Demokrat Zafer

Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu: “Kedi-köpek mamalarında KDV sıfırlanmalıdır”

Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, TL’deki değer kaybıyla birlikte yüksek fiyat artışlarının vatandaşları zorladığı gibi, kedi köpek mama fiyatlarının yüzde 200 civarında artması nedeniyle yaşanan olumsuz tabloya dikkat çekti. Komisyon Başkanı Av. Dilruba Uslu Cihan, devletin en azından evcil hayvan mama fiyatlarında KDV’yi sıfırlaması gerektiğini söyledi.

Bursa Barosu Başkan Yardımcısı Av. Metin Öztosun, yönetim kurulu üyeleri Av. Nilay Parlar ve Av. Yasemin Reçber ile komisyon üyesi avukatların katıldığı basın açıklaması şöyle:

“Son dönemlerde yürütülen ekonomik politikalar nedeniyle Türk lirasının değer kaybı, ülkemizde birçok ürünün alımını zorlaştırmıştır. İnsanlar mutfak alışverişlerinden dahi kısmaya başlamış, toplumun büyük kesimi temel ihtiyaçlarını gideremez duruma gelmiştir. Türk lirasının değer kaybı ile birlikte oluşan yüksek enflasyon, evlerde bakılan ve sokaklarda yaşamak zorunda kalan hayvan dostlarımızı da çok etkilemiştir.

Birçok vicdanlı vatandaşımız sokaklarda yaşam mücadelesi veren hayvan dostlarımızı kendi bütçelerinden aldıkları mamalarla beslemektedir. Devletin, bugüne kadar bu konuda vatandaşlara yardımı olmaması bir yana, son dönemdeki zamlarla mama fiyatları %200’e yakın artmış, hayvanlara mama alınamayacak duruma gelinmiştir.

Özellikle kedi ve köpekler, yüzyıllar önce insana muhtaç hale getirilmiştir. Bu sebeple de bu hayvanları beslemek insanların sorumluluğundadır. Ancak bugüne kadar devlet otoriteleri bu konuda sorumlu davranmamış, bu eksiği bir kısım vicdanlı insanlar gidermeye çalışmıştır. Ancak artık bu insanlar bu yükün altından kalkamamaktadır.

İnsan gıda maddelerinde genelde %1 – %8 oranlarında KDV alınırken kedi ve köpeklerin temel ihtiyacı olan gıda maddelerinde %18 KDV alınmaktadır. Yine yat ve gezi teknelerinin alım ve hizmet ifalarında %1 KDV alınırken kedi-köpek mamalarında %18’lik KDV oranı hakkaniyete aykırıdır.

İthal edilen mamaların yanına yaklaşılmazken, ülkemizde üretilen mamaların fiyatları da onları takip etmiştir. Hem ithalatçıların ve yerli üreticilerin mama fiyatlarında yaptığı artışın denetlenmemesi hem de mamalardan alınan KDV oranı sebebiyle hayvan besleyen insanlar ağır bir vicdanı yük altındadır.

Ticaret Bakanlığı tarafından acilen fahiş fiyatlarla ilgili denetim yapılmalı ve hayvan mamalarındaki KDV oranı sıfırlanmalıdır. Aksi durum insan politikalarından habersiz, hiçbir günahı olmayan birçok hayvanın açlıkla sınanmasına, evlerde bakılan hayvanların sokağa bırakılmasına dolayısı ile birçok yaşam hakkı ihlaline yol açacaktır. Ayrıca bu hayvanlara bakmayı kendine vicdani bir sorumluluk olarak üstlenmiş insanların da maddi zorluklarla birlikte her gün besledikleri hayvanlara yardımcı olamayarak psikolojik olarak etkilenmesi ve toplum huzurunun bozulması da an meselesidir.

Bu sebeplerle biz Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu olarak, sokakta yaşayan ve çok zor şartlarda yaşam mücadelesi veren hayvanlar başta olmak üzere tüm hayvanların hakları için verdiğimiz mücadeleye devam ediyoruz. Her türlü hak ihlalinde gerekli mekanizmaları hayata geçirmek için çalışırken, devletin yetkili kurumlarından da üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmek konusunda bizlerle aynı hassasiyeti göstermelerini talep ediyoruz. Değerli basın mensupları ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ