Demokrat Zafer

Türkiye, tarımda kendi kendine yeten bir ülke olacak

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Eylem Planı’nı Bursa’da açıklıyor.

CANLI YAYIN: DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Bursa’da…

Ali Babacan’ın konuşmasından satır başlıkları:

Bugün, yedinci eylem planımızı açıklamak üzere Bursa’dayız. 2 Evliya Çelebi’nin “ruhaniyetli şehir” dediği Bursa’dayız. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “hülyalarınıza istikamet veren şehir” dediği Bursa’dayız. Yerel Yönetimler ve Şehircilik Eylem Planımızı, Osmanlı’nın ilk başkentinde, bu tarih ve kültür kentinde, bu tarım, sanayi ve turizm şehrinde açıklıyoruz.

Bildiğiniz gibi; şimdiye kadar altı ayrı alanda eylem planımızı kamuoyuyla paylaşmıştık. Hayalimizdeki Türkiye’yi eylem planlarıyla somutlaştırarak, siyasette dev bir adım attık. Şimdiye kadar ne yaptık? İlk adımı toprağa attık. Türkiye, tarımda kendi kendine yeten bir ülke olacak” dedik ve Tarım Eylem Planımızı açıkladık.

Deprem, yangın, sel gibi her doğa olayında yüreğimiz ağzımıza gelmeyecek” dedik. Afet Eylem Planımızı açıkladık.

Sosyal destekleri güçlendireceğiz, insanlara güvenceli bir hayat sunacağız, sosyal yardımları kader olmaktan çıkartacağız” dedik. Sosyal Politikalar Eylem Planımızı açıkladık.

Türkiye’yi dijital dönüşüm yoluyla, dünyayla yarışan, özgür ve zengin bir ülke yapacağız” dedik. Yarına Atılım Eylem Planımızı açıkladık.

“Ülkemizin yaşadığı demokratik gerilemeyi durduracağız. Partili ve taraflı cumhurbaşkanlığı sistemini sonlandıracağız” dedik. Tam Demokrasiye Geçiş Eylem Planı açıkladık.

“Enflasyonu ve işsizliği düşürüp millî gelirimizi arttıracağız. Topyekûn zenginleşeceğiz” dedik. Ekonomi ve Finans Eylem Planımızı açıkladık. Ortaya koyduğumuz tüm iddialarımızın altını doldurduk. Tüm bu eylem planlarımız internette mevcut. Hepsine devahazir.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Eylem planlarıyla, seçimlerden sonraki ilk 90 ve 360 günde yapacaklarımızı şimdiden hazırladık, hazırlıyoruz. Siyasetin sadece şikâyet etmek olmadığını biliyoruz. Biz, sorunları tespit edip, çözümlerimizi de ortaya koyarak siyaset yapıyoruz. Böylece siyaset tarihimizde bir ilkin altına imza atıyoruz. Daha önce de söyledim, bir kez daha vurgulamakta fayda görüyorum. Biz, elimizde çözümlerimizle iktidara yürüyoruz. Emaneti teslim aldığımızda tek bir saniye kaybetmemek için gece gündüz çalışıyoruz. Bugün de halkımızın karşısına 101 maddelik yerel yönetimler ve şehircilik eylem planımızla çıkmanın gururunu yaşıyoruz.

“TÜRKİYE SADECE İKTİDAR SORUNU YAŞAMIYOR”

Türkiye bugün sadece bir iktidar sorunu yaşamıyor. Aynı zamanda bir zihniyet sorunu yaşıyor. Bu nedenle, ülkemizin hem yepyeni bir iktidarla, hem de yepyeni bir zihniyetle yönetilmesi gerekiyor. Sözünü ettiğim bu yeni zihniyetin en önemli ayaklarından birisini de, kuşkusuz, yaşadığımız şehirlerin nasıl yönetileceği oluşturuyor. Bizim buna çok net bir cevabımız var: Tam demokrasi. Tam demokrasinin yolu, yerel yönetimlerin güçlendirilmesinden geçiyor. Çünkü Türkiye tek bir karar makamından, tek bir merciden yönetilemeyecek kadar büyük bir ülke. Bu koskoca ülkenin, Ankara’nın Yenimahalle ilçesinin Beştepe mahallesindeki bir odadan yönetilmesi mümkün değil. Yönetilemiyor da zaten. Onun için, yetkinin, merkezden yerele doğru mümkün olabildiğince devredilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bunu söylerken, dış politika, millî savunma, yargı gibi alanları tabii ki hariç tutuyoruz. Arkadaşlar, yerinden yönetim, ülke kaynaklarının yerinde, verimli ve etkin kullanılabilmesini beraberinde getirir.

Yerinden yönetim; demokratik temsilin geliştirilmesini ve demokratik kültürün derinleştirilmesini sağlar. Tek tek bireylerin yönetimde daha çok söz sahibi olmasını sağlar. Onun için, gönül rahatlığıyla söylüyorum; DEVA Partisi iktidarında “yerinden yönetim” ilkesini esas alacağız. Milletin memnuniyetini esas alacağız. Yine bu anlayışla, merkezden yerele yönelen baskılara son vereceğiz. İçişleri Bakanlığı’nın yerel yönetimler üzerinde vesayet kurmasına müsaade etmeyeceğiz.

“CEM EVLERİNE MEKAN AYRILMASINI SAĞLAYACAĞIZ”

İçişleri Bakanının seçilmiş belediye başkanları üzerinde görevden alma, kayyum tayin etme ve bunun gibi taraflı, keyfi ve partizan uygulamalarını tarihe karıştıracağız. Kısacası, tam demokrasinin tüm ilkelerini işleteceğiz arkadaşlar. A partisine oy vermiş, B partisine oy vermiş hiç fark etmez. Milletin iradesini gasp eden uygulamaları ortadan kaldıracağız. Ankara’nın tüm vatandaşlarımıza eşit mesafede olmasını sağlayacağız. Ayrımcılıkla mücadele edeceğiz. Eşit yurttaşlık ilkesini hâkim kılacağız.  Bu anlayışla, imar planları yapılırken, Alevi vatandaşlarımızın yoğun yaşadığı semtlerde Cem Evlerine mekân ayrılmasını sağlayacağız.

Bunların yanı sıra, yerelde doğrudan demokrasi mekanizmalarını işleteceğiz. Belli başlı projeleri, o bölgede oturan vatandaşlarımıza soracağız. E-devlet üzerinden oylamalarını sağlayarak tercihlerini öğreneceğiz. Yani, bir işi yaparken önce mahalleliye soracağız. Büyük ve önemli projelerin yarışmaya açılmasını ve halk oyuna sunulmasını sağlayacağız. Hiçbir zaman tepeden inmeci olmayacağız.

Yerel yönetim anlayışımızla, ülkemizde esaslı bir dönüşüme daha öncülük edeceğiz. Şu anda yerel yönetimler, haksız kazanca çıkan yol olarak görülüyor. Bu durum ülkemizin gerçekten kanayan yaralarından biri. Açık söylüyorum; belediyelerde dizginleri eline alan bir avuç vurguncunun rant devrini bitireceğiz. Tevfik Fikret’in tabiriyle, iştah veren tüm yağma sofralarını toplayacağız. Bu doğrultuda yasal önlemler alacağız.

“Belediye” kelimesini duyduğu anda gözünde hemen dolar işareti oluşan insanları kapıdan içeri sokmayacağız.  Giderayak testiyi doldurma derdinde olanlar da bizi iyi dinlesin. Geçmiş dönemlerde yapılan iş ve işlemleri denetime açacağız. Siyasetin yerel yönetimler eliyle finanse edilmesini önleyeceğiz.

İmar kaynaklı rantları vergilendireceğiz. Haksız kazanca açılan tüm kapıları kapatacağız. Yolsuzluklarla kararlı bir şekilde mücadele edeceğiz. Temel ilkemiz, halka dürüst bir biçimde hizmet etmektir. Bundan asla taviz vermeyeceğiz, verdirtmeyeceğiz. Biz bugüne dek ilkelerimizden şaşmadık. Bu saatten sonra da şaşmayacağız.

Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Eylem Planımızda ele aldığımız bir diğer konu ise kentsel yenilenme. Şehirlerimizi kültürel ve tarihi dokularını koruyarak yeniden yapılandıracağız. İnsanların güvenli yapılarda uygun şartlarda barınmalarını temel bir insan hakkı olarak görüyoruz. Bu kapsamda, kentsel yenilenmede doğal afet riski bulunan alanlara öncelik tanıyacağız. Banka konut kredi sistemini, kentsel yenilenmede, teşvik unsuru haline getireceğiz.

Dar gelirli vatandaşımıza faizsiz veya düşük faizli uzun vadeli kredi temin edeceğiz. Yine dar gelirliler için konut edindirme teşvikleri belirleyeceğiz. Bununla da yetinmeyeceğiz. Uygun koşullu sosyal konut kiralama uygulamasını da hayata geçireceğiz. TOKİ’nin tek amacı vatandaşa sosyal konut edindirmek olacak. Şehirlerimizin kentsel yenilenme sürecini başarıyla tamamlayacağız. Bu süreçte uygulayacağımız bir diğer projemizin adı da “Yıldız Şehirler”. DEVA Partisi iktidarının birinci yılında, Yıldız Şehirler kurulmasına yönelik araştırma çalışmalarına başlayacağız. Bu kapsamda, İstanbul başta olmak üzere, kentsel yenilenmenin tıkandığı büyükşehirleri yenilerken, uydu kentler oluşturacağız. Hayalimizdeki şehirleri “Yıldız Şehirler” modeliyle hayata geçireceğiz.

Değerli konuklar, Tüm bunların yanı sıra, vatandaşlarımızın şehirlerdeki hayat kalitesini de arttıracağız. Bu doğrultuda; çevremizi, suyumuzu ve havamızı kirleten kuruluşlara caydırıcı yaptırımlar uygulayacağız. Şehirlerde ses kirliliği, görüntü kirliliği ve kaldırım işgallerine karşı önlemler alacağız.

SOKAK HAYVANLARI İÇİN DÜZENLEME

Turizm bölgelerinden başlayarak, vatandaşlarımızın kıyılardan yararlanmasının önündeki engelleri kaldıracağız. Son günlerde sıkça tartışılan bir konuyu da çözüme kavuşturacağız. Başıboş sokak hayvanlarının yönetimine dair mevcut aksaklıkları gidermek üzere, en iyi uygulamalardan esinlenerek, süreli hayvan barınma alanlarını yeniden düzenleyeceğiz.

Can-ı gönülden inanıyorum ki, mutlu insanların güzel şehirlerini hep birlikte oluşturacağız. Bu amaçla hazırladığımız eylem planımız tam 101 maddeden oluşuyor. Bir kısmını sizlerle paylaştım. Eylem planımızın hazırlanmasında emeği geçen tüm arkadaşlarımı kutluyorum. Katılımınız için hepinize çok teşekkür ediyorum. Yeni eylem planımızın ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

DEVA HAZIR…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ