Demokrat Zafer

İTALYAN KÜLTÜR MERKEZİ’NİN TARİH DERSLERİNE YOĞUN İLGİ! DERSLER, “YUNANLARA GÖRE DÜNYANIN SINIRLARI” KONULU ETKİNLİKLE BAŞLADI.

Marco Polo gibi dünya ve İtalya tarihinde tanınmış figürlere de odaklanan seride temel olarak, sınır kavramının tarihsel ve kültürel olarak reddedildiği, farklı ve özgün yolları ele alınıyor

İTALYAN KÜLTÜR MERKEZİ’NİN 

“DÜNYANIN SINIRLARI” BAŞLIKLI

TARİH DERSLERİ SERİSİ,

YOĞUN İLGİ GÖREN

“YUNANLARA GÖRE DÜNYANIN SINIRLARI” KONULU ETKİNLİKLE

BAŞLADI!

İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’nin bu yıl Türkiye’de ilk kez, “Dünyanın Sınırları” başlığıyla düzenlediği Tarih Dersleri serisi, 7 Şubat Çarşamba akşamı, yoğun ilgi gören “Yunanlara Göre Dünyanın Sınırları” konulu etkinlikle başladı! Paolo Di Paolo’nun “Dünyanın Sınırları” Tarih Dersleri serisi hakkında bir sunum gerçekleştirdiği etkinlikte, akademisyen ve Yunan Antik Çağ tarihçisi Laura Pepe’nin yanı sıra İlber Ortaylı, Giuseppe Laterza ve Salvatore Schirmo da konuşmacı olarak yer aldı. İtalya’nın önemli yayınevlerinden Laterza tarafından hazırlanan ve büyük ilgi gören bu seriyi Türkiye’ye İtalyan Lisesi işbirliğiyle İtalyan Kültür Merkezi getirdi. Merkez, yaz dönemi dışında her ay, uzman akademisyenlerin insanların tarih boyunca çizdiği sınırları masaya yatırılacağı ücretsiz konuşmalara ev sahipliği yapacak.

İtalyan Kültür Merkezi ve İtalyan Lisesi işbirliğinde bu yıl Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen Tarih Dersleri serisi, İtalya’da akademik ve bilimsel yayınlarıyla tanınan Laterza yayınevi tarafından hazırlandı. Tarih, hukuk, hümanizm üzerine önemli kitaplardan esinlenen ve İtalya’da yoğun ilgiyle karşılanan konferans dizisi, şimdi de İstanbul’da her yaştan araştırmacı, öğrenci ve tarih meraklılarını ağırlıyor. İlgi duyan herkesin katılımına açık olan ve ücretsiz olarak düzenlenen “Dünyanın Sınırları” başlıklı Tarih Dersleri serisi kapsamında 7 Şubat – 11 Aralık 2024 tarihleri arasında Beyoğlu’nda, tarihi Casa d’Italia binasında yer alan İtalyan Kültür Merkezi’nin Tiyatro Salonu’nda yaz dönemi hariç her ay bir konuşma gerçekleşiyor. Mısır’dan Yunan ve Roma dönemlerine, Orta Çağ’dan çağdaş döneme kadar insanların çizdiği sınırların ele alındığı konuşmalara, Türkiye’den ve İtalya’dan uzman akademisyenler konuk oluyor. Katılımcılara geçmiş olaylar, kişilikler ve medeniyetler konusunda geniş bir perspektif sunmayı hedefleyen seri, tarihi derinlemesine anlama ve günümüz dünyasıyla yeniden bağlantı kurmayı amaçlayan güncel tarihsel analizlere dayanıyor. 2024’te 700. ölüm yıl dönümü olan Marco Polo gibi dünya ve İtalya tarihinde tanınmış figürlere de odaklanan seride temel olarak, sınır kavramının tarihsel ve kültürel olarak reddedildiği, farklı ve özgün yolları ele alınıyor.

Toplam sekiz konferansın yer aldığı serinin ilk etkinliği, “Yunanlara Göre Dünyanın Sınırları” başlığıyla 7 Şubat’ta gerçekleşti. İtalyan yazar ve oyun yazarı Paolo Di Paolo’nun Tarih Dersleri serisine dair kapsamlı sunumuyla başlayan etkinlik, Yunanlara göre dünyanın sınırlarını keşfetmek için Odysseia ile başlayarak edebiyat ekseni üzerinden bir yolculuk sundu. Etkinlikte akademisyen ve Yunan Antik Çağ tarihçisi Laura Pepe ile birlikte dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Laterza yayınevinin sahibi Giuseppe Laterza ve İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo da konuşmacı olarak yer aldı.

Tarih Dersleri serisi, 7 Mart’ta “Roma ve Doğu”; 3 Nisan’da “Marco Polo ve Ortaçağ’da Yeni Sınırlar Fikri”; 16 Mayıs’ta “Francis Drake, Dünyanın Öbür Ucunda Bir Korsan” ; 19 Eylül’de “Eski Mısırlılar ve Ölümden Sonra Yaşam”; 9 Ekim’de “Güneş Sisteminin Sınırları”; 6 Kasım’da “Soğuk Savaş ve Bloklar Halinde Dünya”; 11 Aralık’ta ise “Haritalardan Web’e. Sınırların Kaderi” başlıklarıyla alanında uzman konuşmacıları ağırlamaya devam edecek. Tüm konuşmaların ücretsiz olarak ve İtalyanca ve Türkçe simultane tercümeyle gerçekleştirildiği “Dünyanın Sınırları” başlıklı Tarih Dersleri’nin gelecek etkinliklerine İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’nin internetsitesi üzerinden kayıt yaptırılabilir.

Bilgi için:  iicistanbul.esteri.it

facebook.com/iicistanbul

instagram.com/iicistanbul

Adres:        Asmalı Mescit Mah. Meşrutiyet Cd.No:75 Beyoğlu/İstanbul

Telefon:      0212 293 98 48

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ