Demokrat Zafer

Erdoğan Türk Konseyi Zirvesi’nde açıkladı: Tarihi kararlara imza atılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Konseyi 8. Zirvesi’nde önemli açıklamalarda bulunuyor. Erdoğan, ‘Tarihi kararlara imza atacağımız zirvenin ülkelerimiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Salgın karşısında verdiğimiz ortak mücadele bir başarı örneğidir. Bugün ayrıca katkılarınızla hazırlanan 2040 vizyon belgesini uygulamaya alacağız.’ dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın açıklamalarından satır başları şöyle; Türk Konseyi‘nin 8. zirvesi vesilesiyle İstanbulumuzda sizleri misafir etmekten büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Tarihi kararlara imza atacağımız zirvenin ülkelerimiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Salgın karşısında verdiğimiz ortak mücadele bir başarı örneğidir. Bugün ayrıca katkılarınızla hazırlanan 2040 vizyon belgesini uygulamaya alacağız. Siyasi ve toplumsal dayanışmamız gibi iktisadi ve ticari işbirliğimizi de müşterek adımlarla güçlendirmeliyiz.

Toplam ticaret hacmimiz yaklaşık 21 milyar dolar civarında seyrediyor. Bu rakam dünyanın geri kalanı ile toplam ticaret hacmimizin yüzde 3’üne tekabül ediyor. Bu rakamı yüzde 10’lara taşımalıyız. Hem ticaretimizi hem karşılıklı yatırımlarımızı süratle artırmalıyız. Tarife dışı tüm engelleri kaldırmalıyız. Ticareti kolaylaştırma strateji belgesinin imzalanmasına özellikle önem veriyorum. Ancak kara, hava ve deniz yollarıyla birbirimize sıkı şekilde bağlanmazsak istediğimiz sonuçları elde edemeyiz. Aramızdaki tüm yolları bu coğrafyanın ana arterleri haline getirebiliriz. Bölgenin transit ve lojistik merkez olma yolundan şüphesiz hepimiz istifade edeceğiz.

Yük Taşımacılığı Antlaşması‘nı bir anca önce imzalamalıyız. AzerbaycanNahçıvan bağlantısı da hayati nitelik arz ediyor. Şüphesiz hepimiz istifade edeceğiz. Sayın Binali Yıldırım’ı Türkiye’nin Ak Sakalı olarak atadık. Kendisine başarılar diliyorum.

Zirvemizin teması yeşil teknolojiler ve dijital çağda akıllı şehirler çevre kirliliği ve iklim değişikliği ile mücadele konularında Türkiye olarak daima hassasiyet gösterdik. Paris İklim Anlaşmasını imzalayıp yürürlüğe koyarak yeni bir dönemin kapılarını açtık. Şehirlerimizi yeni teknolojileri ve yenilikçi yaklaşımları kullanarak akıllı şehirlere dönüştürmeliyiz.

Doğal afetler mücadele konusunda da iş birliğimizi geliştirmemiz gerekiyor. Türk Devleti Sivil Sivil Teşkilatı kurulmasını teklif ediyoruz.

Transit geçiş belgelerini gündemimizden çıkarmalı, aramızdaki tüm yolları coğrafyanın ana arteri haline getirmeliyiz.

Aile resmimizin daha da zenginleşmesi için KKTC‘yi aramızda görmeyi arzu ediyoruz. Antalya Diplomasi Forumu’na sizleri özellikle şimdiden davet ediyorum. TEKNOFEST’i önümüzdeki sene Azerbaycan’da gerçekleştireceğiz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ