Demokrat Zafer

Yerel Basını Mezara Gönderecek Teklif TBMM’de!

Bugün yeni yasama dönemine başlayacak TBMM’nin ilk gündem maddesi ‘dezenformasyonla mücadele’ adı altındaki yasa teklifi… İnternet gazetecileri ve yerel basın temsilcileri SÖZCÜ’ye yeni yasayla ilgili kaygılarını anlattı. TBMM tatile girmeden önce görüşmeleri yarım kalan, “Sansür Torba Yasası” olarak da adlandırılan dezenformasyon yasasının, meclisin ilk gündem maddesi olması bekleniyor. TBMM’deki komisyon toplantılarına katılan demokratik kitle kuruluş temsilcilerinin “Meslek kuruluşları ve basının üzerinde gerçek anlamda tahakküm oluşturabilecek bir yasalar bütünü olduğu ve ‘sansür torba yasası’ olarak tanımlanabileceğini” dile getirerek eleştirdiği yasa önerisi, bir çok kısıtlayıcı maddeler içeriyor. Basın kartı verilmesine yönelik düzenleme, Basın İlan Kurumuna tanınan kanuna ve kuvvetler ayrılığına aykırı maddeleri içeren yasa önerisinin, haber alma ve bilgilenme hakkını engelleyeceği, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü üzerinde sansürü artıracağı dile getiriliyor. SÖZCÜ’ye konuşan internet yayıncı ve yerel gazetelerin temsilcileri, “Bir sosyal medya yasasına ihtiyaç olmakla birlikte, yargının bu kadar siyasallaştığı bir dönemde bu yasa, bu haliyle, basın özgürlüğüne vurulan bir darbedir. Vatandaşın çığlığını duyacak ama haber yapamayacağız” değerlendirmesini yaptı. Meslek büyüğümüz Latif Sansür tarafından kaleme alınan haberde Bursa Vatan Medya Gurubu’nun görüşüne de yer verildi. İmtiyaz sahibimiz Erdal Orhan; yaptığı açıklamada; “Vatandaşların çığlığını duyacağız ama haber yapamayacağız.” dedi.

İşte O Haber;

Erdal Orhan

VATANDAŞIN ÇIĞLIĞINI DUYACAĞIZ AMA HABER YAPAMAYACAĞIZ

Erdal Orhan (Bursa Bayrak Haber, Zirvede Haber, Haberde Bursa Tv, Demokrat Zafer imtiyaz sahibi): Çıkarılmaya çalışılan yasayla gazeteciler tamamen mezara gömülecektir. Özgür basın diyerek çıktığımız bu ulvi yolda yerel basın zaten kıt kanaat varlığını sürdürmeye çalışırken Türkiye’nin ikinci Babıali’si Bursa’da Dijital Medya Kanunu’ndaki değişikler medyanın tüm varlık sebeplerini kurutacak ve sırtına hançer vuracaktır.

Çıkacak olan kanun ülkenin kronik suçları, kadına şiddet, sığınmacıların karıştığı suçlar, hırsızlık, ahlak yozlaşması, belediyelerin imar üzerinden karıştıkları yolsuzluklar ve niceleri azda olsa basında yer alırken, yasadan sonra kim yayın mecrasına taşıyabilecek? Dezenformasyon yasası çıktığında vatandaşların çığlığını duyacağız ama haber yapamayacağız. Basın elbette denetlenmelidir. Ama, başımızda giyotin, boynumuzda bir kılıç olmadan.

Bursa’dan yıllarını basına ve istihbarata vermiş olan Enver Akasoy büyüğümüzde;

Enver Aksoy

ASLA KABUL EDİLEMEZ

Enver Aksoy (Bursa Nöbetçi Gazete Yayın Kurulu Başkanı): Sosyal medya sayfalarında belli sayıda takipçisi bulunanlar, gazeteciymiş gibi paylaşımlar yapıyor. Bu kimseler, kişilere ve kurumlara asılsız isnatlarda bulunup, hakaret ve küfre varan küçük düşürücü, rencide edici ifadeleriyle mağduriyete sebebiyet veriyor. Konu, bu yönüyle ele alındığında yapılan haksızlık ve çirkinliklerin önüne geçmek adına kısıtlama getirilmesi  yerinde.  Ama işin bir de gazeteciler için olan boyutu bulunuyor.

Günümüzde artık internet haberciliği yaygın. Evet, internet medyası kontrol altına alınmalı ama yayınlanan bir haber ya da hakaret içermeyen bir eleştiri kimilerinin hoşuna gitmeyip yayından kaldırılacaksa, bundan dolayı da sorumlusu yargılanacaksa bu asla kabul edilemez. Bu yasa, haberciliğe soyunan blogger ve fenomenleri gazetecilerden ayırıcı olmalı. Tasarı sırasında meslek örgütlerinin görüş ve önerilerinin alınmadığını biliyorum. Henüz geç değil. Keşke alınsa ve öyle kanunlaşsa…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ