Demokrat Zafer

Sürdürülebilir Yatırımların Geleceğini ESG Belirliyor

“ESG ve Sürdürülebilir Yatırım Forumu Türkiye” konferansında ESG uygulayıcıları, uzmanları ve iş liderleri, global enerji politikalarında dönüm noktası yaşanan bu dönemde ESG nin sürdürülebilirliğinin şirketlerin ve devletlerin ilgi odağında olduğuna vurgu yaptı.

ESG (*) Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim alanındaki temel kavramlar, itici güçler ve gelişmeleri değerlendirmek üzere düzenlenen, “ESG ve Sürdürülebilir Yatırım Forumu Türkiye” konferansında ESG uygulayıcıları, uzmanları ve iş liderleri İstanbul’da bir araya geldi.


Chris Gaunt OBE
.

Kenan Poleo
.

Konferanstan Genel
Görüntü

Bu konferansta, ESG sağlayıcılarının sürdürülebilir ve etik yatırım uygulamalarına geçiş deneyimleri ve karşılaştıkları potansiyel zorlukların tartışıldığı platformda, ESG alanında son trendler, sürdürülebilir finans seçenekleri ve sorumlu yatırım yolları gündeme taşındı.

Türkiye’de İngiliz Ticaret Odası – BCCT ve EEL Events tarafından organize edilen Konferansta, çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim bakış açısıyla sürdürülebilir yatırımlar değerlendirildi. Konferans, Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu ve Doğu Avrupa ve Orta Asya Ticaret Müsteşarı Kenan Poleo ve BCCT Başkanı Chris Gaunt OBE’nin açılış konuşmasıyla başladı. Gaunt konuşmasında, Avrupa’da bir enerji krizi yaşandığını yenilenebilir enerjiye daha fazla yatırım yapmak gerektiğine dikkat çekerek, ESG nin ülkeler ve kurumlar için yakın dönemin ve geleceğin en önemli konuları arasında yer aldığına vurgu yaptı.

Türkiye’deki iki milyon evin enerji ihtiyacı güneş enerjisiyle karşılanacak

Kenan Poleo konferans sırasındaki konuşmasında ESG ile ilgili faaliyetleri şöyle özetledi: “Çevre, Sosyal ve Yönetişim raporlaması, sürdürülebilir finansın giderek daha önemli bir parçasıdır. İşletmeler ve finansal kurumlar, sürdürülebilir ve sorumlulukla büyümenin yollarına yöneliyor. Bu nedenle Birleşik Krallık, Türkiye ve dünya genelinde ESG pazarı artmaktadır. ESG, Birleşik Krallığın 9,4 trilyon sterlinlik varlıklarının yaklaşık yarısında önemli bir belirleyicidir. Bu uzmanlıkla Birleşik Krallık, Türkiye’nin temiz devrimini ve değişen iklime karşı dayanıklılık oluşturma çabalarını desteklemeye isteklidir. Birleşik Krallık ve Türkiye’nin iklim konusunda birlikte çalıştığına dair mükemmel örnekler var. Geçtiğimiz Mart ayında Londra’da Birleşik Krallık-Türkiye Yeşil Finans Konferansı’nda devlet ve özel finans kuruluşlarından 200’den fazla katılımcı, Türkiye’nin yeşil finans sektörünün büyümesini desteklemek için işbirliği yapmayı tartışmak üzere bir araya geldi. Bununla birlikte Birleşik Krallık ihracat kredisi ajansı UKEF  Türkiye’nin temiz altyapı yatırımlarının desteklenmesinde, düşük karbonlu bir ekonomiye dönüşmesine yardımcı oluyor. Geçen yıl Birleşik Krallık, bir güneş enerjisi projesi için şimdiye kadarki en büyük ihracat finansmanı garantisini açıkladı ve Konya’daki yeni güneş enerjisi tesisi için 217 milyon £ (291 milyon ABD Doları) garanti verdi. Bu proje ile Türkiye’deki iki milyon evin enerji ihtiyacı karşılanacak. Diğer bir proje olarak 2022 yılının Mart ayında UKEF, Ankara ile İzmir arasında 503 km’lik yüksek hızlı elektrikli demiryolu inşaatını finanse etmek için 2,1 milyar Euro’luk bir kredi ile şimdiye kadar ki en büyük sürdürülebilir, sivil altyapı anlaşmasını duyurdu. Yeni hat tamamlandığında, iki şehir arasındaki mevcut hava ve karayolu rotalarına daha hızlı, daha düşük karbonlu bir alternatif sunacak ve Türkiye’nin COP26’da yapılan iklim değişikliği taahhütlerini yerine getirmeye yardımcı olacak.”


Fatih Birol

Fatih Birol

Dünyanın bugüne kadar ki en büyük enerji krizinin eşiğinde

Konferans konuşmacılarından Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, enerji piyasalarından yaşanan problemlerle dünyanın bugüne kadar ki en büyük enerji krizinin eşiğinde olduğuna dikkat çekti. Enerji güvenliği ve iklimsel değişikliklere duyarlılık ile birlikte ülkelerin yeni teknolojileri geleceğin enerji kaynakları için sürdürülebilir yatırımlara dönüştürmesinin önemine vurgu yaptı.

Etkinlikte yer alan oturumlardaki konuşmacılar; Türkiye’de ESG’ye yönelik gayretlerin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi, Şirketler “Net Sıfır” hedeflerinin eyleme dönüştürebilme yolları, Karbondan arınma noktasına giden yollar, İhraçlar ve sürdürülebilir finansman, “New Green Deal” ve Sukuk, Pratikte sürdürülebilirlik ve ESG Stratejileri üzerine görüşlerini ifade ettiler.


Gaziantep Heyeti

Konferansa katılımcılar arasında yer alan Gaziantep Ticaret Odası ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de, yeşil dönüşüm alanındaki gelişmeleri izleyerek, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla, bu süreci destekleyici projeler ve olası işbirlikleri için ikili görüşmelerde bulundu.

Konferans Garanti BBVA, Clifford Chance, Çiftçi Attorney Partnership, Worley, MLA College, Standard Chartered, Dentons, Mott Macdonald katkılarıyla gerçekleşti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ