Demokrat Zafer

18 Mart “Çanakkale Zaferi ve şehitleri anma” gününde tek resimlik sergi

Ressam Selda İnci’nin Mart ayındaki ikinci ve  18. Kişisel sergisi tek resimden oluşuyor. 18 Mart “Çanakkale Zaferi ve şehitleri anma” gününde tek resimlik sergi

İSTANBUL KADIKÖY-

Moda- SB Sanat Galerisi’nde

“Osmanlı’nın ilk sahte parası” olarak tarih sayfalarında yer alan paranın yağlı boya tablosu yapan Selda hanım “Çanakkale’ de savaşan tüm askerlerin, şehit düşenlerin, gazi olanların, vatan sevgisiyle her şeyi göze alıp, içlerindeki ilahi aşkla güçlenip, haklı mücadeleleri için yaptıkları çabaları, duydukları duyguları ,yaşayarak ben de Mehmet Muzaffer gibi bir gecede yaptım bu ulvi eseri .. Ve öyle etkilemişti ki yaşadığı duyguları yaşadım. Mehmet Muzaffer’in bu davranışı, resmin üzerine gencecik bir şehit asker silüyeti yaptım. Bu resmin üzerinde yazan “Bedeli Çanakkale de şehit kanlarıyla ödenecektir “ibaresi ise, beni benden alıp, kahraman askerlerimizin savaştığı o cepheye götürmüştü. Ve resmin etrafına bu kahramanların kanlarını akıttım, ” dedi.

“Osmanlının ilk sahte parasının resmi” olarak bilinen bu paranın hikayesi; Çanakkale’deki birliğinin ihtiyacı olan kamyon lastiklerini alabilmek için Mehmet Muzaffer Bey, birliğindeki yarbayın “askerlerin ayağına postal alamıyoruz, kamyon lastiği için hiç paramız yok” deyince bir gecede çini mürekkebi ile bir 100’lik banknot yapar. Ve lastikleri almak için bu sahte banknot tüccara verir. Tüccar banknotu bankaya götürdüğünde paranın sahte olduğunu anlar.  Paranın üzerinde ise gerçek paralarda yazan “Bedeli Der Saadet’te altın olarak tesviye olunacaktır” ibaresi yerine “Bedeli Çanakkale’de şehitlerin kanı ile ödenecektir” yazılıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ