GİZEMLİ YAZAR ELENA FERRANTE,BENİM OLAĞANÜSTÜ AKILLI ARKADAŞIM ve DİĞER ROMANLARIYLA “BEN OKURUM”UN YENİ BÖLÜMÜNDE!
Deniz Yüce Başarır storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde, gizemli İtalyan yazar Elena Ferrante’ye ve çok ses getiren dörtlemesi Napoli Romanları’na odaklanıyor. Dörtlemenin ilk kitabı Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım’dan yola çıkan bölümün konuğu ise, Ferrante’nin çevirmeni Eren Yücesan Cendey. Müstear isimle yazdığı bilinen Elena Ferrante’nin kimliğini gizlemesinin, ününe katkı sağladığını düşünen Cendey yazarın bu konudaki görüşünü, onun sözleriyle aktarıyor: “Ben çocuğumu okula götüren bir veli gibi davranmak istemiyorum, ben çocuğumu büyüttüm okula emanet ettim. Peşi sıra gidip dikizleyen veliler gibi davranmak istemiyorum.” Usta çevirmen, çok sevilen dörtleme içinse “Napoli Romanları kadın arkadaşlığını anlatırken gücünü gerçekliğinden alıyor bence. Mutlaka böyle bir arkadaşlık yaşamış olmalı: Çok çekişmeli, çok iddialı, çok hırslı, çok küsüşmeli ama kesinlikle birbiri olmadan yapamayan iki arkadaşın hikâyesi,” yorumunu paylaşıyor.
Deneyimli yayıncı Deniz Yüce Başarır’ın sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde aslında bir değil dört roman birden var. Başarır, müstear isimle yazdığı bilinen İtalyan yazar Elena Ferrante’nin tüm dünyada çok ilgi gören dörtlemesi Napoli Romanları’nın birinci kitabı Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım’dan yola çıkan programda, Ferrante’nin çevirmeni Eren Yücesan Cendey’i ağırlıyor. Romanların merkezinde yer alan Lenu ve Lila adlı kadın karakterler kadar, Napoli’nin tekinsiz sokaklarının şiddeti, annelik ve kadınlık kavramlarının hassas dengesi, arkadaşlık, toplumsal çürüme gibi konuları da kapsayan sohbet, Başarır’ın her zamanki gibi romandan okuduğu alıntılarla renkleniyor.
Bölüm konuğu Eren Yücesan Cendey “Napoli’deki annelerin o dönem kendilerini kurtarmak, kendilerini özgürleştirmek gibi bir niyetleri, hevesleri dahi yok. Bu ilk olarak bizim kızlardan Lenu’da ortaya çıkıyor,” diyor ve devam ediyor: “Ferrante’nin metinlerinin ateşleyici gücü olan öfke kadınların, özellikle Napoli’deki kadınların, haklarını ele geçirmesi isteğiyle ilgili.” Ferrante için “Hiç sıkıcı olmayan bir anlatımı var. Kurgu mükemmel. Merak unsuru hep gergin kalıyor. Ben Elena Ferrante’yi böyle içinden sözcükler çağlayan biri olarak görüyorum. Hiç durmadan anlatmak, yazmak istiyor,” yorumunu yapan Cendey, “şahane bir arkadaşlık romanı” olarak tanımladığı Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım ve Napoli Romanları içinse “Herkes bu dörtlemeyi okusun istiyorum. Ben çevremden hep şunu duydum, herkesin hayatında bir Lila var,” diyor.
Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.
“BEN OKURUM” HAKKINDA
Değişen medya düzeninde podcast’ler gün geçtikçe önem kazanıyor. Tüm dünyada sayısı hızla artan bu yeni mecra için Türkiye’de de durum farklı değil. Çoğunlukla sohbet ya da monolog ağırlıklı podcast’lerin arasında, nadir de olsa tematik yapımlar da ortaya çıkıyor. Türkiye’nin en deneyimli yayıncılarından Deniz Yüce Başarır’ın imzasını taşıyan “Ben Okurum” adlı podcast de bu nadir yapımlardan biri. “Ben Okurum”un her bölümünde farklı bir kitaba odaklanan Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken, yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Her bölümüne farklı bir ismin konuk olduğu “Ben Okurum”u bir arkadaş sohbeti gibi dinlemek de mümkün; kitaplar hakkında konuşan, tartışan, kitap sevgisini paylaşan dostların muhabbeti olarak… Ancak bu sohbetle sınırlı kalmayan podcast, söz konusu kitaptan alıntıları ve Deniz Yüce Başarır’ın kitapla ilgili bilgileri, kendi fikirlerini, yaşanmışlıklarını paylaştığı metinleri de kitap meraklılarına sunuyor. Birbirini tamamlayan, ustalıkla bir araya getirilmiş bu üç parçalı yapısı, “Ben Okurum”u diğer podcast’lerden ayıran en önemli özelliklerinden biri.
DENİZ YÜCE BAŞARIR HAKKINDA
Psikoloji okudu. Seslendirme sanatçılığı, çevirmenlik, televizyon programcılığı ve sunuculuğu yaptıktan sonra 2003 yılında editör olarak Doğan Kitap’ta yayıncılığa başladı. 2017 yılında yayın direktörüyken yayınevinden ayrıldı; aynı yıl genel yayın yönetmeni olarak hep kitap’ın kurucu ekibinde yer aldı. Mart 2019’da bu görevinden de ayrılan Başarır, şu günlerde Storytel’de birçok kitabın sesi olarak ve “Ben Okurum” adlı podcast’iyle dinleyicilerle buluşuyor. Başarır’ın, babası ve Kent Oyuncuları’nın kurucularından usta tiyatro adamı Kâmran Yüce’nin arşivine dayanarak kaleme aldığı Perde Kapanmasa Görecektiniz, Kâmran Yüce’nin Arşivinden Kent Oyuncuları’nın Kuruluş Hikâyesi (1959-1986) adlı kitabı Ekim 2021’de okurlarla buluştu.