Demokrat Zafer

Türk Metal’e üye olan işçi işten atıldı! Sendika eylemde!

Murat Kablo’da işten çıkarmalara karşı Türk Metal İnegöl’deki fabrika önünde buluştu. İşçilere moral için iş çıkışı beklendi. Servislerin içerisindeki işçiler alkışlarla dışarıdaki işçilere karşılık verdi. Ardından yapılan açıklamada fabrikaya sendikanın gireceği belirtildi.

İnegöl Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Murat Kablo önünde iş yerindeki sendikalaşmayı baskılamaya çalışan işveren protesto edildi. Türk Metal Sendikası’na üye bir işçinin atıldığı fabrika önünde Türk Metal OSB’de bulunan yüzlerce işçiyle fabrika önünde buluşarak, “Murat işçisi yalnız değildir” sloganı attı. Murat Kablo firmasının Gebze, ve Kütahya’da da şubeleri bulunuyor.

Fabrika içindeki işçilerin dışarıyla olan bağlantısını kesmek için farklı kapılardan işçilerin çıkarılacağı bilgisi üzerine Türk Metal Sendikası Bursa Şubeleri, fabrikanın iki çıkışı önünde toplandı. Saat 17.30’da başlayan bekleyiş 18.30’a kadar sürdü. İş çıkışında büyük çoşkuyla atılan “Sendika Anayasal haktır” sloganıyla sendikanın bütün engellemelere rağmen fabrikaya gireceği belirtildi.

İş çıkışında arbede çıktı

Murat Kablo firmasında yaklaşık 4000 işçi çalışıyor. Türk Metal’in fabrikada örgütlenmeye başlamasıyla birlikte, işçilere yönelik baskı artırıldı. Bursa’da bir Gebze’de 10 işçinin işine son verildi. Kütahya’da 9 işçinin iş akdine son verildi.

İş çıkışında servislerle işçilerin çıkış kapısı önünde bekleyen yüzlerce işçiye servis içindeki işçiler, alkışlarla karşılık verdi. Ardından gelen bir servisin fabrika içerisinden hızlı çıkması üzerine kısa süreli arbede yaşandı. Servisin camları yumruklandı, polis olaya müdahale ederek sendika üyelerini sakinleştirdi. Servis şoförü aracı başka kapıdan çıkarmak zorunda kaldı.

‘Tazminatını verip çıkaracağız dediler’

Bursamuhalif’e konuşan fabrika işçisi Tuğba Onay, çalışma performansının düşük olduğu gerekçesiyle işten çıkarıldığını söyledi. Ancak Türk Metal avukatı ise Mahinur Koçak, işverenin işten çıkarmaya gerekçe olarak sendikalaşmayı gösteremeyeceği için farklı yollara baş vurduğunu kaydetti. Onay, sözlerine şöyle devam etti: “Sendika üyelikleri başlattık. Daha sonra usta çağırdı, akabinde görüşmeden vazgeçtiler. Sendikadan bahsetmediler. Performansım yetersiz görüldü. 3 yıldır yeterliydi şimdi neden yetersiz diye sordum. Bana ‘Burada çalışmak istemiyorsun. Tazminatını verip işten çıkaracağız’ dediler. Elime verdikleri kağıtta da çalıştığım bölümün Tavşanlı’ya taşındığı yazıyordu. Sendikaya üye olmak isteyen çok işçi var.”

Avukat Koçak, hukuki süreci başlatacaklarını, ayrıca sendikal hakkın engellemesinin anayasal suç olduğu gerekçesiyle sorumlular hakkında şikayetçi olacaklarını belirterek şöyle konuştu: “Sendikal tazminat ve işe iade talebiyle dava açacağız. İlerleyen süreçte sendika yetkililerimiz konuyla ilgili gerekli açıklamayı yapacaklardır.”

‘Anayasal hak engelleniyor’

Türk Metal Bursa Şube Başkanı Selda Tekman, “Sendikalaşma demokratik hak. İşçilerin tek suçu sendikaya üye olmak. Biz de anayasal hakkı yerine getirmeye çalışıyoruz. Yaşanılanlar bu ülkeye yabancı değil, sendikaya üye olmak anayasal suçmuş gibi davranılıyor. Bunun yeni örneği de Murat Kablo oldu. Toplamda 20 işçi işten çıkarıldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ