Dijitalleşmenin kurallarını baştan yazan ProManage Win Fuarı’na damga vurdu
Dünya genelinde 300’den fazla fabrikanın dijital dönüşümüne rehberlik eden Doruk, Avrasya’nın lider sanayi fuarı Win Eurasia’da yer aldı. 10-13 Kasım tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen fuarda dijitalleşmede devrim yaratan ProManage Cloud ve kamera görüntülerini dijital veriye çeviren Computer Vision’ı tanıtan şirket, katılımcılardan yoğun ilgi gördü. Dijitalleşmeyi bir kutuya sığdıran ve dijital dönüşümün önündeki 7 engeli kaldıran ProManage Cloud ziyaretçilerden tam not alırken birçok ulusal ve uluslararası yatırımcının da yakın markajına girdi. Fuar boyunca iki farklı panelde üretim yönetiminde dijitalleşmeye dair önemli bilgiler veren Doruk, hibrit ve fiziki olarak iş dünyasının önemli temsilcilerini ağırladı.
Türkiye’de üretim yönetiminde dijitalleşme pazarını inşa eden Doruk, sadece imza attığı teknolojileriyle değil sektörün gelişimine değer katan fuarlarda da yer alarak fark yaratıyor. Bu yıl 10-13 Kasım tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Win Eurasia Fuarı’na katılan şirket, üretim operasyonları yönetim sistemi ProManage’ın çığır açan teknolojisi Cloud ile çok sayıda ziyaretçiyi standında ağırladı. KOBİ’ler başta olmak üzere dijital dönüşüm yatırımı yapmak isteyen sanayicilerin yoğun ilgi gösterdiği teknolojiyi deneyimlemek isteyenlere demo sürümü sunuldu. Ayrıca geleceğin akıllı fabrikalarının başrolleri arasında yer almaya hazırlanan Computer Vision da fuarın en dikkat çeken inovatif teknolojileri arasında yer aldı. Fuar boyunca iki farklı panelde üretim yönetiminde dijitalleşmeye dair önemli bilgiler veren Doruk, dijitalleşme çözümleriyle ilgi odağı oldu.
ProManage Cloud, ulusal ve uluslararası sayısız yatırımcının dikkatini çekti
Fuarda dijitalleşme rüzgarları estiren ProManage Cloud, dijitalleşmenin önünde görülen 7 farklı engeli ortadan kaldırarak özellikle KOBİ’lerin dönüşümlerini büyük oranda kolaylaştırıyor. Ürün; sadece makine ve üretim izleme fonksiyonlarıyla başlayan, kolay kurulan ve hızlı öğrenilen yapısıyla işletmelere dijitalleşme konusunda faydalı bir başlangıç yapabilme imkânı sunuyor. ProManage Cloud teknolojisi, KOBİ’lerin üretim yönetimini dijitalleştirirken seri üretimde kaliteyi koruyor, verimliliği maksimize etmeye katkı sunuyor. Dijitalleşmede oyunun kurallarını değiştirmeye hazırlanan ProManage Cloud, az eforla kurularak iş gücü engelini ortadan kaldırıyor. Bu ürün sayesinde KOBİ’ler işletmelerini mobil cihazlardan izleyebiliyor, üretim miktarını ve makinelerin çalışıp çalışmadığını anlık olarak takip edebiliyor. ProManage Cloud kapsamında farklı paket seçenekleri ve uygun bütçeler sunan Doruk, KOBİ’ler başta olmak üzere tüm üreticileri hızla dijitalleştirmeyi hedefliyor.
Kamera görüntülemesinin anlamlandırılması teknolojisi fuarın ilgi odağı oldu
Fuarda tanıtılan bir diğer çözüm olan ve kamera görüntülerini dijital veriye dönüştüren yenilikçi teknoloji Computer Vision da ziyaretçilerden tam not aldı. Görüntüüzerinden sayısal veya sembolik olarak bilgi üretmek için sayısal görüntü oluşturma, işleme, analiz etme ve anlamlı hale getirme teknolojisi Computer Vision, geleceğin akıllı fabrikaları için büyük kolaylık sağlıyor. Bağımsız olarak ya da bir MES’e entegre şekilde çalışabilen yapay zekâ destekli bu teknoloji, işletmelerin karar destek sistemlerini güçlendirmek isteyen yatırımcılar için ideal bir çözüm sunuyor.
Sektörün duayen isimleri ve ziyaretçilerle Win Eurasia panellerinde buluştu
Endüstriyel dönüşüm temasının işlendiği fuarda teknolojilerinin yanı sıra bilgi ve tecrübelerini de paylaşan Doruk, çok sayıda panelde online ve fiziki olarak dinleyicilerin karşısına çıktı. Fuar kapsamında WIN EURASIA Hybrid Talks programına konuk olan Doruk Yönetim Kurulu Üyesi ve ProManage Corporation Genel Müdürü Aylin Tülay Özden, pandemi sürecinde dijital dönüşümün bir zorunluluk haline geldiğini ve üretim operasyonlarını dijitalleştiren KOBİ’lerin büyük avantaj sağladığını şu sözlerle vurguladı: “KOBİ’ler, pandemi sürecinde üretim operasyonlarını daha kaliteli ve verimli yönetebilmek için çeşitli dijital araçlardan yararlandılar. Özellikle ihracat yapan KOBİ’ler, birçok sektörün daraldığı pandemi döneminde kazanç sağladı. Biz de yapay zekâ destekli servis yazılımları kullanarak firmaların dijital alt yapılarını uzaktan kurduk. Değişen dünya düzeninde dijital araçları kullanan KOBİ’ler ise daha sağlıklı, hızlı, verimli ve güvenilir bir çalışma hayatı inşa edebildi. Biz de Doruk olarak, KOBİ’lerin üretim operasyonlarını yürütürken hız, kalite, şeffaflık gibi kazanımları dijital araçlarla sunarak iyileştirme ve teslim koşulları gibi kriterleri yerine getirmelerini sağlıyoruz.”
“Kayıpların yüzde 80’i makinelerden değil planlama hatasından kaynaklanıyor”
Fuarın ilk günü gerçekleşen panelde tedarik zincirinde dijitalleşmenin etkisine değinen Aylin Tülay Özden; “Tüm dünyada ana sanayi ve tedarikçilerin entegrasyonunun nasıl sağlanacağı konusu tartışılıyor. Sanayi tarafında OEM’ler; ürünün maliyetini düşürmek, daha ekonomik, daha müşteri odaklı olabilmek için tedarik grubuyla birlikte bir kısım faaliyetler yapmak istiyor. Tedarikçiler ise gerek satın alırken kâr etmeyi gerekse üretirken daha verimli çalışmayı amaçlıyor. Ancak bunu olabildiğince iç işlerine karışılmadan yürütmek istiyorlar. Bu noktada, devreye iki tarafın da kazanacağı ‘kazan-kazan’ anlayışı giriyor. Tarafların birbirinin hakkına riayet ederek yola devam ettiği bir süreç tanımlanıyor. Burada belli koşullarda, belli kalitede ürünleri teslim etmek üzere görevli olan tedarikçilerin denetlenebilir olmaları ise büyük önem taşıyor, çünkü üretim hattının bir dakika durması bile sanayiciye çok ciddi mali kayıplar olarak geri dönebiliyor. Bunu önlemek için Dijital Operasyonel Yönetimi sistemine entegre olan, IoT teknolojileriyle proses parametrelerini kontrol edebilen sistemler kuran tedarikçilerin işleri büyük oranda kolaylaşıyor. Kalite unsurları kontrol altına alındığında ise iki tarafın da kazandığı bir ekosistem kuruluyor” şeklinde konuştu.
Son olarak dijital yatırım yapmak isteyen tedarikçilere seslenen Özden, kayıpların yüzde 80’inin planlama hatasına bağlı olarak ortaya çıktığını ve sadece ekipman denetimi üzerine kurulacak bir yatırımın yüzde 20’lik bir kısmi verimlilik sağlayacağını söyledi. Özden, gerçek bir verimlilik içinse daha bütünsel bir dijital yatırımın gerekli olduğunun altını çizdi.
11 Kasım Perşembe günü gerçekleşen diğer bir panelin moderatörlüğünü ise Doruk MES/MOM Dijital Dönüşüm Proje Danışmanı ve Proje Bölüm Müdürü Ahmet Çakırel üstlendi. Akıllı iş çözümlerinin üretim yönetim operasyonlarına olan nominal faydalarına değinilen panelde; ProManage Dijital Dönüşüm ve Değişim Mentörü Devrim Balaban, ProManage Dijital Veriye Dayalı Opex Mentörü ve ProManage Dijital Yalın Üretim ve Yönetim Mentörü Murat Uruş konuşmacı olarak yer aldı. Fuarın son günü gerçekleşen ve Ahmet Çakırel’in panelist olarak katıdığı “Dijital Dönüşümle Türkiye’de Endüstriyel Otomasyon Nereye Evriliyor?” panelinde ise sektörde dijitalleşmeyi domine eden isimler deneyimlerini aktarırken, otomasyonun evrimsel süreci ve geleceği tartışıldı.
Doruk ve ProManage Hakkında
Türkiye’nin sanayide dijitalleşme alanındaki ilk Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştiren ve 23 yıllık köklü geçmişe sahip teknoloji şirketi Doruk, endüstriyel işletmelerin üretim operasyonlarının dijital olarak yönetilmesi için Akıllı ve Dijital Üretim Yönetimi Sistemleri geliştirip kuruyor. Türkiye’deki üretim sanayisini üretimde kullanılan IT teknolojileriyle tanıştırmak hedefiyle yola çıkan ve bugün geldiği noktada şirketleri Endüstri 4.0’a hazırlayan Doruk, “Türkiye’de üretim yönetiminde dijitalleşme” pazarını inşa eden firma konumunda. Production ve Management kelimelerinin birleşiminden oluşan ve IIoT, makine öğrenmesi, artırılmış gerçeklik ve yapay zekâ teknolojileri ile tam entegre olan dünyadaki tek üretim yönetim sistemi ProManage ile sanayicilerin dijital dönüşüm mentorluğunu yapan Doruk, bugüne kadar dünya genelinde 300’den fazla fabrikayı dijitalleştirmiş durumda. Doruk’un Türkiye’de Teknopark İstanbul’da yer alan merkez ofisi, Antalya Teknokent ve İzmir Depark Teknokent ofislerinin yanı sıra Amerika’nın Chicago kentinde de şirketi bulunuyor. 2030 hedefleri kapsamında geleceğin fabrikalarının dijital üretim yönetimi için teknolojik çözüm üreten dünyanın ilk üç şirketinden biri olmayı hedefleyen Doruk’un Amerika’daki ProManage Smart Manufacturing Solutions Corp. isimli şirketi, Japonya merkezli ITO Corporation ile yaptığı partnerlik anlaşması sonucu Asya Pasifik pazarına da giriş yaptı. Amerika’da üretim endüstrisini kuvvetlendirmek için kurulan MxD’nin Ar-Ge partneri olan Doruk, ABD’deki şirketini global Ar-Ge ve genişleme operasyonlarının merkezi haline getirme hedefiyle çalışıyor. Son olarak geliştirdiği ve dijitalleşmede devrim niteliğindeki IoT tabanlı MES MOM sistemi ProManage Cloud ile sektörde dengeleri değiştirmeye hazırlanan Doruk, bu teknolojiyle KOBİ’ler başta olmak üzere tüm işletmelerin pratik, hızlı ve küçük bütçelerle yaklaşık 4 ila 8 hafta arasında dijitalleşmesini sağlayarak akıllı fabrika dönüşümünün önündeki engelleri kaldırıyor. Veri tabanı ve server ihtiyacı olmadan sadece internet bağlantısıyla gelişmiş alt yapı sorununu ortadan ProManage Cloud, ekonomik olması ve sürekli gelişim göstermesiyle dijitalleşme yatırımlarını risk olmaktan çıkarıyor.