Demokrat Zafer

“Ramazan Ayında Orucu Zeytinle Açalım”

CHP Gemlik İlçe Yönetimi Tarım Komisyonu Başkanı Cemil Kurt, sürekliliği olan bir zeytin politikasına gereksinim olduğunu belirterek, “Türkiye’de zeytin üretiminde belirli mesafeler alınmasına karşın zeytin tüketiminin halen istenilen düzeyde olmadığı ve kısa vadede ihracatın fazla artırılmayacağı düşünülürse, yurt içi zeytin talebinin artırılmasının gerekliliği önem kazanmaktadır” dedi. Kısa vadede zeytin tüketiminin artırılmasına yönelik Tarım Komisyonu raporunu kamuoyuna açıklayan Cemil Kurt, “Bu görüşler doğrultusunda ilgili, yetkili ve etkili kamu kurum ve kuruluşlarıyla, akademik ve sivil toplum kuruluşlarının ramazan ayında orucun zeytinle açılması bilincinin geliştirilerek sürdürülebilirliğinin sağlanması şarttır” diye konuştu.


CHP Gemlik İlçe Başkanı Şükrü Aksu, Kadın Kolları Başkanı Gülseren Güler’in yanı sıra Yönetim Kurulu üyeleri ve Belediye Meclis üyeleriyle birlikte basın toplantısı yapan Tarım Komisyonu Başkanı Cemil Kurt, komisyonu oluşturan Erdinç Bekmezci, Timur Koçak, Murat Taner ve Yeşim Batır adına zeytin ekonomisine yönelik raporu anlattı. Türkiye’nin tuzlu-uzun sürede yeme olgunluğuna ısrar etmesi ve sofralık işleme tesislerinin küçük aile işletmeleri yapısında, teknolojiden uzak çalışıyor olmalarının Türkiye sofralık zeytin sektörünün darboğaza girmesine neden olduğunu vurgulayan Cemil Kurt, kısa vadede yurtiçi talebin artırılmasının gerekliliğinin önem kazandığını savundu.


CHP Tarım Komisyonu Başkanı Cemil Kurt, “Yapılan araştırmaya göre Türkiye’deki nüfusun yüzde 50,2’si erkek, yüzde 49,8’i kadın olarak hesaplanmıştır. Kadınların yüzde 52’si, erkeklerin yüzde 43’ü oranında olmak üzere yaklaşık 39 milyon kişinin bir ay süreli olarak oruç tuttukları belirtilmiştir. Biz bunu 35 milyon üzerinden hesapladık. 1 adet sofralık zeytinin ortalama ağırlığı 4 gram üzerinden bakarsak, 35 milyon çarpı 4 gram zeytin 140 ton yapmaktadır. 140 ton bir günlük sofralık zeytin tüketim miktarı olarak karşımıza çıkmaktadır. 30 gün boyunca bunu hesaplarsak, 4 bin 200 ton aylık sofralık zeytin tüketim miktarına ulaşıyoruz. Bugünkü piyasa şartlarında bahse konu yemeklik 1 kilogram zeytinin ortalama birim fiyatı 35 lira olarak alırsak, 4 bin 200 kilo çarşı 35 lira, 147 milyon liralık yemeklik zeytin payının artırılmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla milli ekonomiye de katkı sağlayacağı muhakkaktır. Zeytin ağacı Kuran-ı Kerim, Tevrat ve İncil gibi kutsal kitaplarda da yer almaktadır. Medine Hurması yerine, daha ekonomik olan Zeytin tüketimi vatandaşımıza önerilebilir. Görüş ve analizlerimiz her türlü yapıcı eleştiriye açıktır. Bizler zeytin tarımına ve ekonomiye bir nebze katkıda bulunursak bundan mutluluk duyarız” dedi.


Tarım Komisyonu araştırmalarının devam ettiğine dikkat çeken CHP İlçe Başkanı Şükrü Aksu’da, Cemil Kurt başkanlığında hazırlanan raporların milletvekilleri aracılığıyla ilgili kurumlara iletildiğini belirtti. CHP’liler, Türk Milletinin ve İslam aleminin ramazan aylarını kutlamayı da ihmal etmediler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ