Demokrat Zafer

CHP’li Baykara: Bu işletmeler neden denetlenmiyor?

CHP İznik Gençlik Kolları Başkanı Koray Baykara, ilçede bazı Arap marketleri tabelasını Arapça kullanmış bununla ilgili yasa var. Küçük bir alana Türkçe yazarak bu durumdan kurtulamazlar. Bu işletmeler neden denetlenmiyor” dedi.

CHP İznik Gençlik Kolları Başkanı Koray Baykara, ilçede bazı Suriye uyruklu  kişilerin marketlerinde, tabelaların Türkçe olması gerektiğini söyledi.

“BU İŞLETMELER NEDEN DENETLENMİYOR”

Baykara, yaptığı açıklamada, “İlçede bazı Suriye uyruklu kişilerin marketleri tabelasını Arapça kullanmış. Bununla ilgili yasa var. Küçük bir alana Türkçe yazarak bu durumdan kurtulamazlar. Bu işletmeler neden denetlenmiyor? Bu işletmeler market mi, kahvehane mi, toplantı alanı mı belli değil. Bursa Büyükşehir Belediyesi İlan ve Reklam Uygulama Yönetmeliği gayet açık. Tanıtım ve reklam uygulamalarında markalar dışında, Türkçe açıklaması olmadıkça yabancı dilde reklam ve tanıtım uygulaması yapılamaz” ifadelerini kullandı.

“TÜRKÇE YAZIM KURALI ŞARTI VAR”

CHP ilçe Gençlik Kolları Başkanı Baykara, şunları söyledi;

Tabela metnindeki Türkçe yazımlarda, Türk dilbilgisi ve Türkçe yazım kurallarına uygun olması şartı aranır. Türk Standartları Enstitüsü de bununla alakalı çalışmalarını yapmış; Ülkemizde kullanılan tabelalar için kurallar Türk Standartları Enstitüsü tarafından TS 13813 standardı ile belirlenmiş olup yabancı dilin yer aldığı tabelalara ilişkin hususlarda söz konusu standart ile belirlenmiştir. Bu kapsamda, yabancı dilde ifadenin yer aldığı tabelalarda yabancı dildeki ifadeler Türkçe ifadelerin yüzde 25’ini geçmeyecek büyüklükte puntolarla yazılması gerekmektedir.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ