Demokrat Zafer

Hanlar Bölgesinde Vatandaşlardan Büyük Direniş!

Tarihi çarşı ve hanlar bölgesinde Cumhurbaşkanlığı’nın acele kamulaştırma kararı öne sürülerek başlatılmak istenen yıkıma, konut sahipleri tepki gösterdi. Olay sırasında haber takibi yapan BursaMuhalif Gazetesi çalışanlarına da polis müdahalede bulunarak görev yapmalarını engellemeye çalıştı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi kapsamında Cumhurbaşkanlığı’nın aldığı acele kamulaştırma kararını gerekçe göstererek başlatılmak yıkıma bugün de konut sahipleri tepki gösterdi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım projesinde, bölge esnafı ve binalarda oturanlar kendi dükkan ve evlerinin bulunduğu alanların yıkım kararına karşı Danıştay’a dava açmıştı. Açılan dava sonuçlanmadan, bölgenin; Cumhurbaşkanlığı’nın acil kamulaştırma kararı gerekçe gösterilerek yıkılmak istenmesi nedeniyle bölge esnafı ve binalarda yaşayanlar, yıkıma karşı bugün de direndi.

Bina sahipleri polise direndi

Anahtar teslimi için bugün yıkım kararı çıkarılan binaya gelen polis ekiplerine karşı, bina sahipleri karşı koymak istedi. Olay sırasında polise direnen Şebnem Güven kısa süreliğine polis aracına bindirilirken, apartman kapısı ise olay yerine getirilen çilingir tarafından açıldı.

Polisten, gazetecilere müdahale

Bina sahipleri arasında yaşanan arbede sırasında, haber takibi yapan BursaMuhalif Gazetesi muhabir ve kameramanına da polis müdahalede bulunarak görüntü almalarını engellemeye çalıştı.

Binaları değerinin altında almaya çalışıyorlar

Olay sonrası konuşan ve bilirkişi raporunun kendileri lehine karar vermesine rağmen acele kamulaştırmaya gidildiğini söyleyen Şebnem Güven, yapılmak istenenin acele kamulaştırma usullerine uymadığını söyledi. Yaşananları değerlendiren Güven, “Böyle pislik yaparak, korkutarak, evden çıkarmaya çalışıyorlar, bu bir. İkincisi, birisi gelip benimle anlaşsaydı belki evimin değerini verseydi, en azından diyecektim ki birisi anlaşmaya geldi, evet ya bunlarında yapacağı güzel bir projeleri varmış, tamam ben de buna gönül rızasıyla katlanıyorum. Burada benim iki tane dükkanımı alıyor, 4+1 evimi alıyor, ondan sonra bir çatı katımı alıyor, gerçi çatı katı ortak kullanım, aşağıda iki tane bodrum katımı alıyor ve bana verdiği para eski parayla iki buçuk trilyon.” dedi.

Kendisine teklif edilen ücretle bugünün şartlarında ev ya da dükkan alamayacağını söyleyen Güven, “Ben bugün baktım şöyle bir, bir eve daha öncesinde bakmıştım bir yediyüzdü, şimdi baktım üç ikiyüze çıkmış. Dolayısıyla ben ev bile alamıyorum. Ticarethane hiç alamıyorum, bir dükkan alamıyorum. Peki benim ailem kira geliriyle geçiniyordu. Emekli bürokrat benim babam, kira geliriyle geçiniyordu. Şimdi bu adam ne yapsın? Ne ile geçinsin? Ne yesin ne içsin? Ev alsın, duvarları mı yesin?” sözleriyle tepki gösterdi.

Tanıdıklara kıyak geçiliyor

Bölgedeki iş merkezlerinden önce kendi konutlarının yıkılmak istenmesine tepki gösteren Güven, “Kaldı ki şurada Boyner binası var. Boyner binası Pirinçhan’ın önünü kapatıyor. Pirinçhan’ın önünü kapatıyor, ilk başta oradan başlaması lazım. Benim evim Hanlar Bölgesi’nin önünü kapatmıyor. Boyner binası yıkılmadığı takdirde ben hala daha ve hala daha mücadeleme devam edeceğim. Çünkü Boyner binası Torunlar’a ait bir bina. Ve orayı yıkmayı tercih etmiyorlar açıkçası. Bir de şurada Kapan Han var. Kapan Han’ın önünü kapatan bir bina var. orası da isim vermeyeyim bir gazeteciye ait. Yani daha doğrusu hatırı sayılır birisine ait. Önceki projede orası vardı. Sonradan projeden çıkardılar.” dedi.

BursaMuhalif.com/Zehra Değirmenci

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ