle kamulaştırdığı evden atıyor. Süreç yasal olsa da, bir alternatif oluşturulmadan ailenin tahliye edilmesi vicdanları sızlattı. ” haberi bu spotla geçtiğimiz hafta başında vermiştik. 2. İdare Mahkemesi 2021/1121 numaralı kararla Muradiye Külliyelerinin de içinde bulunduğu Yahşibey Mahallesi 4811 ada 1 parselde bulunan 3 katlı müstakil bina için “Yürütmeyi Durdurma Kararı” verdi. Nazmiye Tabak “Alzheimer” hastası, baba Oktay Bakırcı “Psikiyatri” hastası ve küçük kızı Gizem Bakırcı “Zihinsel Engelli” olarak hayatta kalma mücadelesi veren ailenin mahkeme sevinci ise çok kısa sürdü. 5 Kasım cumartesi günü engelli aileye polis destekli zabıta gelerek “boşaltın” talimatı verdi. Fen İşleri Müdürlüğü emri ile geldikleri anlaşılan zabıtaya aile “görev ve boşaltma” ile ilgili resmi yazılarının olup olmadığı, yok ise resmi yoldan hiçbir çalışma yapılamayacağını belirtmesine rağmen gelen ekibin “2 dakikada yıkım kararını” çıkartacağını iddia ederek gittikleri belirtildi.

İtiraza Bursa 2. İdare Mahkemesi, “…Osmangazi İlçesi, Yahşibey Mahallesi, 4811 Ada 1 parsel sayılı taşınmazın kamulaştırılması sebebiyle 06.10.2022 tarih ve 74846 sayılı yevmiye numarası ile terkin edildiği görülmekte olup bu haliyle söz konusu kamulaştırma işleminin davacının mülkiyet hakkına müdahale edilmesi sonucunu doğurduğundan, uygulanmaya devam edilmesi halinde davacı açısından telafisi güç zararlar doğabileceği anlaşılmaktadır.” diyerek ailenin yürütmeyi durdurma talebini kabul etti.

Ailenin imar planı değişiklikleri konusundaki yürütmeyi durdurma talebinde ise mahkeme “Osmangazi Belediye Meclisinin 02.05.2007 tarihli, 445 sayılı ve Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinin 14.06.2007 tarihli, 380 sayılı kararları ile kabul edilen 1/1000 ölçekli Muradiye koruma amaçlı uygulama imar planının ve Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 17.07.2008 tarihli 487 sayılı kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve taşınmazın beş yıllık imar programına alınmasına ilişkin Osmangazi Belediye Meclisinin 17.05.2021 tarih ve E:2021/89, K:234 sayılı kararı yönünden yürütmesinin durdurulması isteminin reddine” diyerek hükmetti.

NE OLMUŞTU?

Osmangazi Belediye Fen İşleri Müdürlüğü’nden, Nazmiye Bakırcıyı arayan bir yetkili Encümen kararıyla evin yol projesinde kaldığını ve kamulaştırma kararı alındığını bildirdi. Uzlaşma için de 200 Bin TL fiyat teklifinde bulundu.  Fakat aile teklifi kabul etmeyince karar mahkemeye taşındı. Mahkeme istimlak kararı vererek fiyat teklifini 283 Bin TL’ye çıkarsa da aile konuyu istinaf mahkemesine taşıdı. İstinaf Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden 3 bilirkişi atadı. Bilirkişilerin raporunda “Burasının kamulaştırılamayacağını, imar mevzuatına ve kamu yararı olmadığına karar vermiştir.” denildi.


OSMANGAZİ BELEDİYESİ’NDEN ŞOKE EDEN ADIM
İstediği sonucu alamayan Osmangazi Belediyesi bu kez akıllara zarar bir adım atarak konuyu Büyükşehir Belediyesi’ne taşıdı. Muradiye Külliyelerinin de içinde bulunduğu Yahşibey Mahallesi 4811 ada 1 parselde bulunan 3 katlı müstakil binanın “Kapalı Çarşı ve Hanlar Bölgesi Cumhurbaşkanlığı Acil Kamulaştırma Kararı” kapsamı içinde Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kamulaştırıldığı ortaya çıktı. Kararın ardından da Osmangazi Belediyesi, Bakırcı ailesine 26 Ekim 2022 tarihine kadar evi tahliye etmesini isteyen bir yazıyı gönderdi.


BABA BAKIRCI’NIN FERYADI
Ben ne yapayım şimdi” diye çaresizce içinde bulunduğu durumu anlatan “Psikiyatri” hastası Oktay Bakırcı; “Ben yer bilmem gök bilmem. 2018 yılında başlatılmış bu işlem. Başlarken de hiç haberimiz olmadı, ne posta ne telefona mesaj. 3,5 yıl içeriden bilgi vermeden bu işlemi adım adım planlamışlar. Adrese tebligat gelince il dışındaki oğlumu aradım. Komşularımdan sağ olsun bir kardeşim oğluma mevzuyu anlatınca çocuk apar topar yanımıza geldi. Mahkemeye başvurduk. Mahkeme bilirkişi tayin etti ve kamulaştırmada “KAMU YARARI” olmadığı için yapılan işlemin hukuksuz olduğunu belirtti. 200 bin liradan 283 bine çıkan teklifle şimdi bizi 26 Ekimde tahliye edecekler. Ben hasta bir adamım. Evde de benim dışımda iki raporlu ailemden insan var. Söyleyin bana ben ne yapayım şimdi? Belediyeye kafa mı tutayım, silahı alıp kendime mi zarar vereyim! Vali Bey’le görüşmek istedik onu dahi başaramadık. Osmangazi Belediyesi tarafından başlatılarak iki belediye meclisinde de onaylanan “Kamulaştırma” işlemlerinin “hukuki yaptıkları” iddiası buna engel oldu. Allah’ı Peygamber’i olan vicdan sahibi siyasilere STK Yöneticilerine sesleniyorum, bize yol nizam göstersinler, biz şimdi ne yapalım?” dedi.


HUKUKİ AMA VİCDANİ Mİ?
Dezavantajlı grupta olan Bakırcı ailesinin kamu kurumu olan Osmangazi Belediyesi tarafından mağdur edilmesi sürecinde yasal işlemlerde sorun olmasa da, zaten ekonomik yetersizliği olan ailenin var olan evlerinden çıkartılıp kümes bile alınamayacak 283 bin lira gibi komik bir kamulaştırma bedeli ile evsiz bırakılması vicdanları sızlattı. Oysa, hali hazırdaki evleri kamulaştırılması var olan evlerinde yaşamaya devam edecek olan ailenin şimdi 283 bin lira kamulaştırma bedeli ile sokağa atılması oldukça düşündürücü. Aile içi alternatif çözüm bulmak yerine kamunun gücünü ve yasal süreci işleten Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, bir kez daha garip gurabanın değil gücü ve parası olanın yanında olduğunu gösterdi. Zengine gelince kedi gibi olan Dündar, iş fakir fukara garip gurabaya gelince şahin oluyor. Kentsel dönüşümle tuzu kurulara lüks konut yapıp dağıtan Dündar’ın konu mazluma gelince kılının bile kıpırdamaması tepki çekiyor.


DEVLET BU AİLEYE SAHİP ÇIKMALI
Mağdur ve dezavantajlı grupta yer alan Bakırcı ailesinin kışa girerken Osmangazi Belediyesi tarafından evlerinden atılmak istenmesinin ardından gözler Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş başta olmak üzere kamu yöneticilerine ve siyasetçilere çevrildi. Evlerinden edilerek adeta sokağa atılmak istenen aile için harekete geçmeleri bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümetinin dar gelirli vatandaşların başlarını sokacağı bir evleri olsun diye Cumhuriyet tarihinin en büyük konut projesini başlattığı bir dönemde, Osmangazi Belediyesi’nin attığı adım duyanlara “Bu kadar da olmaz” dedirtti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ